AnneKetelaars
Zonsondergang in eige
Een zee van witte bloemetjes, een ondergaande zon en een paar wolken. Meer heb je niet nodig om te kunnen genieten van een beetje vakantiegevoel. De lucht is bij een laagstaande of ondergaande zon vaak rood of oranje gekleurd door de Rayleighverstrooiing. Deeltjes in de atmosfeer verstrooien blauw licht, waardoor de hemel meestal blauw oogt. De overige golflengtes blijven in de stralen van de zon, zodat de zon een iets gelere kleur krijgt.
Bliksem tijdens...zon
Een mooi en nog relatief weinig bezochte plek in Amerika is de plaats Sedona. Sedona zelf staat bekend om zijn relaxte sfeer met vele galerieën, winkeltjes en restaurants. Maar nog veel mooier is de omgeving, ook wel Red Rock Country genoemd. Je vindt er prachtige rode rotsformaties met veelzeggende namen als Cathedral Rock, Bell rock en Devils Bridge. De rotsformatie Bell Rock ligt vlak bij het plaatsje zelf en is makkelijk bereikbaar. Je rijdt er in principe langs en kunt vanaf de parkeerplaats een korte wandeling langs de rots maken. Wij waren er in het moesson seizoen, en dit geeft vaak spectaculaire luchten (deze foto is qua kleur niet bewerkt). Zo ook toen wij er rondliepen. Ik wilde de zonsondergang hier fotograferen maar eigenlijk was het compleet bewolkt. Tot het moment dat de op het laatst nog net onder het wolkendek doorscheen en de lucht schitterend oplichtte. Toen het er ook nog bij ging onweren en regenen kon ik nog net een kleine bliksemschicht vastleggen voordat het gigantisch hard ging regenen en ik snel de auto in moest vluchten.
Ongelofelijk...schouw
Ik ben niet snel echt onder de indruk maar bij deze aanblik viel mijn mond open van verbazing toen we op een ochtend tijdens onze skivakantie in Serfaus de eerste gondel en lift naar de Plansegg pakten. In het dorp en tijdens de tocht omhoog was de hemel grauw en sneeuwde het. Op de top aangekomen draaiden we ons om, klaar om de skihelling te gaan afdalen. Vol verbazing stopten wij en - iedereen die uit de lift kwam - om te kijken naar dit ongelofelijke schouwspel. Beneden het wolkendek sneeuwt het en boven het wolkendek is een strakblauwe hemel met een stralende zon! Twee werelden in één foto, met elkaar verbonden door een enkele zonnestraal. Door een gat in het wolkendek schijnt deze gouden zonnestraal op de skipiste. Dit fenomeen zorgde ervoor dat je tussen de glinsterende sneeuwvlokken naar beneden skiede, alsof er allemaal glitters om je heen in de lucht zaten. Echt een beleving om nooit te vergeten! Gelukkig had ik deze dag mijn fototoestel bij mij omdat ik een paar mooi foto's wilde maken van mijn dochter. Wat een geluk! En wat kan wintersport toch geweldig zijn!
Koningspinguïns voor.
Voor mij is South Georgia nog steeds de meest bijzondere bestemming die ik ooit heb bezocht. Op het eiland, waar de beroemde Britse ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton is overleden en begraven, woont slechts een handvol mensen (Britse onderzoekers). Aan dieren echter geen gebrek: honderduizenden pinguïns, zeeolifanten, zeehonden, zeeluipaarden, rendieren, vele soorten vogels en vissen, waaronder walvissen, haaien en orka's. Voor de dierenfotograaf is dit een waar walhalla.
Kijk eens!
Vorige week voor het eerst de kans gehad om steenuiltjes te fotograferen, wat een feest! Dit steenuiltje laat vol trots zijn vangst zien. Niet veel later vlieg hij naar het nest om de uilskuikens te voeren.
Charlotte
Charlotte Canard is de mascotte van ons duikteam. Ze duikt regelmatig mee en ze heeft onderhand zelfs al 4 duikbrevetten op haar naam staan. Onlangs verscheen er een artikel over haar in een Nederlands duikblad en een Frans duikmagazine vroeg vorige maand om een interview. Jaja, de grote badeend wordt beroemd. Haar leven gaat niet helemaal over rozen want op een diepte van 58 meter is zij de achterkant van haar lijf kwijtgeraakt. Door de druk implodeerden staart en achterwerk. Tegenwoordig wordt ze dus alleen nog maar van voren gefotografeerd :) Maar ze snatert er wat op los en laat zich graag fotograferen onder water.
Dorstig op zoek naar.
Een grote groep zebra's sjokt moe en dorstig over de kurkdroge vlakte van Etosha National Park, op zoek naar water. Het waait flink, waardoor de blauwe lucht helemaal grijs is geworden. Het lijkt wel of we in een zwart-wit film rondrijden. Indrukwekkend om te zien...
