Eindelijk: Sagrada Familia (zo goed als) af! image
Bob

Eindelijk: Sagrada Familia (zo goed als) af!

Het einde is in zicht! Na 133 jaar lang bouwen is het levenswerk van Antoni Gaudí, de Sagrada Familia, zo goed als af. De kathedraal in Barcelona moet in 2026 echt klaar zijn. Om alvast een indruk te krijgen van het eindresultaat is er een prachtige 3D-video gemaakt.



Wát een indrukwekkend bouwwerk! (Foto: Columbus Reisreporter jacomien)



19 maart 1882 is de dag waarop Gaudí begon met de bouw van zijn levenswerk. Hij had één wens: dat de Sagrada Familia enkel en alleen werd gefinancierd met geschonken geld. Dat is een van de redenen waarom de bouw zo langzaam verliep. Keer op keer moest de bouw een halt worden toegeroepen omdat het geld op was. Na zijn dood in 1926 zijn er voor lange tijd geen nieuwe ontwikkelingen geweest, totdat de conclusie werd getrokken dat het bouwwerk toch echt een keer af moest komen. Om dat te bekostigen vragen ze sinds de jaren tachtig entreegeld voor de kerk.



Zes nieuwe torens



Sindsdien is het in een rap tempo gegaan. Ruim een eeuw naar de dood van Gaudí moet het project eindelijk worden afgerond. Zes torens worden nog toegevoegd, inclusief een 172,5 meter hoge toren. Uit respect voor God wilde de architect de kerk niet hoger maken dan de 180 meter hoge heuvel Montjuïc. Desalniettemin is de Sagrada Familia een van de hoogste religieuze bouwwerken ter wereld. De 3D-video hieronder laat het prachtige eindresultaat, in volle glorie, zien.