Noord

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord image

Noord

Noord
Noorwegen
WKerkhof

Green Gold of Norway het kersje?

Met hoge verwachtingen reizen we de laatste dag van ons verblijf in Noorwegen af naar de B&B van Fransisco bij Lyngen Alps. Het is de plek om Noorderlicht te zien. Hij heeft twee mooie, kleine huisjes met glazen dak, zo kun je vanuit je bed het Noorderlicht bewonderen. Het is geen goedkope overnachting, maar bij de 24-uurs experience is alles inbegrepen: Vervoer, ontbijt, lunch en diner, sneeuwscootertocht en northernlight chase.

Fransico, de Italiaanse eigenaar regelt voor ons vervoer omdat hij geen vertrekkende gasten heeft die ochtend. Met een busje worden we afgezet bij de veerboot en na de overtocht van ongeveer een half uurtje staat er een taxi klaar om ons naar zijn B&B te brengen.

Na ongeveer 2 uur reizen komen we aan, het mooie gezinshuis staat aan de doorgaande weg wat ons een tikje tegenvalt omdat we gehoopt hadden in the middle of nowhere te zitten. Maar ach het zal hier vast niet zo druk zijn…
Het is een drukte van jewelste bij het huis, alle gasten staan klaar om met de scooter de berg op te gaan, er is niemand die ons komt verwelkomen, en we staan maar een beetje verloren in de gang. Dan komt onze Italiaanse vriend ten tonele, we krijgen een vluchtig welkom maar het is duidelijk de bedoeling dat we opschieten zodat we gelijk kunnen aansluiten bij de sneeuwscootergroep!

In warme kleding wordt ruimschoots voorzien en hoewel het spannend is maken we onze eerste kilometers op een sneeuwscooter.
Bij terugkomst staat er een simpele lunch klaar en al snel vertrekken de andere gasten samen met Fransico terug naar Tromsø. Heerlijk het rijk alleen zou je denken, maar helaas… Fransisco heeft twee jonge kinderen en een hoogzwangere vrouw. Er wordt gegild, gerend, geschopt en geslagen en de rust is ver te zoeken helaas. Moeder is echt te zwanger om zich maar ergens druk om te maken, dus wij besluiten al snel te vluchten en een mooie wandeling te maken langs het fjord!

Dit is zeker de moeite waard, we komen helemaal tot rust! We verkennen de omgeving, kijken even in de felbegeerde c (hutjes met glazen dak). Ver hoeven we niet te zoeken, want helaas staan ze niet midden in het bos, maar gewoon naast het familiehuis in de tuin… Ook hier is het duidelijk dat de zwangerschap echt haar tol eist van deze moeder, want ze zijn duidelijk al heel lang niet schoongemaakt… Dat wordt toch in het familiehuis slapen helaas, nu maar hopen dat de kids heel vroeg naar bed moeten!

Nog voordat het echt donker is danst het noorderlicht boven het fjord. We snellen naar buiten en genieten met z’n tweeen van dit wonderlijke fenomeen. Het noorderlicht blijft sterk, en wanneer Fransisco terug is met een nieuwe gast (jonge dame uit Japan) gaan we met de sneeuwscooter terug de berg op.

Het uitzicht is prachtig, alleen onze chaotische gastheer is duidelijk erg gecharmeerd van deze jonge speelse dame en maakt foto op foto van haar. Wij moeten vooral ver uit de buurt blijven van het enorme bereik van zijn lens en af en toe mogen we even model staan voor een van zijn mooiste foto’s ooit, zo zegt hij…. We laten het magische moment natuurlijk niet verpesten en zoeken ons eigen plekje om te genieten in de sneeuw van het dansende groene licht.

Bij terugkomst in het huis zijn de kinderen gelukkig naar bed, moeder heeft een stoofpot voor ons klaargemaakt, en is ook al naar boven vertrokken.
We eten walvis (of we daar moeite mee hadden werd gevraagd toen de borden al volgeschept waren) nemen nog een slaapmutsje en gaan al vroeg ons bed in!
Fransisco darteld de hele avond om zijn jonge Japanse heen en betoont zich een ware Italiaan…

Conclusie: Deze overnachting zou het kersje moeten worden van onze trip door winters Noorwegen.
Het huis was mooi, precies zoals beschreven, maar verre van schoon. Ook de rust was ver te zoeken met (toen nog) 2 adhd’ertjes in huis… De idyllische Crystal Lavvos hadden de nodige rust kunnen bieden, maar stonden niet op zo’n mooie plek als gehoopt en waren helaas niet schoongemaakt… Het eten was ook niet zo geweldig…. En Fransisco zelf? Een aardige kerel, maar een echte chaoot en charmeur...
Maar ja het Noorderlicht, de scootertocht, de rust die buiten het huis heerste maakte alles toch wel weer een beetje goed! En tja misschien lag het allemaal ook wel een beetje aan de zwangerschap van de vrouw van Fransisco, laten we het hopen in ieder geval voor volgende gasten!