Gardameer

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gardameer image

'Hidden Gems' rondom Lago di Garda

Gardameer
Italië
LRepkes

'Hidden Gems' rondom Lago di Garda

Het getjirp van duizenden krekels, het gesuis van de wind door de vallei en de verse en zoete geur van het typisch Italiaans ontbijtje…

Als ik de schuifdeur van ons appartementje open, schijnt de zon al op de vallei richting het Gardameer, waarbij het Italiaans decor compleet wordt gemaakt door het duidelijke reliëf van de Dolomieten. Met een kopje Espresso start hier mijn geluksmomentje van de dag. Inmiddels heb ik deze heerlijke koffie ingeruild voor een glaasje rosé van eigen wijngaard, nog steeds met hetzelfde sprookjesachtige uitzicht. De zon is inmiddels gedraaid en boven de Dolomieten hebben zich wat wolken gevormd, wat het beeld alleen maar mooier maakt.

Oase van rust bij het toeristische Gardameer
Dit is overigens ook meteen de manier waarop wij dit jaar hebben gekozen het Gardameer te bezoeken. De agriturismo (zoals de typische en kleinschalige bed&breakfasts op het platteland van Italië genoemd worden) waar we verblijven ligt zo’n zes kilometer ten zuiden van Peschiera del Garda, middenin het heuvelachtige landschap van de Po vallei en tussen de wijngaarden. Wat ons betreft is dit dé perfecte uitvalsbasis om ’s ochtends lekker op pad te gaan in de omgeving. In de middag komen we terug voor een verfrissende duik en een siësta-moment bij het zwembad. Naast het espresso momentje in de ochtend is het dutje in de heerlijke namiddagzon vergezeld door duizenden krekels namelijk het tweede geluksmomentje van de dag. In de avond proberen we elke keer een ander lokaal restaurantje uit om ons te verlekkeren met de hemels goede en verse bruschetta’s, pasta’s, pizza’s, begeleid door lokale vino’s. Om af te sluiten met een verrukkelijk kaasplankje of een ‘gelato’ en een sterke espresso.

Lago di Garda & Meer
Zeker in de zomer is het Gardameer een populaire bestemming bij veel Europese vakantiegangers. De toegangswegen en weggetjes rondom het meer lopen dan ook regelmatig vol, voornamelijk wanneer er weer ergens een lokale markt plaatsvindt (*lees, elke dag van de week is er wel ergens rondom het meer een markt). Echter heeft het Gardameer, en vooral de streek, ontzettend veel meer te bieden dan enkel de dorpjes direct aan het meer en de activiteiten op het meer. Zo zijn bijvoorbeeld de wegen rondom het meer redelijk druk en minder geschikt om er rustig te fietsen. Daarentegen leent de groene omgeving ten zuiden van Peschiera zich uitstekend voor mooie fietstochten. Huur bijvoorbeeld een fiets en volg de rivier de Mincio zuidwaarts richting het dorpje Borghetto.

Dineren in Borghetto
Het plaatsje Borghetto sul Mincio zou ik een verborgen parel in de glooiende heuvels willen noemen. De toeristen die al zo ‘ver’ als Borghetto komen, bezoeken dit pittoresk kleine plaatsje voornamelijk overdag. Wij doen het dan ook graag anders: Ga in de avond en zorg dat je er rond een uur of zeven bent. Je hebt dan genoeg tijd om een ronde te lopen over de Romeinse brug met uitzicht op het plaatsje om te eindigen in het plaatsje zelf, hier wat te fotograferen en vervolgens te dineren bij één van de restaurants waar Italianen van heinde en verre speciaal naartoe komen wegens de authentiek goede keuken. Dit kunnen wij overigens alleen maar beamen! TIP: Restaurant Antica Locanda Mincio, gelegen net over het bruggetje, direct aan het riviertje met uitzicht op Borghetto. Niet alleen het eten is er geweldig, de service is ook erg goed en de locatie top! ’s avonds gaan alle lampjes in de bomen aan en geeft het een idyllische en romantische sfeer aan het water.

Stadsbezoek aan Mantova
Slechts op 45 min rijden ten zuiden van het Gardameer ligt het stadje Mantova. Groot is de authentieke kern niet, maar de moeite waard zeker wel. Een gratis parkeerplaats aan de andere kant (ten oosten) van de rivier ligt op loopafstand van de stad. Via de brug heb je direct een geweldige entree, waarbij je recht op het kasteel afloopt. Relatief weinig toeristen bezoeken deze stad, waardoor je de Italiaanse sfeer proeft en ruikt. Op donderdag is er markt, waarbij Italianen uit alle hoeken en gaten verschijnen, druk met elkaar converseren met het temperament waar ze bekend om staan.

Wijn proeven bij de lokale ‘wijnboer’ tijdens ondergaande zon
Ondanks dat de regio rondom het Gardameer niet specifiek bekend als wijnregio, worden er wel ontzettend goede wijnen geproduceerd. Onder andere Bardolino en Lazise staat bekend om haar wijnproductie. Er worden diverse excursies georganiseerd waarbij men diverse wijnboerderijen kan bezoeken. Echter is het ook heel makkelijk om dit zelf te ondernemen. Wij bezochten tijdens onze reis een lokale wijnboer en proefden in het eigen restaurant verse gerechtjes begeleid door bijpassende wijnen. We namen een kijkje op de glooiende wijngaard, de rijpende druiven en genoten van de lokale lichte wijnen tijdens de ondergaande zon. Je begrijpt natuurlijk wel dat we bij terugkomst in Nederland nu nog steeds nagenieten van deze geproefde wijnen!

Foto's

2e2c2.jpg
2e2c2.jpg
LRepkes
5f3be.jpg
5f3be.jpg
LRepkes
55821.jpg
55821.jpg
LRepkes
da940.jpg
da940.jpg
LRepkes
16442.jpg
16442.jpg
LRepkes