Gran Canaria foto's & tips

'229490' door Aron24 '229490' door Aron24

SpanjeGran Canaria

SpanjeGran Canaria

Rare vogel

Aron24

Dit rare dier zat opeens gezellig bij ons aan het ontbijt. Ik dacht dat het een duif was maar toen ik het beter zag wist ik zekker dat dat het niet is. Daarom even snel een foto van gemaakt om te kijken of andere mensen het wel weten wat het is! dus zeg het maar!

'456919' door ChristaThieme '456919' door ChristaThieme

SpanjeGran Canaria

SpanjeGran Canaria

Samen de wereld...ont

ChristaThieme

Deze foto is genomen op de hoogste bergpiek van Gran Canaria, het eiland wat Columbus op zijn reizen als laatste tussenstop gebruikte om vers voedsel in te slaan voor zijn grote oversteek naar het onbekende Amerika. Het is een eiland waarbij de toeristen meestal niet verder komen dan de mooie zonovergoten stranden. Maar Gran Canaria biedt meer. Met zijn unieke en beschermde flora en fauna is het een eigen wereld in een notendop. Bij een rondreis over het eiland kan achter elke bocht een ander landschap verborgen liggen. Van de glooiende stranden en imposante woestenij in het zuiden via de ontzagwekkende steile kliffen in het westen naar de pijnboombossen en heidevelden in het noorden. Onze Canarische buren weten de mooiste plekjes op het eiland en nemen ons regelmatig mee om de lokale natuur én cultuur te ervaren. Vaak zijn we zelfs de enige buitenlanders tijdens de echte Canarische culturele activiteiten. Wat een mooie kans om het lokale leven zo mee te krijgen!

'463058' door enroute2 '463058' door enroute2

SpanjeGran Canaria

SpanjeGran Canaria

Amagro

enroute2

In het noorden van Gran Canaria kan het soms flink regenen, in tegenstelling tot de zuidelijke helft, omdat de bergen in het centrale hoogland de buien tegenhouden. Deze worden aangevoerd door de passaatwind die vrijwel altijd uit noordoostelijke richting komt. Op deze foto kijk je uit op de 501 meter hoge bergketen van Amagro in het noordwesten van het eiland. De late middagzon in combinatie met de donkere wolken zorgen voor een warme lichtval op de flanken van het bergmassief.

'488431' door dennisenroel '488431' door dennisenroel

SpanjeGran Canaria

SpanjeGran Canaria

Canarische roadtrip

dennisenroel

Gran Canaria heeft ons qua landschappen en natuur enorm verrast. Wat veel mensen niet weten, is dat het eiland achter de stranden een geweldig mooi binnenland bezit, met hoge bergen, diepe kloven en prachtige slingerweggetjes. Onze roadtrip door Gran Canaria leidde ons langs de mooiste plekjes van het eiland. En om nog een fabel de wereld uit te helpen: het is er niet altijd stralend weer...

'482225' door dennisenroel '482225' door dennisenroel

SpanjeGran Canaria

SpanjeGran Canaria

De ruige kant van Gra

dennisenroel

Gran Canaria is een populair overwinteringsoord. Wat veel mensen echter niet weten, is dat het eiland een grote afwisseling in landschappen kent. Wil je die landschappen net als wij verkennen? Huur een auto! Een terreinwagen is nergens voor nodig: het wegennet is er veilig en modern. De lokale VVV heeft 4 autoroutes uitgestippeld die we allemaal hebben gereden. De route langs de ruige noordwestkust maakte het meeste indruk en is een aanrader. Vanuit Maspalomas: neem de snelweg GC-1 in westelijke richting. Je passeert Puerto Rico (mooie maar toeristische kustplaats), waarna de GC-1 in de bochtige GC-200 overgaat. Richting Mogán wordt het gebied bergachtiger. Geniet van de vergezichten en neem een middagpauze in de oude haven van San Nicolas. Vervolg je reis in de richting van het witte vissersdorpje Agaete - je doorkruist het ruige en wonderschone NP Tamadaba - waarna je uiteindelijk op snelweg GC-2 belandt. Het is nu vlot doorrijden in de richting van de hoofdstad Las Palmas en eventueel weer terug naar Maspalomas. Een alternatief is om via het binnenland terug te rijden. In absolute afstand misschien korter, maar gezien de bergwegen ben je dan duidelijk langer onderweg. Een indruk van de landschappen onderweg: - Tamabada: http://www.columbusmagazine.nl/europa/spanje/canarisch_-_gran_canaria/reisreporter/fotos/437402.html - San Nicolas: http://www.columbusmagazine.nl/europa/spanje/canarisch_-_gran_canaria/reisreporter/fotos/433201.html - San Nicolas: http://www.columbusmagazine.nl/europa/spanje/canarisch_-_gran_canaria/reisreporter/fotos/432051.html

