Oslo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Klimmen en afdalen langs de Akerselva

Oslo,
Noorwegen


Als je Oslo eens op een andere manier wilt verkennen, maak dan een wandeling langs de Akerselva die dwars door Oslo stroomt. De hele route is 8,2 kilometer lang en overal liggen parken en wandel/fietspaden. Af en toe is het behoorlijk steil, een hoogteverschil van 149 meter, dus voor mountainbikers is er ook van alles te beleven. Langs de rivier zijn cafés gevestigd, je kunt er vissen, en bij de minder steile stukken zwemmen of een kano huren.

De Akerselvatur begint bij het meer Maridal , net buiten de stad in Oslomarka. Vervolgens kom je door de wijken Nordre Aker, Sagene, Grünerløkka, Oslo Centrum en Grønland. Je eindigt bij de Oslofjord waar je bijvoorbeeld kunt uitrusten in het café van het Operahuis in Bjørvika.
Onderweg kom je langs watervallen en voormalige fabrieken, die nu omgebouwd zijn tot hogeschool of studentenhuisvesting, zoals de voormalige graansilo's die je hier ziet. De silo's werden van 1950-1990 gebruikt om graan op te slaan van de Nedrefossmolen van de stad Oslo. De 21 silo's zijn 19 verdiepingen hoog, ongeveer 44 m. Een (ronde) kamer kost vanaf €400,=, als je tenminste de kans krijgt om er een te bemachtigen.
De silo's liggen aan de rand van de wijk Grünerløkka. Die vind ik het leukst en daar is het meest te beleven. Op zondag is er een grote vlooienmarkt en overal zijn eethuisjes en parkjes waar je gewoon het dagelijks leven aan je voorbij ziet trekken. Sla de leuke winkeltjes trouwens niet over. En denk eens aan het Parkteatret in de zomer met op verschillende tijden muziek in de open lucht. Het geeft een echt festivalsfeertje.

Voor gezinnen met heel kleine kinderen zijn de tochtjes met de trolley langs de rivier erg leuk. Je loopt dan niet de hele route, maar neemt bijvoorbeeld de tram tot Kjelsås en wandelt met je kind in zijn wandelwagentje naar beneden tot Grunerløkka. In totaal duurt de kinderwandeling een uur. Langs de route zijn plekken waar je rustig je kind kunt verschonen of voeden, zoals bij het Technisch museum. Deze wandeling, een Trilletour, heb ik gedaan toen onze kleinzoon pas geboren was.
In herfst, lente en zomer is de grote wandeling goed te doen. In de herfst vanwege de herfstkleuren, in de lente bloeien de bosanemonen, in de zomer vanwege de lange avonden. In de winter is het te glad en er ligt teveel sneeuw in Maridal. Sleeën kan op sommige stukken wel.