Reinigingsritueel
Als er één land is waar je mooie portretten kunt schieten, dan is het India wel. De ene figuur is nog kleurrijker en bijzonderder dan de andere. En bijna zonder uitzondering vinden ze het geen probleem om gefotografeerd te worden. Zo ook deze vriendelijk man, die aanstalten maakte om zijn shirt uit te trekken om zich daarna onder te dompelen in de Ganges
Zuid-Afrika • Kalahari woestijn
Zuid-Afrika • Kalahari woestijn
Snake eagle in...Kgal
Deze zwartborstslangenarend zagen we toen we met onze huurauto onderweg waren naar Nossob restcamp. Hij zat bij de laatste waterplaats voor (ten zuiden van) Nossob. En hoewel het lijkt of hij ons een hele vuile blik toewerpt was hij heel ontspannen zelfs toen we redelijk dichtbij stonden met de auto.
Lake Abraham in de...
Het is vroeg in de ochtend, rond 6 uur. Het nachtelijke donker wordt langzaam vervangen door het ochtendlicht, het blauwe uurtje door de warme kleuren van de zonsopgang. Bij Lake Abraham heb ik ook nog eens het geluk dat de zon begin augustus precies in de V-vorm van de bergen omhoog komt. En met de de wolken die mooi mee kleuren, ben ik op dat moment de gelukkigste mens op aarde. Wat is dat prachtig! Op de uitloper in het meer zie je een klein figuurtje staan, die laat zien hoe indrukwekkend en imposant het Canadese landschap in de Rocky Mountains is.
Famara Beach
Caleta de Famara is niet alleen een van de mooiste dorpjes van Lanzarote, het is ook een echte surf-hotspot! Wanneer je het dorpje binnen rijd zie je meteen de vele surfshops, maar ook gezellige terrasjes. De wind waait je bij het uitstappen direct om je oren, maar dat maakt deze plaats ook de ideale surfplek! Het mooie zandstrand bij het dorpje is een goede plek voor beginners, maar wanneer je het dorpje doorrijd, na het bungalowpark links afslaat richting de hoge Famara kliffen, kom je bij een heel mooi strand waar je de kitesurfers goed in actie kan zien. (Calle Bellas del Risco; zie mijn pin op het kaartje) De weg is super slecht, maar eenmaal bij het strand is meteen die relaxte sfeer weer te voelen. Met een korte wandeling over grote kiezels kom je bij het strand aan. Hier is men sportief bezig, vele verschillende kitesurfers proberen indruk op elkaar te maken met hoge, kunstige sprongen. Ga je wat later in de middag is het licht hier heel mooi, en wanneer je met je camera verschijnt worden de sprongen alleen maar hoger! Sommige kitesurfers staan na het inpakken van hun spullen nog even na te genieten, anderen proberen nog de laatste hoge golven te bedwingen...
Duikvlucht
Dit is de eerste en mogelijk de laatste keer in mijn Reisreporterleven dat ik een zwartwitfoto plaats. Eigenlijk houd ik niet zo van zw/w-foto’s, maar bij deze foto kon ik niet anders … Het tegenlicht was zo fel dat er nog maar heel weinig kleur in de foto zat. Vandaar … Wat je hier ziet is een duik van een van de ‘landdivers’ op het eiland Pentecost in Vanuatu. In de maanden april, mei en juni wordt op elke zaterdag een soort van competitie gehouden welk dorp dat jaar de beste ‘landdivers’ heeft. De stoere mannen duiken onder luid gejoel en gezang van de dorpsgenoten van een tien meter hoge zelfgefrabiceerde bamboetoren naar beneden. Heeft de moderne bungiejumper een stuk rekbaar elastiek om zijn enkels, de mannen van Pentecost moeten het doen met beduidend minder elastische lianen! Het doel is dat ze met hun hoofd de grond ‘zachtjes’ aantikken. Mocht je ooit naar Vanuatu gaan (ik zeg: onmiddellijk doen!), zorg dan dat je er bent in de periode van de ‘landdivers’. Dit is een spektakel dat je niet snel zult vergeten …
Verenigde Staten • Washington D.C.
Verenigde Staten • Washington D.C.
Infinity
Oneindigheid is de rode draad in de meer dan een halve eeuw overspannende carrière van de Japanse kunstenares Yayoi Kusuma die op basis hiervan kunst schept waarin je je kunt verliezen.