'424106' door teunhuisman '424106' door teunhuisman

SpanjeGran Canaria

SpanjeGran Canaria

Hagedis

teunhuisman

We komen al jaren op de Canarische Eilanden en hebben daar al heel vaak foto's gemaakt van diverse hagedissen. Sommige waren bruinig, anderen kleurden paars, maar op Gran Canaria zagen we de grootste. Langs het water dat door Maspalomas in de zee stroomt (en vaak droog staat) kun je ze vaak op de oever vinden tussen de struiken. Met een beetje geluk steken ze hun neus naar buiten om er daarna snel weer vandoor te gaan. Deze soort is armdik en wel 50 cm lang.

'433241' door Ghislainedekkers '433241' door Ghislainedekkers

SpanjeGran Canaria

SpanjeGran Canaria

El Oasis

Ghislainedekkers

De badplaats Maspalomas wordt gescheiden van Playa del Inglés door een spectaculaire zandvlakte bestaande uit 400 hectare duinen, die in 1994 werden uitgeroepen tot nationaal park. U kunt deze duinen alleen lopend of op de rug van een kameel oversteken, waardoor u het idee hebt dat u zich in een heel ander deel van de wereld bevindt. De duinen voorzien in een habitat voor aan aantal zeldzame plantensoorten, waarvan sommige alleen op de Canarische eilanden groeien. Deze planten slagen er op een of andere manier in om in deze dorre omgeving te overleven naast hagedissen en konijnen. Aan de westkant van dit natuurreservaat, vindt u El Oasis, dat wordt begrensd door La Charca, de overblijfselen van een zeewaterlagune die wordt geflankeerd door palmbomen. Hier nestelen veel trekvogels uit Europa, die hier een tussenstop maken op hun reis naar Afrika (bron van internet).

'495832' door Sanderyoho '495832' door Sanderyoho

SpanjeGran Canaria

SpanjeGran Canaria

Struinen door de...du

Sanderyoho

Een heerlijk gebied, als je een flesje water bij je hebt en niet bang bent voor een flinke heuvel door het losse zand. Af en toe even je schoenen uitdoen en een kilo zand eruit schudden. Blote voeten kan natuurlijk ook. Daarnaast ook zeer fotogeniek, met of zonder "model".

'447846' door enroute2 '447846' door enroute2

SpanjeGran Canaria

SpanjeGran Canaria

Stuwmeer

enroute2

In het binnenland van Gran Canaria zijn meerdere stuwmeren en dammen te vinden die duurzame elektriciteit opwekken en de belangrijkste zoetwaterleveranciers zijn van het eiland. Ook wordt er wel vis gekweekt in deze meren. Door droogte en de grote instroom van toeristen is er echter een enorm tekort aan water. Om die reden is men begonnen met het winnen van drinkwater uit zeewater, een zeer kostbaar proces. Jaarlijks wordt er in het zuiden zo'n 7.500.00 m3 drinkwater gewonnen. Ook wordt water steeds vaker hergebruikt voor irrigatie. Het zoetwatertekort zal in de toekomst wereldwijd steeds nijpender worden. Het is een kostbaar goed waar we bewust mee om moeten blijven gaan. Op deze foto is het groene meer van Siberio te zien met haar eigen natuurlijke kleur, het is gelegen in de Barranco (kloof) de la Aldea.

