Centraal

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Centraal image

Lillehamer, vergane glorie

Centraal
Noorwegen
Bocaj

Lillehamer, vergane glorie

Op onze eerste rondreis door zuid Scandinavië langs de hoofdsteden hebben we ook 5 dagen in Noorwegen doorgebracht. Noorwegen is een enorm groot land en gezien ons reisschema was Olso en omgeving het hoogst haalbare. Om toch iets meer te zien dan de niet zo heel indrukwekkende hoofdstad hebben we gekampeerd circa 70 km ten noorden van Oslo. Op de kaart kijkend voor mogelijke dagtrips viel ons oog op Lillehamer en het in de buurt liggende Hamar.
De associatie van Lillehamer met de Olympische spelen van 1994 was sterk genoeg om een dagtrip te plannen om te kijken wat er nog over was van de Olympische glans. Aangekomen in het stadje hebben we in het centrum rondgelopen om te kijken of we nog wat Olympische souvenirs konden scoren. Het was zondag en de meeste winkels waren dicht, in de winkels zelf was niets meer zichtbaar van de Olympische spelen.
Op zoek naar de skischans, we weten dat die nog in gebruik is en te bezichtigen is. Na een tijdje zoeken zien we een klein bordje waarvan we vermoeden dat deze naar de schans zal leiden. Omhoog het dorp uit, onder een tunnel door die helemaal vol gekladderd is met graffiti en weer een brugje over kom je in een soort parkje. Na enig zoeken en gestaar op informatie borden die alleen in het Noors zijn opgesteld komen we erachter dat dit het Olympische park is. Een mooi aangelegd park tegen de helling aan te oosten van de Olympische accommodaties. Je kan hier prachtig omhoog wandelen op de top kom je boven alle Olympische accommodaties uit.
Uiteindelijk zien we in de verte de skischansen (2 direct naast elkaar)liggen, we besluiten terug naar de dorp te lopen en met de auto naar de schans te rijden. Het blijkt best wel een toeristische attractie te zijn gezien de bussen uit verschillende Europese landen. De skischansen zie er redelijk modern uit, we besluiten de trap direct naast de hoge schans omhoog te lopen. Op de piste ligt kunstgras zodat er hele jaar door gesprongen kan worden. De loop omhoog is pittig maar goed te doen, boven aan gekomen blijkt dat je daar ook gewoon met de auto kan komen, wat veel mensen ook doen.
Ondertussen is de kleine schans in gebruik genomen, het is best een bijzonder gezicht skispringen in de zomer bij een graad of 25. Naast de skischans en het ijshockey stadion is er bijna niets meer wat in Lillehamer herinnert aan de Olympische spelen, best wel jammer.

Foto's

17105.jpg
17105.jpg
Bocaj
05a75.jpg
05a75.jpg
Bocaj
b788b.jpg
b788b.jpg
Bocaj