Dit is de beste stad ter wereld om te wonen in 2024 image
Getty Images

Dit is de beste stad ter wereld om te wonen in 2024

Of je nou een citytrip op de planning hebt staan of van plan bent om te emigreren: deze Europese stad hoort bovenaan je bucketlist te staan. Waarom? Voor het derde jaar op rij is één metropool door de Economist Intelligence Unit bekroond tot 's werelds meest leefbare stad. Kun jij raden over welke plek we het hebben? 

Wat is de beste stad ter wereld om in te wonen? Die vraag is natuurlijk afhankelijk van tal van factoren en niet eenduidig te beantwoorden, maar toch heeft de Economist Intelligence Unit een poging gedaan. De organisatie onderzocht voor de Global Liveability Index maar liefst 173 steden op stabiliteit, gezondheidszorg, cultuur en milieu, onderwijs en infrastructuur: factoren die je ongetwijfeld in ogenschouw zou nemen als je zou besluiten om de biezen te pakken en naar het buitenland te verkassen. Niet verwonderlijk scoren Europese steden hoge ogen in de resultaten, maar er kan er maar één de winnaar zijn.

Dit zijn de 10 meest leefbare steden ter wereld: 

1. Wenen, Oostenrijk 
2. Kopenhagen, Denemarken 
3. Zürich, Zwitserland 
4. Melbourne, Australië 
5/6. Calgary, Canada, en Genève, Zwitserland 
7/8. Sydney, Australië, en Vancouver, Canada 
9/10. Osaka, Japan, en Auckland, Nieuw-Zeeland

Dit zijn de 10 meest leefbare steden ter wereld in 2024. Bron: The Economist Intelligence Unit


Het is niet de eerste keer dat de hoofdstad van Oostenrijk er met de hoofdprijs vandoor gaat: ook in 2023, 2022, 2019 én 2018 veroverde Wenen de eerste plaats, ten koste van andere Europese steden als Kopenhagen, Zürich en Genève. Zoek je het buiten Europa, dan is Down Under, Canada of Japan the place to be -  al hadden de scores van Australische en Canadese steden te lijden onder de voortdurende huizencrisis ter plaatse. Toronto zakte dit jaar zelfs uit de top tien naar plek twaalf. Opvallend is ook de afwezigheid van Amerikaanse steden in de top 10. Los Angeles en New York bungelen respectievelijk op de 58e en 70e plaats.  

Lees ook: In dit land kun je het beste wonen (en nee, het is niet Nederland)

Veranderingen in de ranglijsten in 2024

Gemiddeld genomen scoorden landen dit jaar beter dan voorheen, wat vooral te danken was aan de vooruitgang in de kwaliteit van gezondheidszorg en onderwijs in ontwikkelingslanden. Daarentegen scoorden verschillende topsteden juist minder dan in voorgaande jaren. Met name de stabiliteit in West-Europa scoorde het afgelopen jaar een stuk lager.  
Hongkong liet de grootste verbetering zien. De speciale bestuurlijke regio van China sprong van de 61e naar de 50e plaats, wat met name te danken was aan verbeteringen in stabiliteit en gezondheidszorg. Diezelfde tendens was zichtbaar bij andere Aziatische steden als Singapore (Singapore), Ho Chi Minh-stad (Vietnam) en Bangalore (India), die dit jaar hoger scoorden op gezondheidszorg of onderwijs dan in 2023.  


Steden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika

Steden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika toonden dit jaar zowel positieve als negatieve ontwikkelingen. De oorlog tussen Israël en Palestina heeft ervoor gezorgd dat Tel Aviv met maar liefst twintig plaatsen daalde naar plek 112. Met name stabiliteit, cultuur en milieu en infrastructuur verslechterden in het afgelopen jaar. Hoewel het conflict een negatieve impact heeft op de stabiliteitsscore van omliggende landen, is er hier ook een positieve tendens waarneembaar op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg in Abu Dhabi, Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) en in Riyad, Jeddah en Al Khobar (Saoedi-Arabië). Tegelijkertijd liggen ook de minst leefbare steden, Algiers (Algerije), Tripoli (Libië) en Damascus (Syrië), in dit gebied. 


Minst leefbare steden ter wereld 

Damascus is net als vorig jaar de minst leefbare stad ter wereld om te wonen, met een score van slechts 30,7 op 100 - bijna tien punten lager dan de op één na slechtste stad, Tripoli. De stad scoort met name laag op stabiliteit en gezondheidszorg bijzonder slecht. Nog zorgwekkender is dat geen van de vier onderste steden sinds vorig jaar enige verbetering in hun algehele score heeft weten te bewerkstelligen. 
Niet geheel verrassend staat ook het Oekraïense Kiev in de lijst met minst leefbare steden ter wereld, wat te wijten is aan oorlog met Rusland.  

Minst leefbare steden ter wereld. Bron: The Economist Intelligence Unit


 


Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.