Kroatië

Kroatië is een land gelegen in zuidoost Europa en telt ruim 4 miljoen inwoners. Het grenst aan Bosnië & Herzegovina, Slovenië, Servië, Hongarije en Montenegro. De Adriatische Zee ligt ten westen van het land. Kroatië is eigenlijk een soort Italië, maar dan net iets kleiner. Je vindt er verschillende soorten klimaten, een continentaal klimaat in het oosten en in de hoger gelegen gebieden tot  een mediterraan klimaat aan de zee.

Gelegen aan de rivier Sava en op de helling van de berg Medvednica, verrast de charme van de hoofdstad Zagreb vele mensen. Het is een stad dat gedurende het hele jaar de moeite waard is te bezoeken. Je vindt er vele imposante bouwwerken zoals de Sint Stefanuskathedraal en de St. Marcuskerk. Op het Ban Jelacic Plein worden regelmatig culturele evenementen gehouden. Loop door de kleine straatjes van Gornji Grad, waar je vele cafés en restaurants zult tegenkomen. De stad heeft ook vele musea en theatergebouwen en mocht je even rust willen opzoeken kun je naar de botanische tuin of het Ribnjak Park.
Ten noorden van Zagreb ligt Varazdin , een stad dat ook zeker een bezoekje waard is. Het is onmogelijk om niet onder de indruk te zijn van de elegante, pastelkleurige gebouwen. De stad wordt gezien als de best bewaarde geheimen van Kroatie en voor een groot deel is er nog geen massatoerisme op af gekomen.

Er is enorm veel keuze aan stranden, een overzicht met mogelijkheden geven is bijna onmogelijk.
De Dalmatische streek is ideaal voor een strandvakantie, maar daarnaast is er veel meer te beleven. Er is bijvoorbeeld volop natuur en steden met een rijke cultuurhistorie, zoals Dubrovnik , waarvan het hele historische centrum op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Vestingsmuren, straatjes met vele trappen en talloze monumenten in het oude centrum. In de havenstad Split kun je de Gouden Poort en het St. Duje Kathedraal bezoeken, maar je vindt er ook archeologische opgravingen, marktjes en musea. Vanuit deze plaats kun je ook andere Kroatische Eilanden bezoeken per veerboot.

Op het grootste en meest populairste schiereiland Istrië vind je onder andere de badplaatsen Medulin en Rovinj . Het centrum van vissersplaats Rovinj is autovrij en je zult al snel terecht komen in de oude straatjes. De belangrijkste bezienswaardigheid is de St. Eufemija kerk op de berg.  Als je ook de klokkentoren beklimt zul je beloond worden met een prachtig uitzicht. De grootste stad op dit eiland, Pula , heeft historische bezienswaardigheden, zoals het amfitheater en andere overblijfselen uit de Romeinse tijd. Geniet van de zon op de mooie stranden of neem een duik in het heldere water.

De Balkanoorlogen tussen 1991 en 1995 hebben het toerisme tot een tijdelijke halt gebracht, maar de laatste jaren neemt het aantal bezoekers weer toe en maakt Kroatië tot een populaire zon- en strandbestemming, waar het aan cultuur beslist niet ontbreekt!

Informatie over Kroatië

Alle highlights van Kroatië

Beste foto's & tips van Kroatië

'381724' door MaJaTa '381724' door MaJaTa

Kroatië

Kroatië

Blik op Trogir.

MaJaTa

Trogier is een prachtig stad gelegen op een eiland dat met bruggen aan het vasteland en het eiland Ciovo verbonden is. Ik verblijf in een schitterend hotel gelegen aan het water. Op mijn kamer aangekomen doe ik mijn ramen open en kan ik mijn ogen bijna niet geloven zo'n fantastisch uitzicht heb ik hier vanaf deze afstand. Met een kijker had ik alles nog veel dichterbij kunnen zien maar die heb ik niet dus ga ik gauw op pad om alles dichter te kunnen aanschouwen !

