Madeira buiten de gebaande paden image
Lkoedam

Madeira buiten de gebaande paden

Buiten het hoogseizoen verdient het Portugese eiland Madeira meer dan het imago van oubollig bloemeneiland. Ontdek het ruige binnenland.

Madeira heeft zwarte kiezelstranden, ontstaan door vulkanische activiteit.Madeira heeft zwarte kiezelstranden, ontstaan door vulkanische activiteit. (© Columbus Travel 2015)



Midden in de Atlantische Oceaan, zo’n zevenhonderd kilometer van het Afrikaanse vasteland, biedt het Portugese eiland Madeira meer dan alleen het zonnige zuiden met hoofdstad Funchal. Pak de auto en ga op ontdekkingstocht. De wegen in de hoge bergen van het eiland zijn op zijn zachts gezegd bochtig. Negeer de vele tunnels die met EU-geld gebouwd zijn voor het gemak van de locals en toeristen. Neem in plaats daarvan de spectaculaire oude wegen rondom de bergen, waar je prachtig uitzicht hebt over de zee en de kliffen. Tussen 800 en 1300 meter boven de zeespiegel sta je vaak in de mist, regen en harde wind. Rijd tien minuten hoger, dan sta je boven de wolken. Of rijd juist naar beneden naar de kust en geniet heerlijk van de zon. Op veel uitzichtpunten zie je hoe de wolken tegen de bergen worden opgeduwd om er als kokende melk overheen te stromen.



Loop met je hoofd boven de wolken



De bergtoppen zijn ontstaan door vulkanische activiteit. In één wandeling klim je naar de Pico Ruivo (1861 m) en de Pico das Torres (1851 m). Start voor negen uur om de grote groepen te vermijden. Hoe verder je loopt, hoe rustiger en minder gebaand het wordt. De meesten haken halverwege af, maar jij niet! De tocht duurt zeker vier uur, is zeer stevig, maar het uitzicht boven de wolken maakt het onvergetelijk en is de ontberingen meer dan waard.



Maak een meerdaagse trektocht



Treed in de voetspoten van vroegere bewoners van Madeira, die over bergpaden het eiland doorkruisten, en maak een meerdaagse wandeltocht. Hoe hoger, hoe ruiger! Er zijn verschillende pousadaspousada op de hoogvlakte van Paúl da Serra deed vroeger dienst als noodopvang voor gestrande reizigers in de mist. Nu is het de ideale uitvalsbasis om te genieten van het wilde landschap.



Ga hanggliden



Het milde en betrouwbare klimaat van Madeira en Porto Santo maken het perfecte plekken om te hanggliden of parapenten. Er zijn massa’s goede plekken om te landen én om te op te stijgen. Simpel: beklim gewoon een van die hoge, steile pieken, verzamel je moed en zweef even later over de blauwe zee en het spectaculaire landschap. Ready for take-off? 



Loop langs een levada



Levadas zijn uit de rotsen gehakte watergeulen, die zijn aangelegd om de drogere zuidkant van (regen)water te voorzien. Als je niet wilt struikelen over andere wandelaars, vergeet je de levada-routes die overal zijn uitgezet. Rijd naar een hooggelegen punt en kijk uit over het dal. Je ziet vanzelf een levada lopen. Kies je eigen route langs de in totaal 1500 kilometer lange levadas en verlaat dus de gebaande paden!



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)