Oslo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Smeed het ijzer langs de Akerselva

Oslo,
Noorwegen


Als je Oslo eens op een andere manier wilt verkennen, daal dan eens af langs de Akerselva die dwars door Oslo stroomt. De hele route is 8,2 kilometer lang en overal liggen parken en wandel/fietspaden. Af en toe is het behoorlijk steil, een hoogteverschil van 149 meter, dus voor mountainbikers is er ook van alles te beleven. Langs de rivier zijn cafés gevestigd, je kunt er vissen, en bij de minder steile stukken zwemmen of een kano huren.
De Akerselvatur begint bij het meer Maridal , net buiten de stad in Oslomarka. Vervolgens kom je door de wijken Nordre Aker, Sagene, Grünerløkka, Oslo Centrum en Grønland. Je eindigt bij de Oslofjord waar je bijvoorbeeld kunt uitrusten in het café van het Operahuis in Bjørvika.

Grünerløkka vind ik het leukst en daar is het meest te beleven. Op zondag is er een grote vlooienmarkt en overal zijn eethuisjes en parkjes waar je gewoon het dagelijks leven aan je voorbij ziet trekken. Sla de leuke winkeltjes trouwens niet over. En denk eens aan het Parkteatret in de zomer met op verschillende tijden muziek in de open lucht. Het geeft een echt festivalsfeertje.
In Grünerløkka vind je de Mathallen langs de Aker, ingericht in een ijzerfabriek uit 1908. Er werden onderdelen voor bruggen gemaakt, wat hier op de foto goed is te zien.
Je vindt in hal allerlei kramen met streekproducten, je kunt er (internationaal) eten in diverse restaurants, kookcursussen volgen, of gewoon gezellig kletsen bij de lange houten tafels in het midden van de hal. Zeker in najaar en winter een aanrader! mathallenoslo.no

Je stapt vanuit de Mathallen zo het restaurant van hotel Scandic Vulkan binnen. Het is een designhotel, modern ingericht. Niet al te duur, fantastisch ontbijt. Alles op loopafstand van het centrum. Maridalsveien 13 A