Fjord

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Fjord image

Vogel eiland Runde

Fjord
Noorwegen
Guidowater

Vogel eiland Runde

We worden 's ochtends wakker in Andalsnes en tijdens het ontbijt bespreken we wat te doen vandaag. In brochures had ik gelezen dat op het vogel eiland "Runde" een grote kolonie papagaai duikers zit. Dit leek ons erg leuk om eens in het echt te zien en dus stelden we de navigatie in. Het bleek vanaf Andalsnes toch wel een behoorlijk eind rijden zijn maar ach we zijn op vakantie!

We rijden over de E136 richting Alesund en al snel zijn we vergeten dat het een lange weg is. De weg loopt prachtig langs de vele fjorden en we maken dan ook de mooiste landschap foto's. Bij het plaatsje "Spjelkavik" slaan we van de weg richting Alesund af en rijden richting "Hareid". Het blijkt dat we hier een stuk per ferry moeten afleggen. De overtocht is groot en duurt zeker een half uur.

Eenmaal aan de overkant begint één van de mooiste wegen die we ooit gereden hebben. Veel mensen rijden over de Atlandhaveien in Noorwegen maar deze weg is misschien nog wel mooier. Het zijn allemaal kleine eilandjes die aan elkaar gekoppeld zijn met prachtige bruggen. Overal zijn ook parkeerplaatsjes gecreëerd om van de uitzichten te genieten. Doordat de eilandjes praktisch in de zee liggen ruik je ook continu de lekkere frisse zeelucht. Het weer zit niet echt mee. Het is behoorlijk bewolkt en het ziet er naar uit dat het nog weleens kan gaan regenen in de middag.

Na het eiland Remoya nemen we de laatste brug en komen dan aan op het eiland Runde. Het valt direct op dat het één grote rots is die naar mate het eiland verder de zee in loopt steeds hoger word. De toeristen zijn hier (in elk geval vandaag) ook ver te zoeken en dat doet het eiland goed! We stoppen even om een lokale visser te vragen waar we het beste heen kunnen en die wijst ons op een pad wat naar de top van de rotsen leid. We parkeren de auto helemaal op het eind van de weg. Er loopt maar één weg op het eiland en deze stopt uiteindelijk, verder konden we gewoon niet rijden. We zien inderdaad ook het poortje met het zandpad wat omhoog loopt.

Het pad is niet in al te beste staat. Je kunt zien dat het behoorlijk geregend heeft hier de laatste dagen. Door de lage begroeiing en tussen de schapen door lopen we omhoog totdat we bij de rand van de rotsen komen. Deze wandeling duurt ongeveer een uur maar een getrainde wandelaar doet er veel sneller over. Het uitzicht is niet best door de laaghangende bewolking maar het beeld naar beneden is schitterend. Het lijkt wel een scene uit de film Jurassic park., groene steile hellingen met hoge kliffen en overal waar je kijkt zitten en vliegen vogels! Ook de papagaai duikers zijn in grote getalen aanwezig en ze vliegen dan ook af en aan. Vervelende was alleen dat de vogels vooral onder je op de rotsen zitten. We moesten dan ook even zoeken voor een goed plekje waar we de vogels konden bekijken.

Helaas zitten de meeste vogels ook in de laag hangende bewolking en dat maakt het maken van foto's er niet makkelijker op. Inmiddels spotten wij nog een koppel die hier aan fotograferen is. Zij waren halsbrekende toeren aan het uithalen om foto's te maken. De vriendin hield haar vriend vast aan de rugzak terwijl hij over de rand leunde voor een foto. Ons niet gezien, dan maar geen foto. Uiteindelijk hebben we toch nog wat leuke foto's kunnen maken. Na een uurtje begonnen de wolken nog verder te dalen en we besloten terug te lopen. Bij de parkeerplaats was inmiddels een bar met souvenir winkel open gegaan waar we onze lunch hebben gedaan en wat spullen gekocht hebben. Natuurlijk allemaal papagaai duiker matriaal! Daarna zijn we aan onze lange tocht terug begonnen door een regenachtige omgeving.

We zijn nog even gestopt in Alesund wat een prachtige stad was alleen door het weer hebben we eigenlijk nauwelijks dingen kunnen bekijken.

Het was een lange dag en niet al te best weer maar al met al was het zeker geslaagd! De Papagaai duikers waren zeker de moeite waard en de weg er naar toe was misschien nog wel beter! Het is dan ook zeker een tip voor iedereen die hier in de buurt is! Volgende keer nemen wij alleen een huisje wat iets dichterbij ligt!

Foto's

6767a.jpg
6767a.jpg
Guidowater
7b613.jpg
7b613.jpg
Guidowater
1868f.jpg
1868f.jpg
Guidowater