Mountainbiken in Le Marche, Italië. Aanrader? image
Mac

Mountainbiken in Le Marche, Italië. Aanrader?

Columbus uitgever Matthijs de Groot vloog naar Le Marche om een lang weekend te mountainbiken en ontdekte de strade bianche, een netwerk van witte gravelwegen. Aanrader?



De strade bianche zijn een mountainbike-walhalla. Foto: © Columbus Travel 2015



Vrijwel elke Europese regio met natuur en heuvels, heeft het als speerpunt: mountainbikers! Met glimmende routekaarten, fancy websites en een enorme hoeveelheid te downloaden gps-tracks wordt de verwende mountainbiker naar de regio gelokt. Maar er zijn uitzonderingen. Neem de regio Le Marche aan de Adriatische Zee in Italie, grenzend aan Umbrie en Toscane. Singletracks zijn er maar mondjesmaat aangelegd, gidsen spreken er uitsluitend italiaans en van te downloaden gps-tracks is hier geen sprake. Toen het nederlandse stel Annemiek Vollenbroek en Jonas Piersma mij uitnodigde op hun landhuis Palazzo Nolfi in Sassoferrato van waaruit ze met hun bedrijf pedalit.it fiets-arrangementen organiseren, hoefde ik niet lang na te denken. Want we willen helemaal geen woud aan bordjes en drukte, we willen avontuur op ongebaande paden! We willen ontdekken. Jonas en Annemiek gaven aan dat het fietstoerisme hier juist aan het ontluiken is, dus de timing lijkt perfect. Daar gaan we.



Le Marche



Als Jonas ons met de bus ophaalt van het regionale vliegveld, is de aantrekkelijkheid van Le Marche, al snel duidelijk. Het glooiende landschap met cypressen, veel onverharde wegen en verspreid op de heuvels schitterende landhuizen doet enigzins denken aan Toscane maar dan ruiger en met een backdrop van de Apennijnen. Mijn benen jeuken, ik heb er zin in. Ook de toenemende armoede in dit deel van Italie is trouwens al snel duideijk. Meest opvallende was een doorgaande weg, waarvan één weghelft was weggespoeld door de naastliggende rivier. Dat wordt hier dus niet meer hersteld. Geen geld voor. Gewoon twee verkeerslichten neerzetten, zo denken de Italianen, en één voor één kan je via de weghelft die over is er langs. 



De Strade Bianche



Gedurende drie dagen verkennen we de omgeving van het comfortabele landhuis met zwembad waar we verblijven. Het huis, door Jonas en zijn ouders 15 jaar geleden gekocht en sindsdien verbouwd, is gelegen op een heuvel in de buurt van het middeleeuwse plaatsje Pergola, niet ver van de Apennijnen. De strade bianche, de voor dit deel van Italie zo kenmerkende witte gravelwegen door het glooiende landschap, en een van highlights van mountainbiken in Le Marche, zijn voor mij een ontdekking. Sta je bovenop een heuvel, dan zie je de strade bianche als een netwerk over alle met heuvels om je heen kronkelend door het landschap gaan. Ze leiden ons langs de mooiste uitzichten over de vele wijngaarden en olijfboomgaarden en bevatten geregeld stevige klimmetjes, tot zo'n 15%. Normaal gepsproken niet zo'n probleem met een mountainbike-verzet, maar als een verdwaalde bui ons een nat pak geeft, verandert het gravel in een soort klei met steentjes dat aan de banden blijft plakken. Mn banden verliezen alle grip en ik kom tijdens de klim tot stilstand. Meerdere keren probeer ik weer op de stappen, maar ook mn klikpedalen zitten vol gravel en ik heb geen keus naar boven te lopen. Ook de afdalingen zijn soms bijzonder steil (zo vloog een rem van een van onze fietsen in brand) maar altijd aangenaam door het uitzicht en het kronkelende karakter van deze strade. Jonas vertelt mij dat de keus aan onverharde wegen hier zo groot is dat veel paden - ondanks dat hij hier al vijftien jaar fietst - voor hen nog onbekend terrein zijn. Er is hier nog zoveel te ontdekken! Tevens zijn er de afgelopen jaren tientallen kilometers aan tamelijk uitdagende trails aangelegd. Ze zijn nog niet erg toegankelijk, maar daar wordt aan gewerkt.





Stevige klimmetjes hier in Le Marche. Foto: © Columbus Travel 2015



Alleen op de weg



Een groot, zo niet enorm pluspunt van fietsen in deze regio is de bijna volledige afwezigheid van ander verkeer. Slechts af en toe kom je een auto tegen. Het is zo'n verademing om niet continu op het verkeer te hoeven letten waardoor je alle tijd hebt om te genieten van het landschap, en je lekker naast elkaar kunt rijden. Onderweg stoppen we in dorpjes om op het plein een cappuccino te drinken, een broodje te halen en de bidons bij te vullen. Een welkom rustmoment voor mij want het gaat hier bergop-bergaf met flinke percentages en dat zijn mijn niet ongetrainde benen toch niet gewend. Onderweg zien we een dik wild zwijn dat door de velden rent en de strade bianchi oversteekt en 's avonds gaan we wijn proeven, koken thuis of gaan naar weer een ander mooi dorpje uit eten.



Giro d'Italia



Op de derde dag beklimmen we de 1560 meter hoge Nerone, een van de drie beklimmingen uit de koninginnenrit van de Giro d’Italia van enkele jaren geleden. Met al twee dagen fietsen in de benen, besluit ik ook deze beklimming te doen op de mountainbike en de voor mij gereserveerde racefiets met minder klein verzet te laten staan. Een goede beslissing want de klim valt me met al twee dagen mountainbiken in de benen niet mee. Zo fris en goedgehumeurd als mn hoofd is, zo verzuurd zijn mijn benen. Maar de top ga ik natuurlijk halen. Tijdens de beklimming raak ik ver achter bij de groep, maar geregeld komt Jonas even naar beneden fietsen om te kijken of het nog goed met me gaat. Pijnlijk, maar ook fijn om te merken dat Jonas en Annemiek je geen moment uit het oog verliezen en er altijd zijn voor jou als gast. 



Jonas op de 1560 meter hoge Nerone in de Apennijnen. Foto: © Columbus Travel 2015



Wil je fietsen in een geweldig mooie omgeving zonder een woud aan bordjes, met weinig verkeer en weinig andere fietsers in een ongedwongen sfeer op mountainbike of racefiets, dan kan ik je deze trip zeker aanraden. Ben je niet echt fit of heb je heel weinig ervaring met klimmen, dan is dit misschien net een iets te bergachtige regio voor jou. Ik ga in ieder geval nog een keer terug, zo veel is zeker.



3daags fietsarrangement inclusief 3 overnachtingen in Palazzo Nolfi in Sassoferrato, transfers en fietshuur en 3 fietstochten met begeleiding € 160, pedalit.it. Vluchten met Ryanair vanaf € 24,95 vrijdag heen/maandag terug vanaf Weeze.





Annemiek en Jonas van Pedalit.it.     Foto: © Columbus Travel 2015





Matthijs fietst door een van de middeleeuwse stadjes.  Foto: © Columbus Travel 2015





Gravel + 25% stijging + regenbui = lopen!  Foto: © Columbus Travel 2015