Barcelona

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Barcelona paviljoen

Barcelona,
Spanje


Het Barcelona Pavilion is ontworpen door Mies van der Rohe en Lilly Reich als het Duitse paviljoen voor de internationale tentoonstelling van Barcelona in 1929, gehouden op Montjuïc.

Na de sluiting van de tentoonstelling werd het paviljoen in 1930 gedemonteerd. Naarmate de tijd verstreek, werd het een belangrijk referentiepunt, niet alleen in de loopbaan van Mies van der Rohe, maar ook in de twintigste-eeuwse architectuur als geheel. Gezien de betekenis en reputatie van het paviljoen werd deze weer opgebouwd onder begeleiding van architecten.

Het werk begon in 1983 en het nieuwe gebouw werd in 1986 op de oorspronkelijke locatie geopend.

De materialen
Glas, staal en vier verschillende soorten steen (Romeinse travertijn, groen alpine marmer, oud groen marmer uit Griekenland en gouden onyx uit het Atlasgebergte) werden gebruikt voor de wederopbouw, allemaal met dezelfde kenmerken en herkomst als degene die oorspronkelijk door Mies in dienst waren gebruikt in 1929.

Mies van der Rohe's originaliteit in het gebruik van materialen lag niet zozeer in nieuwheid als in het moderniteitsideaal dat ze tot uitdrukking brachten door de striktheid van hun geometrie, de precisie van de stukken en de helderheid van hun samenstelling.

De Barcelona-stoel
Mies van der Rohe en Lilly Reich ontwierpen een stoel, speciaal voor het paviljoen, bestaande uit een met leer bekleed metalen profiel dat in de loop der jaren een icoon is geworden van modern design. In die mate zelfs dat de stoel van Barcelona nog steeds wordt vervaardigd en op de markt wordt gebracht.

Het beeldhouwwerk van Georg Kolbe zie foto.
Het beeld is een bronzen reproductie van het stuk met de titel Dawn van Georg Kolbe, een tijdgenoot van Mies van der Rohe. Meesterlijk geplaatst aan het ene uiteinde van de kleine vijver, wordt het beeldhouwwerk niet alleen weerspiegeld in het water, maar ook in het marmer en glas, waardoor het gevoel ontstaat dat het in de ruimte wordt vermenigvuldigd, terwijl de rondingen contrasteren met de geometrische zuiverheid van het gebouw.

Vertaling van de tekst van de Mies van der Rohe stichting.

http://miesbcn.com/the-pavilion/