Westfjorden foto's & tips

'459158' door corriedewinter '459158' door corriedewinter

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

Sven the flying...'pe

corriedewinter

'Happy feet' is een van mijn favoriete tekenfilms, dus ik was blij dat er ook een deel twee kwam. In deze film is Mumble, de keizerspinguïn die eindelijk kan dansen, vader geworden, maar zoon Erik wil helemaal niet dansen. Erik wil leren vliegen, net als "The Mighty Sven", een papegaaiduiker die denkt een vliegende pinguïn te zijn. Deze 'Sven' zag ik, met vele andere vogels op de rots Latrabjarg in de Westfjorden. Hij had moeite om tegen de wind in te vliegen.

'501206' door dennisenroel '501206' door dennisenroel

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

Breidavik Bay

dennisenroel

De avond op Látrabjarg kon niet mooier eindigen. Na uren tussen de papegaaiduikers te hebben doorgebracht, rijden we bij middernachtzon terug naar ons hotel in Breidavik. Eerder die avond was de baai bedekt onder een dikke laag mist. Onder invloed van een zwakke maar vuurrode zon loste de mist langzaam op, Breidavik in een gouden gloed achterlatend...

'497689' door dennisenroel '497689' door dennisenroel

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

De klif der kliffen

dennisenroel

Látrabjarg is de grootste vogelklif van Europa en is bekend geworden door de grote kolonie papegaaiduikers die hier gehuisvest is. De klif is 14 kilometer lang en tot 440 meter hoog. Vele miljoenen vogels zijn van hun voortbestaan afhankelijk van deze rots. Er leven onder andere papegaaiduikers, jan-van-genten, zeekoeten en alken, en voor sommige soorten geldt dat 40% van de wereldpopulatie hier leeft. Het is buitengewoon indrukwekkend om op Látrabjarg te zijn. Loodrecht rijst de rots op uit de ijskoude zee. Alsof je aan het eind van de wereld bent. Het aantal vogels is ongekend. Het geluid van de zee wordt ruimschoots overstemd door het geluid van de talloze vogels. Het is één grote vogelflat, waarin ook nog een bepaalde hiërarchie te ontdekken valt: bovenin leven de papegaaiduikers, daaronder de alken en zeekoeten, en weer lager allerlei soorten meeuwen. Bijzonder is dat de vogels zich hier weinig van je aantrekken en je dus ontzettend dicht bij de vogels kunt komen. Voor ons bezoek aan de vogelrots, één van de belangrijkste redenen om IJsland te bezoeken, hadden we een overnachting in het nabijgelegen Breidavik geboekt. Bij aankomst trok er laaghangende bewolking het fjord binnen en 10 minuten later was het zicht nog maar 10-20 meter en was de rit naar de rots niet zonder risico's. De teleurstelling was groot en hebben lang getwijfeld. Uiteindelijk besloten we toch te gaan en daar zijn we achteraf heel blij mee. Bij middernachtzon hadden we in de dichte mist prachtig zacht licht, en de papegaaiduikers lieten zich in groten getale zien. Het was ijskoud, maar dat mocht de pret niet drukken. Wat een onvergetelijke reiservaring. Iets voor middernacht loste de mist plotseling op, waardoor we ineens bóven de bewolking stonden en dit prachtige uitzicht hadden. De onooglijke vuurtoren markeert het meest westelijke punt van Europa en je ziet nog net twee andere mensen op papegaaiduikers 'jagen'. Een meeuw vliegt naar de middernachtzon. Een prachtige afsluiting van een onvergetelijke avond.

'457352' door MiekeDeHaas '457352' door MiekeDeHaas

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

Van Isafjördur naar..

MiekeDeHaas

Vandaag de route langs de immense kustlijn naar de oostkant van de Westfjorden. Via Isafjördur (plaatsnaam) rijden we langs het fjord Ísafjardjúp (foto) en vervolgens over de pas Steingrimsjardarheidi. Het neemt aardig wat tijd in beslag. We zijn omgeven door natuur en wanen ons in niemandsland. Bij Litlibaer hebben we een uitzichtplaats aan gedaan om zeehonden te spotten.

'509195' door MiekeDeHaas '509195' door MiekeDeHaas

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

Één van de 8 diepe...

MiekeDeHaas

Dag 9, staat er in mijn aantekenboekje. We rijden vandaag langs de 8 diepe fjorden in het noorden van de Westfjorden. Volgens mijn aantekeningen rijden we hier richting Isafjardajúp. Hemelsbreed zijn de 8 fjorden te overzien. Maar doordat ze allemaal zo diep zijn moet je als het ware er zig zag doorheen rijden. Dan maak je even wat kilometers. Maar elke meter is mooi. Op deze foto zie je dat de herfst al zijn intrede heeft gedaan. Het landschap krijgt hierdoor mooie contrasten. Elke jaargetij in IJsland heeft zo haar eigen schoonheid.

'505569' door dennisenroel '505569' door dennisenroel

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

Grafheuvel van goud

dennisenroel

Die ene avond op Látrabjarg. Bij middernachtzon tussen de papegaaiduikers. Door laaghangende mist in combinatie met een eeuwige zonsondergang, hadden we het mooist denkbare licht. Op weg terug naar het hotel, inmiddels vér na twaalven, hebben we nog even uitzicht op de baai van Breidavik. De oude begraafplaats, gesitueerd op een heuvel, steekt net boven de goudverlichte nevels uit. Een vogel scheert er vlak boven en stoot een schrille kreet uit. Dit is onaards, maar het is echt. Wat een onvergetelijke avond!

