Noorwegen

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Even bijkomen aan het water

Noorwegen


We zijn in het Nationaal park Femundsmarka.
We komen net vanuit zweden waar we gelopen hebben in het Nationaal park Fulufjället. We zijn daar eigenlijk naar toe gegaan omdat we ons per toeval realiseerde dat het erg dichtbij lag. Eenmaal aangekomen in Fulufjället realiseren we ons dat we erg dicht bij Nationaal park Femundsmarka zijn. Zo reizen we eigenlijk ongepland naar de mooiste locaties. we hebben niks vastgelegd en niks gereserveerd. We zijn hierdoor helemaal vrij om te gaan en staan waar we willen. We zijn al vaker naar Scandinavië gegaan, maar hebben in de eerste jaren vooral de klassieke toeristische trekpleisters aangedaan zoals de fjorden van Noorwegen en Stockholm . Dit terwijl het binnenland juist door de rust misschien wel mooier is. Begrijp me niet verkeerd zowel Stockholm als de Noorse fjorden moeten op je lijstje staan, maar je zult niet de enige zijn.
We hebben de tent wat verder van het water staan voor als de wind stilvalt. Dan komen er namelijk oneindig veel muggen die pijnlijk kunnen steken. We zijn nu juist naar het water gegaan om de zonsondergang te kunnen bekijken. Er staat net genoeg wind om de muggen nog even weg te blazen. Geloof me, in zweden en oost Noorwegen wordt de wind al snel je grootste vriend. Overigens zijn muggen in Scandinavië niet altijd even vervelend. Dit is namelijk erg afhankelijk van het weer, de tijd van het jaar en je locatie.

Femundsmarka is naar mijn mening de mooiste en makkelijkste manier om de sfeer van het hoge dunbevolkte Lapland iets dichter bij huis te kunnen beleven. Het is tot nu toe ook nog relatief onbekend en daardoor vrij van massatoerisme. Iets wat je absoluut niet kan zeggen in grote delen van west Noorwegen en zuid Zweden.
Je hoeft in dit deel van Scandinavië dan ook niet te reserveren voor een plekje op de campings. Verder heb je veel kans op het zien van rendieren. Deze moet je juist niet gaan zoeken, dan loop je er vanzelf tegenaan. Daarnaast mag je in Scandinavië ook in het wild staan, maar een camping met een douche van tijd tot tijd kan ook geen kwaad.