Zweden feestdagen

Wil je tijdens je reis niets missen van de nationale feestdagen en festivals in Zweden, bekijk dan onderstaand overzicht van de belangrijkste feestdagen. Want op je vakantie, mag een feest of festival natuurlijk niet ontbreken. Op officiële feestdagen kunnen winkels en kantoren gesloten zijn en is het soms moeilijk om te reizen. Bekijk hier onder het actuele overzicht van alle feesten:

Wil je tijdens je reis niets missen van de nationale feestdagen en festivals in Zweden, bekijk dan onderstaand overzicht van de belangrijkste feestdagen. Want op je vakantie, mag een feest of festival natuurlijk niet ontbreken. Op officiële feestdagen kunnen winkels en kantoren gesloten zijn en is het soms moeilijk om te reizen. Bekijk hier onder het actuele overzicht van alle feesten:

1 januari – Nieuwjaarsdag

6 januari – Driekoningen

25 maart – Wafeldag
Deze dag is eigenlijk ontstaan door een misverstand. De dag heette eerst Vårfrudagen, wat Onze Vrouwdag betekent. Op deze dag kwam aartsengel Gabriël de maagd Maria vertellen dat ze zwanger was. Vårfrudagen werd na verloop van tijd Våffeldagen, wafeldag, en de bevolking eet op deze dag heel veel wafels.

30 april – Walpurgisnacht en de verjaardag van de koning
Op deze dag wordt ’s avonds een vreugdevuur ontstoken om de lente welkom te heten en boze geesten en roofdieren weg te jagen. Het is tevens de verjaardag van de koning van Zweden Carl Gustaf Folke Hubertus.

1 mei – Dag van de arbeid

6 juni – Nationale feestdag
Deze dag is sinds 2005 een vrije dag en wordt gevierd ter ere van de kroning van Gustav Vasa in 1523.

10 december – Uitreiking Nobelprijzen
Jaarlijks worden op deze dag de Nobelprijzen uitgereikt.

24-25 december – Kerstdagen

31 december- Oudejaarsdag

Midzomerfeest wordt in Zweden gevierd op de zaterdag tussen 20 en 26 juni. In het hele land worden meibomen versierd en worden er bloemenkransen gemaakt. Het feest wordt afgesloten met een uitgebreide maaltijd.
In augustus en september worden er kreeftenfeesten gehouden waar er veel kreeft wordt gegeten en veel spullen worden verkocht die met kreeften te maken hebben.

De laatste zondag in mei wordt Moederdag gevierd en de tweede zondag in november wordt Vaderdag gevierd. Allerheiligen valt op de zaterdag in de week van 31 oktober tot 6 november. Ook Pasen, vastentijd, Pinksteren en Hemelvaartsdag worden elk jaar op een andere datum gevierd. De laatste dag voor het begin van het vasten heet Fettisdagen. Op deze dag is de traditie om een fettisdagsbullar te eten, een met slagroom gevulde bol.

Informatie over Zweden

Meer Zweden inspiratie

'515994' door chateau '515994' door chateau

ZwedenLaponia

ZwedenLaponia

Onderweg op de...Wild

chateau

De Wildernisroute in Zweden is een route van ruim 500 kilometer. Starten kun je in Vilhelmina of in Strömsund. De route voert langs langgerekte meren, sneeuwvelden, ruige natuur en ongerepte wildernis. Hier en daar is er zelfs een hoge "beerdichtheid". Waag je je zo nu en dan op kleine zijweggetjes (of wandelpaden!), dan kun je onverwacht getrakteerd worden op nog meer magische vergezichten of woeste en/of lieflijke rivieren en watervallen die qua schoonheid kunnen concurreren met de grote toeristenlokkers, maar heimelijk verborgen blijven voor iedereen – behalve de afgedwaalde avonturier of geluksvogel! Tip: Rijd je de route in het voorjaar stel je dan goed op de hoogte van de sneeuwhoogtes, want de Stekenjokk-pas, halverwege de route, kan problemen opleveren. Foto is genomen in de buurt van Saxnäs.

'364059' door chosin '364059' door chosin

ZwedenStockholm

ZwedenStockholm

Overdekte markt...(Sa

chosin

Ogen komen te kort in deze geweldige markthal. Een overvloed aan zee-en schaaldieren waar de Zweden gek op zijn. De meeste groente en fruit zijn geïmporteerd en zien er prachtig uit. Meer lokaal zijn de vele rendieren en elanden; vers, gedroogd, gerookt, in een worst, heel of in stukjes. Achterin zijn er tafeltjes waar vers bereide producten kunnen worden genuttigd in een bijzondere sfeer. Vergelijkbaar met La Boqueria van Barcelona, maar dan minder druk en commercieel.

'333287' door hillebrand '333287' door hillebrand

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

Wolven

hillebrand

Deze wolvenzijn volledig aangepast aan de arctische omstandigheden. Een enorm dikke vacht en een bijzonder sociaal gedrag. Het is duidelijk wie de baas is en wie moet volgen. Dat moet ook wel. Eten is schaars en de kou slurpt energie. Efficiënt jagen in een goed gestructureerde roedel is van levensbelang in deze moeilijke omstandigheden. Zo nu de kids op bed en dan even uitgebreid reageren op al jullie aardige berichten! Groetjes Hillebrand

Bekijk alle foto's en tips