Rome

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rome image

Naar het Vaticaan en fietsen over de Via Appia

Rome
Italië
EvelineVanPutten

Naar het Vaticaan en fietsen over de Via Appia

Zaterdag 26 maart 2016
Na een prima nacht zaten we om half 8 aan het ontbijt in het hotel. Het ontbijt was goddelijk! Niet alleen de standaard dingen, maar ook taart, gebakjes, vers fruit en noem maar op. Heerlijk! Daar houden we het wel even op vol! Vandaag weer een lekkere zonnige dag, dus tijd om naar buiten te gaan. We begonnen onze wandeling vandaag naar Villa Medici en vervolgden onze tocht naar Piazza del Popolo. Vervolgens kwamen we bij de Tiber/Fiume Tevere en hebben we over de Ponte Margherita gelopen. We hebben een heel stuk langs het water gelopen, tot aan Piazza del Tribunali. Hier staat het gerechtsgebouw, één van de mooiste gebouwen van Rome. Een klein stukje verder kwamen we bij het Castel Sant’ Angelo (Engelenburcht). De burcht is gebouwd als mausoleum voor keizer Hadrianus, maar sinds de ondergang van het Romeinse Rijk is het onder andere gebruikt als gevangenis en fort en tegenwoordig als museum. Ook de brug voor de Engelenburcht (Ponte Sant’ Angelo) is erg mooi. En het leuke is dat je vanaf deze brug ook een mooi uitzicht hebt op de Basilica San Pietro en alle omliggende gebouwen. Super mooi! Via de Ponte Vittorio Emanuele II zijn we naar Vaticaan gelopen. Wat een mensenmassa hier! We konden wel een aardig stukje op het Piazza San Pietro lopen om wat mooie foto’s te schieten. De Sint Pieter is wel erg mooi om te zien en het hele bouwwerk is ook indrukwekkend groot. De rij was echt ondraaglijk lang, dus een bezoekje aan de basiliek, de koepel en de Musei Vaticani hebben we overgeslagen. Ook de Sixtijnse Kapel was onmogelijk te bezoeken, maar gelukkig kun je deze tegenwoordig gewoon virtueel bekijken (zie http://orpheuskijktom.com/2013/09/29/bezoek-de-sixtijnse-kapel-in-rome/). De Sint Pieter was vandaag maar tot 14.00 uur open en met Pasen geheel gesloten; wellicht is dat een verklaring voor de enorme drukte vandaag?

We hebben nog een stukje om de stadsmuur heen gelopen en zijn nog op zoek gegaan naar zonnecrème. Aangezien het strakblauw was en ook al zo’n 19 graden, dreigde Gerben een rood kleurtje te krijgen. Supermarktjes, souvenirwinkeltjes, apotheek… Geen zonnecrème te krijgen! Bij winkel nr 8 eindelijk een fles gevonden. Kom maar op met dat lekkere weer! Gelijk maar een ijsje gehaald om optimaal te genieten van het warme weer!

Op onze gemakje zijn we terug gelopen naar Via Cavour. Tussendoor nog even over de markt op het Cam[po dè Fiori gewandeld. Als lunch nog even een stukje foccacia gehaald en nog even in het zonnetje gezeten bij het Largo Ricci. Om kwart voor 2 liepen we naar Bici & Baci, waar we een fietstocht hadden geboekt. Omdat we nog wat vroeg waren, hadden we nog tijd om het Vespa museum te bezoeken. Geen hele grote ruimte, maar leuk om de Vespa’s door de jaren heen te bewonderen. Even later kwam Marloes, onze Nederlandse gids, naar ons toe. We bleken een privé fietstocht te hebben. Dat was nog eens luxe: twee gidsen voor alleen ons twee. Dachten we. Uiteindelijk gingen er nog twee gidsen mee, die deze route beter wilden leren kennen. Of terwijl: met 4 gidsen op pad! Luxer dan dit gaan we het niet krijgen… We hadden gekozen voor de fietstocht naar de Via Appia Antica. Appius Claudius liet in 312 voor Christus deze kaarsrechte weg aanleggen. De weg loopt tot aan de havenstand Brindisi. Op de ‘koningin der wegen’ marcheerden de legioenen, transporteerden handelaars hun waren en lieten welgestelde Romeinen prachtige grafmonumenten voor zichzelf bouwen. De originele bestrating is nog aardig goed bewaard gebleven. Onze route ging onder meer naar de Catacomben van San Callisto en San Sebastiano, het Circus Maxentius en resten van het Romeinse aquaduct. Marloes vertelde honderduit over alle bezienswaardigheden onderweg. Ook hebben we diverse kerken bezocht. Het was echt een super leuke route! Af en toe een paar klimmetjes (die eigenlijk wel mee vielen, alleen Marloes stond flink te hijgen…) en op de terugweg ontelbare mensen ontwijken bij het Piazza del Colosseo en de Via del Fori Imperiali. Geweldig leuk dus!

Op advies van de gids zijn we naar de wijk Trastevere gelopen. Vlakbij de S. Maria in Trastevere was een leuk restaurantje, zei hij. Viel niet te missen, zei hij. Of toch wel. Het was erg druk en gezellig daar en overal mensen, verkoop-Afrikanen, straatartiesten, muzikanten… Maar geen restaurant met de naam Ottelle… Vreemd. Dan maar ergens anders heen. Bij La Canonica ploften we neer en genoten we van een heerlijke pizza. Lekker! Op ons gemak zijn we weer terug gelopen naar ons hotel. We liepen door de gezellige winkelstraten rondom het Pantheon. Wat een drukte en wat een gezelligheid! Later op de avond sloften we het hotel binnen. Vandaag zo’n 25 kilometer gelopen en ongeveer 20 kilometer gefietst. Lekker relaxen in bad hebben we wel verdiend…

Foto's

7eaef.jpg
7eaef.jpg
EvelineVanPutten
2a179.jpg
2a179.jpg
EvelineVanPutten
a22de.jpg
a22de.jpg
EvelineVanPutten
bd304.jpg
bd304.jpg
EvelineVanPutten
0aadb.jpg
0aadb.jpg
EvelineVanPutten