Wenen heeft beste leefkwaliteit  image
Happynessie

Wenen heeft beste leefkwaliteit

Elk jaar vindt er een onderzoek plaats waarin de beste leefkwaliteit ter wereld wordt bepaald. Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, beroofde Zürich van zijn eerste plaats. Amsterdam bevindt zich net als vorig jaar op de dertiende plaats in de lijst.

In totaal werden er 215 steden onder de loep genomen. Een opvallende uitkomst is dat de top tien gedomineerd wordt door Europese steden. De tweede en derde plaats zijn voor de Zwitserse steden Zürich en Genève. Ook steden uit Oost-Europa, waarbij de leefkwaliteit vorig jaar minder hoog scoorde, zijn het afgelopen jaar aanzienlijk verbeterd.

Jaarlijks onderzoek
Het onderzoek Worldwide Quality of Living Survey wordt elk jaar uitgevoerd door Mercer. Iedere stad krijgt een bepaald aantal punten toegekend. New York was de basisstad met honderd punten. Wenen scoorde 108,6 punten. De stad die het laagst scoorde was Bagdad met 14,4 punten. Gebrek aan veiligheid en stabiliteit zorgen ervoor dat deze stad zich onderaan de lijst bevindt. Om de plek in de lijst te bepalen, wordt er onder andere gelet op elektriciteit, water, telefoon en veiligheid.

Nieuwe lijst
Dit jaar werd ook voor het eerst een aparte lijst gemaakt, waarbij er werd gekeken naar de infrastructuur. Duitse steden scoorden erg goed binnen deze categorie. Er werd gekeken naar luchthavens en goede verbindingen met andere internationale steden.

Foto door Manuela.reisreporter.nl