Nederland Artikelen & Blogs

Rooms with a view: 5x slapen in een vuurtoren

Gepubliceerd: 22 okt 2018 0
Laten we eerlijk zijn: hotelkamers zijn eigenlijk best wel saai. Tenminste, wél als je de doodnormale accommodatie-opties gaat vergelijken met een nachtje slapen in een vuurtoren!
Door: Roselinde


Deze vuurtoren bij Bremerhaven staat midden in zee (Foto: Walter Rademacher, Wikimedia Commons)

De meeste vuurtorens worden al lang niet meer gebruikt om verdwaalde schepen de weg te wijzen, maar die mysterieuze, romantische sfeer zijn ze wat mij betreft nooit echt kwijtgeraakt. En weet je wat het gaafste is aan slapen in een vuurtoren? Het fantastische uitzicht! Ook in Nederland kun je overnachten in een historische vuurtoren, maar wat blijkt: er zijn nog veel meer toffe opties in Europa te vinden. Ik deel de vijf leukste locaties die ik tijdens mijn zoektocht tegen ben gekomen.

1. De Vuurtoren van Harlingen, Nederland

Uiteraard begint dit lijstje met een prachtplek in eigen land: de vuurtoren van Harlingen in Friesland! De vuurtoren doofde in 1998 het licht en werd daarna uitvoerig gerestaureerd. Nu is het een uniek verblijf met ruimte voor twee personen. Vanuit de toren heb je niet alleen uitzicht over de haven, maar ook op de Waddenzee.


De vuurtoren van Harlingen kijkt uit over de Waddenzee (Foto: Spoorjan, Wikimedia Commons)

2. De Kustwachttoren in Huisduinen, Nederland

Eerlijk is eerlijk: technisch gezien is een kustwachttoren geen echte vuurtoren. ‘En waarom dan?’, vraag je je misschien af. Welja, het blijkt dat er dus nog nooit een gigantische lamp in de toren heeft gehangen, wat juist zo typisch is voor vuurtorens. Maar dat neemt niet weg dat er óók in deze toren heel waakzaam naar de schepen werd getuurd. Bovendien ga je het verschil echt niet meer merken, want tegenwoordig is de Nederlandse kustwachttoren in Huisduinen (genaamd ‘Het Torentje’) een uitzonderlijk vakantiehuis geworden!

3. Het Corsewall Lighthouse Hotel in Stranraer, Schotland

Naast de Nederlandse opties zijn er in het Verenigd Koninkrijk ook een aantal toffe vuurtorens te vinden. Het negentiende-eeuwse Corsewall Lighthouse Hotel, bijvoorbeeld, vind je in het zuiden van Schotland. Het hotel staat bekend als een luxueus ontsnappingsoord voor natuurliefhebbers. Maar ook avonturiers kunnen hier aan hun trekken komen. De omgeving is perfect voor een flinke wandeltocht langs de ruige kust.


Corsewall Lighthouse Hotel op een zonnige dag (Foto: Mary and Angus Hogg, Wikimedia Commons)

4. De Roter Sand Leuchtturm in Bremen, Duitsland

Een overnachting in deze fabelachtige vuurtoren lijkt me wel héél erg tof. De Roter Sand vuurtoren in Bremen staat namelijk midden in de zee! De vuurtorenwachter moest vroeger zelfs via een soort kabelbaan en rieten transportkolf heen en weer naar de kust. Je kunt met maximaal drie volwassenen in deze Duitse vuurtoren overnachten, maar let wel op! Als je van te voren boekt moet je nauwlettend de weersverwachting in de gaten houden. Bij stormachtige omstandigheden is het namelijk onveilig om vanuit Bremerhaven naar de vuurtoren te varen.

5. Le Phare de Kerbel in Port-Louis, Frankrijk

Dit exemplaar in Frankrijk is ongetwijfeld een van de mooiste vuurtorenhotels in Europa, al is het geen spotgoedkope budgetoptie. Wel is er in de toren en het bijbehorende wachtershuis ruimte voor maar liefst zes personen. Bovendien kun je gebruik maken van een privézwembad en sauna, dus je moet er wel iets voor over hebben! Le Phare de Kerbel ligt net buiten het historische kustplaatsje Port-Louis. Vanuit de toren geniet je van het adembenemende uitzicht op de fraaie baai en het nabijgelegen eilandje Groix.

Ken jij nog Europese vuurtorens waar je een nachtje door kan brengen? Laat het me weten in de reacties hieronder. Tijdens mijn zoektocht ben ik trouwens een hele handige site tegen gekomen: Bookalighthouse.com. Daar kun je nog veel meer opties vinden, ook buiten Europa.

deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Meer Nederland artikelen

Hotels zijn uit! 4 unieke slaapplekken to go

Hotels zijn uit, aparte slaapplekken zijn in. En wat is er nou aparter dan slapen in een afgedankt voertuig? Dit zijn onze favorieten.

Hotels zijn uit, aparte slaapplekken zijn in. En wat is er nou aparter dan slapen in een afgedankt voertuig? Dit zijn onze favorieten.

Bird nerd Arjan: Nederland is een écht vogelparadijs

Bird nerd Arjan Dwarshuis reisde de wereld over, spotte 6852 vogelsoorten en verbrak daarmee het wereldrecord. Toch is Vlieland zijn favoriete locatie. Waarom ook jíj ze zou moeten zien vliegen!

Bird nerd Arjan Dwarshuis reisde de wereld over, spotte 6852 vogelsoorten en verbrak daarmee het wereldrecord. Toch is Vlieland zijn favoriete locati...