Durmitor NP foto's & tips

'510075' door travelbag '510075' door travelbag

MontenegroDurmitor NP

MontenegroDurmitor NP

Wandelen in Montenegr

travelbag

Voor wie van wandelen houd is een wandelreis in Montenegro een aanrader. In 8 dagen hebben wij van hut naar hut gelopen in een schitterende natuur. Hier zijn we in het Dormitor NP. Een park met hoge rotspunten van sommige meer dan 2000m.Het park staat onder bescherming van Unesco.

'542278' door KHeijlaerts '542278' door KHeijlaerts

MontenegroDurmitor NP

MontenegroDurmitor NP

Onontdekt wandelgebie

KHeijlaerts

Deze zomer ben ik wezen wandelen in Montenegro. Klein, maar prachtig landje! Vooral de binnenlanden zijn nog totaal niet toeristisch. Ik heb diverse lange wandelingen gemaakt waarbij je urenlang niemand tegen komt. Je slaapt veelal in kleine 'kabouterhuisjes' die 'Katun' worden genoemd. Basic, maar erg leuk! Alles wat er nu in de bergen is om te overnachten is nieuw, of nog in aanbouw. Behalve in de stadjes zoals het ski-stadje Zabljak, daar is wel wat toerisme. Al is dat wel voornamelijk lokaal toerisme. Dit is een foto van onze eerste wandeling. In Durmitor NP. We zijn heel die hoge berg in de achtergrond rond gewandeld en zijn nu bijna aan het einde van de wandeling. Een boertje heeft hier zijn plek gevonden en er liepen dan ook heel gezellig koeien en geiten met bellen om hun nek te klingelen, en rechts beneden zie je een paard. Ik heb mijn wandelingen gemaakt met een lokale gids en dat is wel aan te raden op de meeste plekken. Er staat over het algemeen wel een route aangegeven hoor, maar je loopt toch voornamelijk van A naar B en niet in een rondje zoals hier in Nederland. Je zal dus toch vervoer moeten regelen. Voordeel is meteen dat je de gids de kleren van het lijf kan vragen ;-) Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 24mm; f9; 1/200; ISO100

'542509' door KHeijlaerts '542509' door KHeijlaerts

MontenegroDurmitor NP

MontenegroDurmitor NP

Nietig klein

KHeijlaerts

Nietig klein, zo voelde ik me toen ik door de bloemrijke weides wandelde aan de voet van de iconische bergen van Durmitor NP. Dit natuurgebied is een van de prachtige NP's die het kleine Montenegro rijk is. Durmitor NP staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Toch is er nog erg weinig toerisme in dit gebied. Je loopt hier een hele dag zonder andere mensen tegen te komen. Heel bijzonder!

'509866' door HenkJanKlaver '509866' door HenkJanKlaver

MontenegroDurmitor NP

MontenegroDurmitor NP

Op de mistbank in...D

HenkJanKlaver

NP Durmitor is een prachtig park voor de wandel- en klimliefhebber. Vanuit Zabljak kun je dit park bezoeken en heeft prachtige plekken. Ook gaat er een weg dwars door het park zodat je ook op minder heldere dagen (zoals deze op de foto) met je auto toch kunt genieten van dit ruige stukje Montenegro. Op de dag van deze foto zag alles helemaal dicht, maar dat maakte het alleen maar spectaculairder om hier te mogen rondrijden. Mijn vrouw en ik hebben nog even op het (mist)bankje gezeten. Met onze kragen opgetrokken waren we aan het genieten.

'542336' door KHeijlaerts '542336' door KHeijlaerts

MontenegroDurmitor NP

MontenegroDurmitor NP

Durmitor Rocks!

KHeijlaerts

Kenmerkend aan Durmitor NP is het gigantische rotsmassief wat overal bovenuit toornt. Als je hier onder loopt voel je je erg klein kan ik je zeggen. In mijn wandelvakantie afgelopen zomer was dit mijn eerste wandeling door de bergen van Montenegro. Een zeer goed begin van een prachtige rondreis door dit kleine, vrij onbekende landje. Montenegro is aan de kust al wel toeristisch (bij Kotor bijvoorbeeld) maar landinwaarts in de bergen kom je vrijwel geen toeristen meer tegen. Fantastisch! En dan is het ook nog zo overweldigend mooi!! Gelukkig was ik hier voordat iedereen heeft ontdekt dat Montenegro een supermooi vakantieland is :-) De zomers zijn warm en vrij droog. Door de rest van het jaar valt er wel erg veel regen en sneeuw. Vooral in de bergen. Niet voor niks dat zelfs de Montenegrijnen hier wegtrekken en in de steden gaan wonen. Nu zijn er subsidies, zodat het weer wat aantrekkelijker wordt om te 'boeren' in de bergen. Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 24mm; f8; 1/250s; ISO200

'559970' door KHeijlaerts '559970' door KHeijlaerts

MontenegroDurmitor NP

MontenegroDurmitor NP

Ga wandelen in...Durm

KHeijlaerts

Ik kan iedereen aanraden om te gaan wandelen in Montenegro. Het is een klein landje met prachtige en behoorlijk verschillende nationale parken. Deze foto nam ik in het Durmitor NP in het noordwesten van het land. Kenmerkend voor dit gebied is het steile bergmassief dat je hier op de achtergrond ziet. Dit domineert het landschap en je ziet hem dan ook veel tijdens je wandeling. Verder is het qua vegetatie een heel rijk gebied. Je loopt bijvoorbeeld regelmatig door prachtige, gevarieerde bloemenweides. De uitzichten in dit gebied zijn zo mooi! De wandelroute die ik liep stond goed aangegeven, toch raad ik je aan met een gids te wandelen zodat je meteen veel te weten komt over het gebied en je vervoer geregeld is. Je loopt hier namelijk van A naar B en niet in een rondje. (Je kan natuurlijk ook een deel heen en weer wandelen als je toch liever alleen wandelt)