'446772' door enroute2 '446772' door enroute2

SpanjeGran Canaria

SpanjeGran Canaria

Cactusvijgen

enroute2

Je ziet ze overal groeien op Gran Canaria, de vijgencactus. De kleurrijke sappige vruchten daarvan zijn goed eetbaar en smaken van zoet tot licht zuur, vergelijkbaar met een peer. Maar raak nooit een cactusvijg met je blote handen aan, tenzij ze al geborsteld zijn en ontdaan van hun stekels. De plant gedijdt goed in droge streken, hij kan tot maximaal drie jaar vruchten afwerpen zonder een enkele druppel water.

'438027' door liane '438027' door liane

SpanjeGran Canaria

SpanjeGran Canaria

Duinen van Maspalomas

liane

De duinen in het zuidoosten van Maspalomas zijn ongeveer zes kilometer lang en één tot twee kilometer breed. Ze bestaan uit fijn zand dat als verpulverde zeeschelpen door de branding werd aangespoeld. In de duinen ligt het enige officiële naturisten-terrein van Gran Canaria. Bij de 68 meter hoge vuurtoren El Faro uit 1889 ligt het natuurgebied la Charco de Maspalomas, waar vele watervogels broeden. De duinen en la Charco zijn sinds 1987 beschermd als natuurgebieden. Informatie van Wikipedia.

'260952' door GrietBuis '260952' door GrietBuis

SpanjeGran Canaria

SpanjeGran Canaria

Onbekend Gran Canaria

GrietBuis

Veel toeristen die naar Gran Canaria gaan komen niet verder als het strand, zwembad of boulevard. Ze weten niet wat ze missen! Gran Canaria heeft zoveel meer te bieden. Gezellige kleine dorpjes, leuke haventjes, mooie ruige kusten, naaldbossen, bergen en prachtige landschappen. Wij hadden meerdere dagen een auto gehuurd en hebben er van genoten! GPS Coördinaten 27,92022 noorderbreedte 15,54744 westerlengte

'480876' door gerardmeuffels '480876' door gerardmeuffels

SpanjeGran Canaria

SpanjeGran Canaria

Wandelen binnenland..

gerardmeuffels

Gran Canaria een toeristisch eiland. Maar het heeft ook een ruig binnenland met barranco's, stuwmeren en veel mooie vergezichten. Ideaal om te wandelen buiten de zomermaanden. Een mooie plek in het binnenland ligt rondom Roque Nublo. Je bereikt deze als je van Ayacata naar Cruz de Tejeda rijdt. Hier een kleine parkeerplaats links van de weg waar je mooi uitzicht hebt op de ' wolkenrots'. Je kan hier ook komen met de streekbus van[url="http://www.globalsu.net" target="_blank"]Busmaatschappij Glo[/url]bal (lijn 18-Faro de Maspalomas-Tejeda) Je moet dan uitstappen bij Ayacata, teruglopen tot de kruising en dan dezelfde weg nemen richting Cruz de Tajeda, Roque Nublo. Je kan af en toe even van de weg af al staat het niet altijd duidelijk aangegeven. Bij de parkeerplaats is een pad waar je binnen een half uur naar de rots loopt. Het is over het algemeen goed te doen als je goede stevige schoenen hebt en stevig in je schoenen staat. Deze wandeling is zeker de moeite waard. Bovenaan een groot rotsplateau waar je recht voor de majestueus oprijzende monolieten staat. De Roque Nublo is de tweede hoogste berg van Gran Canaria 1803 meter hoog en van opzij lijkt de rots een menselijk gezicht. Het uitzicht hier is adembenemend mooi. Zeker met mooi weer kan je in het westen Tenerife met de Teide (hoogste berg van Spanje) zien liggen. In het noorden La Culata beneden aan de voet van de berg en in de verte Tejeda. Vanaf de rots terug kun je dezelfde weg terug nemen of net onder het rotsplateau een pad rechts nemen. Deze voert door bossen en langs een stuwmeer naar de weg van Ayacata naar Artenera. Vooral bij een stuwmeer heb je mooi uitzicht. Tot de weg is het +/- 1 uur. Daarna moet men natuurlijk naar Ayacata lopen (+/- 45min, langs de weg) en eventueel de auto ophalen vanaf de parkeerplaats (ook +/- 45min). Maar de hele rondtocht is zeker de moeite waard. Totale duur lopend vanaf Ayacata naar Roque Nublo via het stuwmeer naar Ayacata is +/- 3 a 4uur. Op Gran Canaria heeft men de laatste jaren enkele oude handelspaden Camino Real of oude koningswegen die vroeger gebruikt werden als transportpad hersteld en gemarkeerd. Daardoor zijn er steeds meer wandelmogelijkheden mogelijk op dit prachtige eiland die voor iedereen wat te bieden heeft. Kijk eventueel in wandelgidsen of wandelkaarten.

