Rode vlag: Haaien gespot aan de Spaanse Costa! image

Rode vlag: Haaien gespot aan de Spaanse Costa!

Effe in je ogen wrijven. Zie je dat nou goed? De laatste tijd worden er dicht bij de Spaanse stranden steeds meer blauwe haaien gespot. Dit moet je weten over deze venijnige, grote soort. 


Met de blauwe haai kom je liever niet oog in oog te staan (Foto: xbeta, Flickr)

In de Middellandse Zee komen tientallen haaiensoorten voor. Maar ze laten zich bijna nooit aan de kust zien. Als het al gebeurt, gaat het doorgaans om de blauwe haai. Haaien naderen de kust alleen als ze gedesoriënteerd of ziek zijn. Of om te relaxen; in de onrustige branding aan de kust komen ze gemakkelijker aan hun beweging (lees: zuurstof). Pas geleden trof een visser er eentje aan in de haven van Alicante. Een week dáárvoor werd er al eentje gesignaleerd in de haven van Torrevieja, vijftig kilometer zuidelijker. Moeten we ons deze zomer zorgen maken? 

Rode vlag

Blauwe haaien worden ongeveer twee meter lang. In principe zijn ze niet levensgevaarlijk voor de mens. Maar als ze zich bedreigd voelen, kunnen ze venijnig bijten. Vraag het maar aan de 40-jarige toerist, die in 2016 werd gebeten bij het kustdorpje Arenales del Sol! De kustwacht besloot direct om de rode vlag te hijsen. Ook vorig jaar zaaide een haai paniek op een Spaans strand. Dit keer bij Illetes, op Mallorca. Het uit de kluiten gewassen beest zwom er op zijn dooie gemak tussen de badgasten door, maar maakte uiteindelijk geen brokken.