Madeira - Eiland van de duizend watervallen image
Lkoedam

Madeira - Eiland van de duizend watervallen

Midden in de Atlantische Oceaan ontdekte Columbus dat het Portugese eiland Madeira - buiten het hoogseizoen - meer waard is dan het imago van bloemeneiland met alleen bejaarden tussen de geraniums. Op deze archipel werken gastvrije locals op de suikerrietplantages, in de schaduw van duizelingwekkende bergen. Oude wegen kronkelen zich een weg door de dalen en langs de kust. Een sprookje met 1001 watervallen, met als bonus 16 Columbus-redenen om ernaartoe te gaan!



Tekst: Matthijs de Groot, Fotografie: Louise ten Have



1Rijd langs de oude kustweg - Sao Vicente



De wegen in de hoge bergen van Madeira zijn op z’n zachts gezegd bochtig. Negeer de vele tunnels die met EU-geld gebouwd zijn voor het gemak van de locals en toeristen. Neem de spectaculaire oude wegen rondom de bergen, waar je prachtig uitzicht hebt over de zee en de kliffen.



2 Loop met je hoofd boven de wolken - Pico Ruivo



De bergtoppen zijn ontstaan door vulkanische activiteit. In één wandeling klim je naar de Pico Ruivo (1861 m.) en de Pico das Torres (1851 m.) Start voor negen uur om de grote groepen te vermijden. Hoe verder je loopt, hoe rustiger en minder gebaand het wordt. De meesten haken halverwege af, maar jij niet! De tocht duurt zeker vier uur, is zeer stevig, maar het uitzicht boven de wolken maakt het onvergetelijk en is de ontberingen meer dan waard.



3 Check de zestien microklimaten - Madeira



Tussen 800 en 1300 meter boven de zeespiegel sta je vaak in de mist, regen en harde wind. Rijd tien minuten hoger, dan sta je boven de wolken. Of rijd juist naar beneden naar de kust en geniet heerlijk van de zon. Op veel uitzichtpunten zie je hoe de wolken tegen de bergen worden opgeduwd om er als kokende melk overheen te stromen.