'432839' door Ghislainedekkers '432839' door Ghislainedekkers

SpanjeGran Canaria

SpanjeGran Canaria

Avondgloed

Ghislainedekkers

Het heerlijkste moment van de vakantie vond ik toch wel de zonsondergang in de duinen. Lopend door het warme zand en de frisse zeewind die de avond met zich mee brengt. Foto's maken in de duinen is dan een hele leuke bezigheid!

'531144' door ChristaThieme '531144' door ChristaThieme

SpanjeGran Canaria

SpanjeGran Canaria

De eenzame westkust

ChristaThieme

Het eiland Gran Canaria wordt gezien als het eiland van de eeuwige lente, waar jaarlijks duizenden toeristen naartoe gaan voor zon, zee en strand. In het zuiden is de kust bezaaid met resorts, de een nog mooier dan de andere. Maar ik kan je aanraden om een auto te huren en het eiland rond te rijden. Het zuiden is warm, maar de binnenlanden en de westkust zijn ontzettend mooi. Landschappelijk gezien rij je door 3 soorten gebieden; het dorre en onvruchtbare zuiden, het ruige berg- en vulkaanlandschap in het centrum en het vruchtbare gebied in het noorden. Vanuit het midden van het eiland lopen diepe ravijnen (barranco's) als spaken naar de kust. Aan de monding van de ravijnen vind je vaak mooie stranden, in het oosten en zuiden zwarte (lava)zandstranden en wit opgespoten stranden en in het westen voornamelijk kiezelstranden. Op de - bijna abstracte - foto zie je een deel van de ruige westkust aan het einde van de dag, waarbij de uitlopers van de ravijnen goed te zien zijn. Het glinsterende water en de grillige silhouetten maken een eenzame indruk op mij. Sowieso kom je aan de westzijde nauwelijks een mens tegen. Er is sporadisch een dorpje en toeristen zijn er niet. Wat een tegenstelling met het drukbevolkte en toeristische zuiden. Zo heerlijk rustig... ik wil weer terug! Rij vanuit het zuiden (bijvoorbeeld Maspalomas) de snelweg GC-1 richting het westen. De snelweg gaat automatisch over in een bergweg richting het noorden, de GC-200. Deze loopt eerst door de binnenlanden en daarna langs de westkust naar het noorden. Daar komt hij bij Gáldar weer uit op de GC-2, de snelweg die naar de hoofdstad Las Palmas gaat.

'517304' door dennisenroel '517304' door dennisenroel

SpanjeGran Canaria

SpanjeGran Canaria

Woestijnlandschap bij

dennisenroel

Alles in de stad Maspalomas ademt toerisme. Het is vooral een overwinteringsoord waar lelijke, betonnen hotels schouder aan schouder staan. Maar de zandduinen van Maspalomas zijn de moeite waard. Je waant je in een woestijnlandschap. De Duinen van Maspalomas beslaan zo'n 5 vierkante kilometer en zijn voor Europa een uniek habitat. Op de achtergrond ligt de foeilelijke stad, en in de verte kun je nog net enkele stipjes onderscheiden: dat zijn andere wandelaars die van dit wonderlijke landschap genieten. Het is hier wel oppassen geblazen: sommige delen van de duinen zijn als naaktstrand aangewezen.

'556383' door ChristaThieme '556383' door ChristaThieme

SpanjeGran Canaria

SpanjeGran Canaria

Gratis lokale gids...

