Friesland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het bijzondere stadhuis van Franeker

Friesland,
Nederland


Hier waren we vorig jaar in november, haast in dezelfde Coronatijd als we nu mee maken en de straten waren toen haast uitgestorven.

Franeker was in de 16e eeuw een welvarend plaatsje en daarom wilde het stadsbestuur een bijzonder stadhuis.
En dat is zeker gelukt, want zijn roem reikte uiteindelijk tot in Amerika want In Brookline staat namelijk een kopie van het gebouw, aan de ‘Netherlands Road’.

Bouwmeester Pieter Augustinusz Ens en steenhouwer Claes Jelles ontwierpen het gebouw uit 1594 in de stijl die toen in de mode was, de renaissance.
Met een bijzondere trapgevel en lagen natuursteen (speklagen) die het gebouw een levendige uitstraling geven.

Hoog boven die ingang zie je Vrouwe Justitia op een draagsteen, er zat vroeger namelijk ook een rechtbank in het stadhuis.
Door het raam werd het vonnis uitgeroepen aan het volk en de straf was meestal een paar dagen aan de schandpaal die vlak voor het stadhuis stond.

De zijvleugel van het gebouw ziet er overigens heel anders uit, omdat die pas in 1760 werd toegevoegd in strakke, statige Lodewijk XV-stijl.
Het stadhuis van Franeker staat in de Top 100 van Nederlandse monumenten.
Het was van dinsdag t/m vrijdag open van 13 tot 17 uur, of dit nu in deze lockdown nog open is weet ik niet maar het is zeker een aanrader om eens heen te gaan!.

Ook leuk om te combineren met het Eise Eisinga Planetarium dat daar tegenover staat als het weer open gaat want met ingang van vandaag zal het weer gesloten zijn.