Zuid- en westkust

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zuid- en westkust image

Onderweg naar het noorden en zuidwest Noorwegen

Zuid- en westkust
Noorwegen
Vincegerritsen

Onderweg naar het noorden en zuidwest Noorwegen

17-07-2012: Na aardig wat informatie opgezocht te hebben is het dan eindelijk zo ver: mijn eerste echte rondreis, en welteverstaan door Noorwegen, gaat van start (inmiddels is het precies een jaar geleden en schrijf ik mijn eerste blog ooit (dus de kwaliteit zal nog niet helemaal optimaal zijn)).

Het is vroeg in de ochtend als we vertrekken. Met vader achter het stuur, moeders ernaast en mijn zusje naast mij op de achterbank rijden we richting Noorwegen. Vele ‘’Raststätte’’ gaan aan ons voorbij en ongeveer om de tweeëneenhalf uur stoppen we bij één ervan. Zonder ‘’Stau’’, maar na aardig wat ‘’Baustelle’’ passeren we de grens Duitsland-Denemarken. Rond 16:00 uur bereiken we het noorden van Denemarken.

Even langs de McDonald's en zo de boot op. Nou, dat ‘’zo’’ kan je wel weglaten... Doordat de ferry voor ons onderweg last had van een onstuimige zee werd het al snel een paar uur later dan gepland. Uiteindelijk arriveert de ‘’SuperSpeed’’ tegen 24:00 uur, ruim drie uur te laat.

18-07-2012: Alle auto’s, vrachtwagens e.d. kunnen gelijk het schip op en gelukkig blijkt de zee weer gekalmeerd te zijn. Eenmaal op het schip is het een plek uitzoeken in een van de vele openbare voorzieningen of, waar wij voor kiezen, even wat rondlopen. Nu de nacht intreedt maakt iedereen het wat gemakkelijker voor zichzelf, alsof men thuis is… Na een rondje gelopen te hebben blijken alle zitplaatsen bezet te zijn en de eersten installeren zich al op de vloer. Wij zien uiteindelijk nog wat barkrukken waar wij besluiten de tocht uit te zitten.
Inmiddels is het rond 03:00 uur en is Noorwegen inzicht. Tegen 03:30 uur meren we aan in Kristiansand waarna we gelijk kunnen doorrijden naar het Rica hotel.

Na enkele uurtjes geslapen te hebben gaat de wekker al weer vroeg. We lopen wat door Kristiansand en vervolgen onze weg richting het bekende fjordengebied. We rijden richting Årdal voor een drie daags verblijf. Onderweg rijden we nog even langs de Reiårsfossen waarna we het hoogland intrekken. En dan is het zo ver: vanaf het Adelaarsnest maken we kennis met het eerste fjord; het Lysefjord. We dalen de 27 haarspeldbochten van de Lysebotn weg af en bereiken de ferry. De overtocht is aardig prijzig (zo’n €100,-), maar dat is het absoluut waard. Eerst worden we verwelkomd door een paar zeehondjes waarna we naar boven kijken en links van ons ‘’Kjerag’’ zien, een 5 m³ grote steen ingeklemd tussen twee rotsen op een hoogte van 1000 meter boven het fjord. Een ander hoogtepunt waar we onderdoor varen is de Preikestolen, waar we twee dagen later op zullen staan.

De tocht eindigt in Forsand (i.p.v. het geplande Songesand) waarna we uiteten gaan in, jawel, een tankstation. Dat blijken meerdere toeristen te doen, wellicht omdat het iets goedkoper is en er verder geen normale restaurants te bekennen zijn. Het menu bestaat vooral uit broodjes met vleeswaren en als we eenmaal buiten zitten worden we ook gelijk verwelkomd door de lokale jongeren met; ‘’Welcome in Norway.’’ Na ons buikje rond gegeten te hebben bereiken we ons appartement in Årdal.
Van daaruit zullen we een dag naar Stavanger gaan en de Preikestolen beklimmen.
Wordt over een tijdje vervolgd!

Foto's

f82de.jpg
f82de.jpg
Vincegerritsen