ChristaThieme

Wil je graag weten waar je moet wezen om de meest bijzondere dingen te zien als je ergens op vakantie bent? Maak gebruik van de kennis van een local! Iemand die er al een hele tijd woont en precies weet waar je – naast de toeristische highlights – de meest fantastische uitzichten, de mooiste natuurlijke wonderen, de beste architectonische designs of de meest bijzondere plekken kan vinden. En dat allemaal zonder een cent te hoeven betalen! Wij gebruiken daar het spel ‘geocachen’ voor, een soort modern schat zoeken. De local verstopt op een bijzondere plaats een waterdichte doos met daarin een logboek, en verder evt. een aantal leuke voorwerpen (om te ruilen). Vaak wordt er ook veel informatie over de bijzondere plek gegeven. Via de website www.geocaching.com kan je de coördinaten vinden van deze plek. Via een app op je mobiele telefoon of met een hand-GPS kan je op zoek gaan naar de ‘schat’, de zogeheten ‘cache’. Voordat wij op pad gaan zoeken we op de website naar de geocaches met de meeste favorieten. Dit betekent dat heel veel mensen deze specifieke cache favoriet hebben gemaakt, vanwege de mooie creatieve manier van verstoppen of vanwege de bijzondere plek, vaak van de gebaande paden af. En naar die laatste zijn wij op zoek! Op deze manier zijn we al op veel bijzondere plekken gekomen. Wat dacht je om eens de binnenkant van een stuwdam te kunnen zien (Maspalomas, Gran Canaria)? Of om in ‘the middle of nowhere’ jezelf door een smalle spleet in de rotsen te persen om zo bij een overweldigend uitzicht te komen (Aguïmes, Gran Canaria). Of om zomaar een muurschildering van Keith Haring te zien (Pisa, Italië). Of om een grote hoeveelheid schildpadden uit de diepte tevoorschijn te zien komen zwemmen (Kapryssia, Griekenland). Of om in de ondergrondse rioleringtunnels van een stad rond te lopen (Praag, Tsjechië). En zo hebben we nog veel meer aparte dingen gedaan. Nou ja, de tunnels van Praag gaan we deze zomer doen! :) Op www.geocaching.com kan je alle informatie vinden over het spel. En wil jij er ook gebruik van maken en begrijp je iets niet? Vraag het mij gerust! Op de foto zie je een plek vlakbij Amadores waar een geocache ligt. Langs de kant van een doorgaande weg met een kleine parkeerplaats loopt een smal pad de rotsen af. Uiteindelijk kom je op dit 'strand' dat door de locals gebruikt wordt. Zij zitten links op de foto. Bovenop de rotsen zie je nog een klein stukje van de weg. Dit soort lavarotsen zijn we nergens anders op het Canarische eiland tegen gekomen.

'446336' door enroute2 '446336' door enroute2

SpanjeGran Canaria

SpanjeGran Canaria

Zeewaterzwembad

enroute2

Aan de kust bij Puerto de las Nieves, een vissersplaats in het noordwesten van Gran Canaria, ligt een zeewaterzwembad, een natuurlijk bassin in het lavagesteente dat geheel zelfvoorzienend is. Terwijl je je baantjes trekt, rollen de golven vanzelf naar binnen en wordt het bad steeds weer met vers zeewater gevuld. Duurzamer kan het niet, want er komt geen spatje energie aan te pas. Aanvullend de volgende tip: denk terug aan hoe heerlijk en makkelijk je het vond om je op je verre bestemming slechts met één emmer water te redden - al dan niet met uitzicht op passerende olifanten of sterrenhemel - en draai thuis de douchekraan dicht tijdens het inzepen, net zoals bij het tandenpoetsen. Vooral in de zomer goed te doen.

'253754' door GrietBuis '253754' door GrietBuis

SpanjeGran Canaria

SpanjeGran Canaria

Stuwmeer.

GrietBuis

Op Gran Canaria kom je in het binnenland regelmatig een stuwmeer tegen. Het hierin opgevangen water gebruikt men later voor het bevloeien van de lager gelegen landbouwgronden. De bekendste stuwdammen zijn Chira en Las Niñas. GPS Coördinaten 27,5527250 noorderbreedte 15,404607 westerlengte

'446956' door enroute2 '446956' door enroute2

SpanjeGran Canaria

SpanjeGran Canaria

Flamenco

enroute2

Wie Spanje bezoekt ontkomt niet aan de Flamenco, een belangrijk onderdeel van de Spaanse cultuur dat zijn wortels heeft in het zuiden van het land. En dat is maar goed ook, want ik vind de opzwepende muziek en ingetogen maar krachtige dansstijl geweldig om te horen en te zien. Dit genre is beinvloed door de diverse regio’s rond de Middellandse Zee, onder meer de Noord-Afrikaanse (Moorse) klanken en ritmes zijn duidelijk aanwezig. Op de foto werpt de danseres gracieus haar franjedoek van zich af, dat vond ik een mooi moment.