De Bescheiden...Raram
De Raramuri-bevolking, ook wel bekend onder de naam Tarahumara, leven in eenvoudige nederzettingen verspreid over het uitgestrekte gebied van de Koperkloof. Deze regio heeft het imago om onveilig te zijn voor reizigers. Wanneer je echter weet waar je wél en niet moet zijn en begeleid wordt door een goede gids, is Noord-Mexico een onontdekte parel waar je je echt nog een ontdekkingsreiziger voelt. Je kunt de treinreis maken met de El Chepe van Chiahuahua naar Los Mochis, aangezien de trein geen doelwit is voor eventuele criminaliteit. Gangbare stops tijdens deze route zijn het dorp Creel en uitzichtpunt Divisadero, waar het gewoon veilig is voor toeristen. Ook was ik te gast bij een Raramuri-gezin in de minuscule nederzetting San Luis de Majimachi. In dit huishouden was Micaela de vrouw des huizes; je kent haar wellicht uit mijn reportage over Mexico. Omdat hier normaliter nauwelijks tot geen reizigers komen, was ze in het begin nog erg verlegen en niet gewend aan een camera (goed te zien op deze foto). Later wende ze eraan en begon ze er zelfs wel plezier in te krijgen, alhoewel bescheidenheid en terughoudendheid wel een beetje ingebakken lijkt in de cultuur van de Raramuri,
Donderend geraas
Het dikhoornschaap is een wild schaap dat voorkomt in de Rocky Mountains en andere berggebieden in het westen van Noord-Amerika. Het dankt zijn naam aan de grote gekromde hoorns van de rammen. De ram heeft grote, dikke hoorns, die in een krul achter de oren lopen richting de wangen. De ooi heeft ook hoorns, maar die zijn veel korter en slanker. Het dikhoornschaap is een goede klimmer. Zijn hoeven zijn zo gebouwd, dat de dieren zonder veel problemen steile rotsen kunnen klimmen en van rots naar rots springen. Deze ram zagen wij langs de Maligne Road in Jasper Nationaal Park, waar hij de steile helling afsuisde om twee afgedwaalde ooien weer terug te manen naar de kudde. Dieren zoals deze dikhoornschapen, maar ook steenbokken, herten en beren worden regelmatig gesignaleerd langs Maligne Road. Het is niet alleen een weg met grote kans op wildlife, maar het leidt ook nog eens naar een heel mooi meer, Maligne Lake, waar je heerlijk kan wandelen, kanovaren of een boottripje kan maken.
LED there be light
LED there be light en poeffffff, er gaan tussen begin november en begin april 10 miljoen lampjes aan in het Nederland in een Japanse notendop pledpark Huis ten Bosch.
Bird's Eye View op...
Mexico City, tegenwoordig doorgaans Mexico DF genoemd, behoort tot de grootste steden ter wereld. Dat kun je op geen enkele andere manier beter zien dan vanuit het vliegtuig. Hoog boven de stad zie je dat de stad in alle richtingen bijna tot de horizon reikt. Door vanuit een bird's eye perspectief te kijken, maakt de stad een ongelooflijke indruk. Wanneer je ook maar énigszins de kans hebt, raad ik je dan ook aan om minimaal één van je vluchten van of naar Mexico DF bij daglicht te maken. Dit heb je natuurlijk niet altijd voor het zeggen, maar zodra je meerdere opties hebt, zou ik het zeker doen. Dan krijg je namelijk een fenomenaal uitzicht cadeau. Ik vloog bij ondergaande zon en werd getrakteerd op een steeds kleurrijkere lucht, tot aan vuurrood aan toe. De stad heeft een eigen karakter en heeft méér bezienswaardigheden dan je aanvankelijk zou denken. Dus als je een reis naar Mexico maakt, overweeg dan ook om de hoofdstad in je route op te nemen.
Pluizenbol van een...
Paardenbloemen behoren tot de meest herkenbare flora die het Nederlandse landschap rijk is, zelfs kinderen kunnen feilloos deze bloemensoort benoemen. Dit is niet in de laatste plaats omdat er wijdverspreid bijgeloof kleeft aan deze opmerkelijke bloem, namelijk dat wanneer je alle pluizen van de bol in één keer kunt wegblazen, je wens zal uitkomen. Ik denk dat elke reisreporter nu ter plekke flashbacks krijgt uit zijn eigen jeugd ;-) Paardenbloemen kunnen op meerdere manieren een fortuinlijke uitkomst voor ons mensen. Er schijnen namelijk ook medicinale werkingen aan toe te schrijven te zijn. Het melksap dat vrijkomt wanneer je de holle stengel knakt, zou tegen puistjes en wratten werken bijvoorbeeld. De jonge bladeren van de plant zijn eetbaar en rijk aan o.a. vitamine C, en de bloemen worden ook gebruikt voor kleurstoffen in bepaalde voedingsmiddelen. Een multifunctionele plant dus. De plant verspreidt zich door middel van de pluizen waaraan zaadjes vastzitten. De pluizen fungeren als een luchtvaartuig om de zaadjes zo weids mogelijk te verspreiden. Wanneer je de structuren goed van dichtbij gaat bekijken, is het een echt wondertje van de natuur (de details zie je nog beter in de vergroting).