Krakau

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Tempel Synagoge

Krakau,
Polen


Wat is eigenlijk een tempel? En wat is het verschil tussen een kerk, een tempel en een synagoge? Die vraag stelde ik me naar aanleiding van het thema "tempels" en de naam van dit gebouw. En ik kwam erop omdat dit gebouw "De Tempel Synagoge" heet. In het woordenboek staat: Tempel is een gewijd gebouw. En bij Synagoge: Israelitische kerk,
en bij kerk: bedehuis, huis voor gebed. Ik las er nog iets meer over: De Tempel komt voor in de oude geschiedenis, is vaak groot, In de Tempel heerst een offercultus, het volk is er toeschouwer. Vanuit de grote tempels ging men kleine bijeenkomsten houden waar het volk bij werd ingeschakeld om te bidden en te studeren. Daaruit ontstond de Synagoge.
Er is natuurlijk nog veel meer over geschreven maar nu terug naar deze Tempel Synagoge in Krakau. De synagoge staat in de wijk Kazimierz en is een van de zeven grote Synagogen daar.
In deze tempel worden veel concerten gegeven. Het gebouw doet me denken aan diverse Tempels die ik o.a. ook in Griekenland zag. Ook binnen is het een prachtig gebouw waarbij veel (blad) goud is gebruikt! Vanwege de architectuur en het rijk versierde en beschilderde interieur vind ik hem ook wel bij dit thema passen. Maar voorop staat dat het een Synagoge is , behorend bij de Joodse gemeenschap in Krakau.