'438467' door liane '438467' door liane

SpanjeGran Canaria

SpanjeGran Canaria

Teror

liane

Teror is een mooi bergstadje, op een hoogte van meer dan 500m gelegen in het groene noorden van het eiland op 21km afstand van Las Palmas. Het stadje telt ongeveer 10.000 inwoners. In het centrum vind je prachtige koloniale architectuur, met de typische Canarische houten balkons. Het is heerlijk om door de mooie straten te slenteren. In 1979 is het stadje tot historisch erfgoed verklaard.

'460120' door Tiapeppelman '460120' door Tiapeppelman

SpanjeGran Canaria

SpanjeGran Canaria

De duinen in...Maspal

Tiapeppelman

Je waant je bijna in de woestijn als je door de duinen van Maspalomas loopt. Zolang je niet te ver vooruit kijkt, want dan zie je de zee natuurlijk. Het was geweldig om er doorheen te lopen. Het is verstandig dichte schoenen aan te trekken als je overdag en in de zomer gaat, het zand kan gloeiend heet worden.

'499281' door liane '499281' door liane

SpanjeGran Canaria

SpanjeGran Canaria

Uitzicht vanaf het...

liane

Zonsondergang gezien vanuit een van de torentjes van ons hotel. Iedere avond gingen er tientallen mensen naar deze torens om van het prachtige uitzicht te genieten.

'532646' door ChristaThieme '532646' door ChristaThieme

SpanjeGran Canaria

SpanjeGran Canaria

Het Venetië van Gran.

ChristaThieme

Puerto de Mogán, aan de zuid-westkust, is een pittoresk stadje op het eiland Gran Canaria, Sommige zeggen zelfs dat Gran Canaria het beste klimaat in de wereld heeft. De gemiddelde temperaturen in de zomer zijn normaal gesproken in de hoge twintig tot midden dertig Celsius, meestal met een verfrissende zeebries. In de winter zijn de temperaturen slechts een paar graden lager. Puerto de Mogán is gebouwd rondom een jachthaven en vissershaven. Samen met de bars en restaurants langs de kade zorgt het voor een interessant uitzicht en een bijzondere sfeer. Er zijn palmbomen, paradijsvogels bloemen, hibiscus en andere glansrijk kleurrijke planten. De kanalen tussen de jachthaven en de vissershaven stromen onder bogen in de gebouwen en tussen de haven en het strand, waardoor dit stadje ook wel de "La Venecia de Canarias" (het 'Venetië van de Canarische Eilanden ") wordt genoemd. De badplaats Puerto Mogan is gebouwd op land gewonnen op de zee, maar het oude dorp van Playa de Mogán bestond uit een wirwar van huizen, verweven met smalle gangen en trappen vastgeplakt aan de klif, en een enkele vissershut langs het strand. Avenida de la Castillete, de weg tussen het oude dorp en het havengebied markeert de oorspronkelijke kustlijn. In de afgelopen tien jaar is het gebied achter het strand ontwikkeld, met luxe appartementengebouwen met uitzicht over het gouden zandstrand. Het zand is speciaal uit de Sahara geïmporteerd, want de stranden op dit vulkaaneiland zijn oorspronkelijk zwart door alle lavastenen. De terrassen van de boulevard restaurants, met een verscheidenheid aan gerechten, zijn een geweldige plek om de boten en de Yellow Submarine te aanschouwen. Het is een komen en gaan vanuit de haveningang over de beschutte baai. Er zijn ligstoelen, parasols, waterfietsen en kano's te huur op het strand. Voorbij de rotsachtige bescherming van het strand is de stroming van de zee een stuk sterker en wordt het niet aangeraden om daar te zwemmen.