Noord

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord image

Noord

Noord
Noorwegen
Marjella

Ben jij normaal?

Wat is normaal?
Als je in het woordenboek kijkt dan lees je het volgende:
"zoals het vaakst voorkomt, zoals de meeste mensen doen"

Zo ook de gewoonte om in Nederland op straat iedereen waarmee je oogcontact maakt te groeten, soms met een vriendelijke glimlach, soms met een vriendelijke glimlach en een knikje met het hoofd, soms alleen het knikje, of gewoon een simpel Hallo.
Het is heel normaal om iemand die je helemaal niet kent te groeten, groet je niet terug? Dan heb je waarschijnlijk een slechte bui vandaag, verkeerde been uit bed gestapt, noem het maar.

Dan heb ik het nog niet eens gehad over die zogenaamde "spontane" gesprekjes die zo heerlijk zonder script gaan.
Persoon A: "Hoe gaat het met je?"
Persoon B: "Goed en met jou?"
Persoon A: "Ook goed, dank je!"
Einde gesprek, heel simpel en eigenlijk gaan de meeste korte gesprekjes zo, dus.. Normaal!

Wat niet normaal is, is om te laten merken dat het niet zo goed gaat, want daarmee dwing je de andere persoon om verder te vragen terwijl hij/zij dat eigenlijk helemaal niet wil en eigenlijk verwachte dat je "Goed" zou zeggen!
Persoon A: "Hoe gaat het met je?"
Persoon B: "Eigenlijk niet zo goed"
Persoon A: "Oo.. (denkt nu heel diep over wat te doen)"

Hier zet je Persoon A dus voor het blok om onvrijwillig naar jou ellende te vragen, niet een antwoordt dat de meeste mensen geven dus.. niet normaal!
Dus neem al deze "Normale" en "Niet Normale" dingen mee in gedachte en bedenk eens een van die reizen waarvan je zei: "Naaaa! Wat die mensen daar deden!! Dat is toch niet normaal??!!"

Was het inderdaad niet normaal? Of was het gewoon iets nieuws in een vreemd land dat jij niet veel ziet, maar eigenlijk heel normaal is in dat land? Als je er eens goed overna gaat denken ben jij misschien wel de persoon met het Niet Normale gedrag!
Laat ik een voorbeeld geven uit Alta, Noorwegen. Ik met mijn normale Nederlandse gedrag loop op straat, ik maak oogcontact met iemand en dus vanuit mijn normale gedrag glimlach ik netjes en geef een knikje.
De reactie? Ik werd met hele grote ogen aangekeken en de persoon keek snel de andere kant op!

Later tijdens een hoorcollege op school kregen we het erover waarom de Noren nooit groeten op straat. Mijn reactie? "Jaaa, dat is zooooo irritant!! Dan glimlach ik vriendelijk en word ik aangekeken alsof ik debiel ben!!"
Een Noorse leerkracht keek me verwonderd aan en vroeg zich af waarom ik het nodig vond vreemde mensen te groeten, waarop hij vroeg: "If you entre a bus, do you say hello to everyone in the bus?".
Het was dus helemaal niet zo normaal om mensen op straat te groeten in Alta, dus voor Noorse begrippen was ik niet normaal.

Ik glimlach nog steeds naar de mensen op straat, het is wat ik normaal vind en ook wel zo netjes als je oogcontact maakt. De reactie is per persoon verschillend, maar dat is nu eenmaal voor hun normaal.
Dus.. ben jij normaal??