Noorwegen

Noorwegen is een land in Scandinavië en heeft ruim vijf miljoen inwoners. Voor het grootste deel grenst het land aan Zweden en een klein stukje in het uiterste noorden grenst aan Finland. Het langgerekte land strekt zich uit van Skagerrak tot de Noordkaap aan de Barentszzee. Een groot deel ligt binnen de noordpoolcirkel.

Door de ligging heeft Noorwegen te maken met verschillende klimaten. Zo heerst er in het westen een gematigd zeeklimaat en in het hoge noorden een toendraklimaat. Het binnenland heeft weer een landklimaat. In de zomer is het meestal zonnig in Noorwegen, maar dagenlange miezerige regenbuien zijn niet uit te sluiten. In de winter kun je bijna overal skiën. Noorwegen is vooral een aanrader voor liefhebbers van woeste natuur. Steile hellingen, wilde watervallen, visrijke fjorden en meren. Kleine dorpjes met houten huizen liggen dun gezaaid in het landschap.

De hoofdstad Oslo is mooi gelegen aan de Oslofjord en het Raadhuis aan de haven is het herkenningspunt van de stad. Het Akershus Kasteel is wel een van dé grote bezienswaardigheden, maar het Koninklijk Paleis en het Vigelandpark waar je meer dan tweehonderd beelden van de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland park kunt zien, zijn minstens zo interessant. Als je wilt shoppen is de Karl Johansgate een straat die je niet mag overslaan.

De stad Tromso staat in het teken van het Noorderlicht en is een levendige stad rijk aan cultuur en historie en omringd door fjorden en gebergtes. Art Nouveau-stad Ålesund wordt ook wel de mooiste stad van Noorwegen genoemd. Niet voor niets, want de kleurrijke stad zou zo uit een sprookje kunnen komen met zijn groot aantal torentjes, gespitste huizen en mooie versieringen. Beklim de Aksla berg voor het ultieme uitzicht. Breng ook een bezoek aan de schilderachtige stad Røros, waar je houten huizen uit de 19e eeuw nog veel zult tegenkomen, of ga naar Bergen wat al sinds de jaren ’70 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en waar je kenmerkende huisjes uit de Hanzetijd zult tegenkomen.

Voor mooie stranden en fjorden moet je naar Stavanger , een moderne stad waar je ook de Domkirke uit het jaar 1125 staat. Vanuit de stad kun je ook een boottocht maken over de Lysefjord.
Prachtige landschappen, hoge bergwanden, watervallen, gletsjers …Varen door de Noorsje fjorden is een ervaring an sich. Vaar langs de Hurtigruten of Geirangerfjord en de Nærøyfjord die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan en waar je ook de omringende dorpen kunt bezoeken.   

Het Selje strand is ideaal als je even wilt ontkomen aan massatoerisme. Sportvissers komen in Noorwegen ook aan hun trekken, want kabeljauw, makreel en allerlei andere soorten vis kan je aan de kust volop vangen.

Of je nou in de winter of de zomer naar Noorwegen gaat, het land is in elk seizoen even mooi!

Informatie over Noorwegen

Alle highlights van Noorwegen

Beste foto's & tips van Noorwegen

'515355' door carla '515355' door carla

Noorwegen

Noorwegen

Seal

carla

Update betreffende zeehonden in Noorwegen : 28 mei 2015 --> De laatste Noorse zeehondenjager hield deze week voorgoed op met de zeehondenjacht. De jagers houden het voor gezien omdat er geen winst meer met deze gruwelijke jacht te behalen valt. Sinds het Europese handelsverbod op zeehondenproducten, waar Bont voor Dieren jaren voor heeft gelobbyd, stond de Noorse jacht onder zware druk. Het einde van de jacht in Noorwegen is een enorme overwinning in onze strijd tegen de zeehondenjacht wereldwijd. Hopelijk blijft het stand houden !!

'301964' door Reiswandaris '301964' door Reiswandaris

Noorwegen

Noorwegen

Bevroren waterval

Reiswandaris

Deze prachtige, bevroren waterval kwamen we tegen tijdens een sneeuwschoenwandeling over het Rondvatnet-meer in het noordelijke deel van Rondane. Met sneeuwschoenen kun je op hele bijzondere plaatsen komen en het is dan ook een echte aanrader!

'518716' door geertjerienks '518716' door geertjerienks

Noorwegen

Noorwegen

Sprookjesachtig licht

geertjerienks

Mocht je naast het Nooderlicht nog iets van het prachtige omgeving rondom Tromso zien, adviseer ik je om een georganiseerde tour te boeken. In de winter kan namelijk veel sneeuw vallen en dan is het een hele uitdaging om zelf door het fjordengebied te rijden. Tijdens deze tour (afgelopen november) werden we getrakteerd op prachtige panorama's en sprookjeachtig licht. Uiteraard moet je er wel rekening mee houden dat in de periode van eind november tot januari de zon volledig onder de horizon verdwijnt en dat het hoge noorden weken lang in schemering baadt. Maar dat blauwe licht wat je dan ziet, zal ook vast bijzonder zijn....

Praktische informatie over Noorwegen

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  mei t/m augustus
 • Internet extentie
  no
 • Hoofdstad
  Oslo
 • Aantal inwoners
  4,7 miljoen
 • Oppervlakte
  60% van Frankrijk
 • Reistijd
  1:55
 • Talen
  Noors, Samisch
 • Religie
  evangelisch (86%), protestant, rooms-katholiek
 • Tijdsverschil
  geen
 • Tijdverschil
  geen
 • Telefooncode
  47
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  Nee
 • Aanvlieghaven
  Bergen (BGO), Kristiansand (KRS), Oslo (OSL), Sandefjord (TRF), Stavanger (SVG), Trondheim (TRD)
 • Nationale feestdagen
  20 maart Palmzondag, 17 mei Nationale Feestdag, 23 juni Midzomernachtfeest

Kaart van Noorwegen en omgeving

Zo doe je Fjord Noorwegen búíten de gebaande fjorden

Toe aan rust en ruimte? Zonder je dan af in de minder bekende fjorden van het Noorse fjordengebied en ga met Buro Scanbrit, dé vakantiespecialist naar Noordwest-Europa, ongestoord op ontdekking uit.

Toe aan rust en ruimte? Zonder je dan af in de minder bekende fjorden van het Noorse fjordengebied en ga met Buro Scanbrit, dé vakantiespecialist naar...

Beroemde topattractie staat 'op punt van' afbreken

Vorig jaar kwamen er maar liefst 300.000 mensen af op deze spectaculaire rotsformatie. Maar kan het zoveel gewicht wel aan? Geologen voorspellen niet veel goeds …

Vorig jaar kwamen er maar liefst 300.000 mensen af op deze spectaculaire rotsformatie. Maar kan het zoveel gewicht wel aan? Geologen voorspellen niet...

Ontdek Noorwegen en WIN 2 tickets naar Oslo!

Noorwegen is een land dat niet in één hokje te plaatsen valt. Het langgerekte land strekt zich uit van Skagerrak tot de Noordkaap aan de Barentszzee. Een groot deel ligt binnen de noordpoolcirkel. Er is dan ook genoeg te doen!

Noorwegen is een land dat niet in één hokje te plaatsen valt. Het langgerekte land strekt zich uit van Skagerrak tot de Noordkaap aan de Barentszzee....