'494989' door MargarethaEmma '494989' door MargarethaEmma

Kroatië

Kroatië

Hoe overleef je Labin

MargarethaEmma

Labin is gevormd door de jaren heen en is één van de best bewaarde nederzettingen in Istrië. Labin is in handen geweest van de Romeinen, het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, Italianen, Joegoslaven en sinds 1991 behoort Labin tot Kroatië. Mocht je overwegen om deze prachtige, historische stad te bezoeken,dan kan ik je gelijk vertellen dat het hier erg heet is. Mocht je niet goed over hitte kunnen, ga dan buiten de zomervakanties om wanneer de temperaturen iets aangenamer zijn. Er is enorm veel te zien en je kunt je hier gerust dagen vermaken, mocht je verkoeling zoeken dan is de zee op 3 km afstand te vinden. Er zijn hier genoeg stranden waar je gratis kunt gaan zwemmen. Let wel op dat wanneer je naar de wat bekendere stranden gaat, je soms wel een half uur moet zoeken voor een parkeer plek. Deze stranden kun je wel prima bezoeken rond etenstijden. Neem altijd water mee waar je ook heen gaat. Er is bijna niks zo ellendig dan dat jij staat te verdrogen midden in een drukke stad waar het 37 graden is. De stad heeft een levendig centrum waar je van alles kunt kopen. Kleine winkels met ansichtkaarten, rommelmarkten met oude geweren en natuurlijk de super gezellige restaurantjes. Je hebt ook verkopers op straat die boottochten verkopen, dan kun je een dag op een boot meegaan en ga je de water grotten in.

'210261' door Annettoz '210261' door Annettoz

Kroatië

Kroatië

Plitvicka Jezera

Annettoz

In het Plitvicka Jezera park kun je uren rondlopen. Elke hoek heeft weer zijn eigen verrassingen! Zo liepen wij op het einde nog onverwacht aan tegen deze mooie hoek.

Praktische informatie over Kroatië

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  mei, juni en september
 • Internet extentie
  hr
 • Hoofdstad
  Zagreb
 • Aantal inwoners
  4,9 miljoen
 • Oppervlakte
  1,4x Nederland
 • Reistijd
  2:00
 • Talen
  Kroatisch
 • Religie
  rooms-katholiek (88%), orthodox, moslim
 • Tijdsverschil
  geen
 • Tijdverschil
  geen
 • Telefooncode
  385
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  DTP, Hepatitus-A
 • Aanvlieghaven
  Zagreb (ZAG) Slit (SPU)
 • Nationale feestdagen
  8 oktober Onafhankelijkheidsdag, 30 mei Dag van de Republiek, 22 juni Antifascistische Dag van de Overwinning

Kaart van Kroatië en omgeving

Kroatië - Balkan beauty

Voor de Kroatische kust liggen meer dan duizend eilanden: heerlijke vakantiebestemmingen met turkooizen zeewater, dramatische kustlijnen en schilderachtige middeleeuwse dorpjes. Alleen is de populariteit van de eilanden inmiddels zo groot dat je je best moet doen om toeristen te vermijden. We gingen...

Voor de Kroatische kust liggen meer dan duizend eilanden: heerlijke vakantiebestemmingen met turkooizen zeewater, dramatische kustlijnen en schilderac...

Kroatië - Roadtrip door klein-Italië

Vijgen, wijn, truffels, olijfolie, een zeer divers aanbod van lokale dranken, kleine vestingsteden op heuvels, amfitheaters van duizenden jaren oud en woeste groene bergen. Dat klinkt als een aantrekkelijke beschrijving van Italië. Maar wie de moeite neemt even de Adriatische Zee over te steken zal...

Vijgen, wijn, truffels, olijfolie, een zeer divers aanbod van lokale dranken, kleine vestingsteden op heuvels, amfitheaters van duizenden jaren oud en...

Door: evanruiten
Eiland te koop in Kroatië

Altijd al je eigen Robinson Crusoë eiland willen hebben? Grijp dan je kans, want de helft van het Kroatische eiland Piskera staat te koop voor een luttele 2,2 miljoen euro.

Altijd al je eigen Robinson Crusoë eiland willen hebben? Grijp dan je kans, want de helft van het Kroatische eiland Piskera staat te koop voor een lut...