'498560' door dennisenroel '498560' door dennisenroel

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

Caribbean touch

dennisenroel

Deze plaat zou niet misstaan in de brochure van elk willekeurig Caribisch eiland. Toch is de foto op een eiland geschoten dat ongeveer 18.000 kilometer van de Cariben verwijderd is. Dit is namelijk Patreksfjörður Bay, gelegen aan het gelijknamige fjord in de Westfjorden. We hadden deze geweldige view langs weg 615 op weg naar de vogelklif Látrabjarg, ongeveer ter hoogte van 'Hotel Látrabjarg'. Goudkleurig zand en een azuurblauwe maar ijskoude zee. Ook dát is IJsland!

'490844' door MiekeDeHaas '490844' door MiekeDeHaas

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

Fjorden in IJsland

MiekeDeHaas

In de Westfjorden heb je schitterende diepe fjorden. De wegen 60, 62,63 en 612 zijn prachtig om te rijden. Het kost wel wat tijd wat uiteraard ook afhankelijk is van het weer. Je rijdt met name over gravelwegen maar de uitzichten zijn hier schitterend.

'484209' door MiekeDeHaas '484209' door MiekeDeHaas

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

View Westfjorden

MiekeDeHaas

De Westfjorden staat bekend om zijn ruige landschappen en de bergen rijzen op veel plekken steil op uit het landschap. Het is een prachtig gebied met paden, en bergpassen die langs prachtige fjorden slingeren. Helaas trekt de bevolking er weg. Ook veel boerderijen zijn onbewoond en in verval. Wanneer je laat in het seizoen gaat (eind augustus/begin september), neem dan eerst de Westfjorden. Ga je vroeg in het seizoen neem het dan als laatste in je route op. Dit vanwege de kou en wind.

'489920' door MiekeDeHaas '489920' door MiekeDeHaas

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

Betoverende...zonsond

MiekeDeHaas

Vanuit ons hotel Fisherman Hotel in Sudureyri zijn we richting de safjördur gelopen, richting zee. De weg houdt op bij het hotel en vandaar uit loop je te voet verder. Uiteindelijk vind je wel een plekje om de van zonsondergang te genieten. In IJsland duurt dat lang in Augustus. De lucht veranderde in alle kleuren. Om 10.30 uur was de zon nog niet onder en zijn we maar richting hotel terug gelopen. We hebben heerlijk geslapen.

'490961' door MiekeDeHaas '490961' door MiekeDeHaas

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

Dynjandi waterval

MiekeDeHaas

De Dynjandi waterval is maar liefs 100 meter hoog en aan de basis 50 meter breed. De waterval is trapsgewijs en ziet er uit als een waaier. Dit is een van de meest bekende natuurfenomeen van het westen. Deze foto is van een afstand genomen maar we hebben de waterval ook van heel dichtbij bekeken. Het water kletst snoeihard naar beneden. De waterval ligt vlak langs de weg nr. 60 en is goed bereikbaar. Naast deze fantastische waterval heb je nog 6 andere watervallen van boven naar beneden. Er is een eenvoudige camping en WC. De waterval is gratis te bezoeken.

'458200' door MiekeDeHaas '458200' door MiekeDeHaas

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

Gouden zandvlakte.

MiekeDeHaas

Hier rijden we in het gebied van Radisandur (rood zand). Het wordt ook wel gezien als een strand van goud. Wanneer de zon schijnt wordt het zand goudkleurig. Op deze foto zie je goed hoe de wegen lopen. De weg slingert zich prachtig door het machtig landschap. En je hoeft niet bang te zijn dat je in de file komt.

'430833' door corriedewinter '430833' door corriedewinter

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

Tot straks schat

corriedewinter

En ja hoor, hij heeft een vrouwtje gevonden. Het jonge stel (zij is vier jaar oud en hij is vijf) heeft een hol gegraven, meer verfraaid eigenlijk, want het holletje van vorig jaar was er nog en nu moet er gebroed worden. Een papegaaiduiker legt één ei dat na 39 tot 43 dagen uitkomt. Het jong is geel met zwart gekleurd. Pa of ma vliegt weg. Zijn vleugels zijn wel klein, maar doordat hij wel 300 tot 400 keer per minuut met zijn vleugels slaat, bereikt hij een snelheid van 65 km per uur. Straks komt hij terug met kleine visjes die hij op een rijtje in zijn snavel bewaart. Het stel blijft altijd bij elkaar, ze kunnen 30 jaar oud worden. Tot straks!

'414522' door corriedewinter '414522' door corriedewinter

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

Dansen in klederdrach

corriedewinter

Isafjördur is de belangrijkste handels- en vissersplaats in de Westfjorden. Het ligt tussen 600 m hoge bergen, waardoor 's winters de zon er 6 weken niet schijnt. De terugkomst van de zon wordt op 25 januari uitbundig gevierd met zonnekoffie en pannenkoeken met slagroom. Natuurlijk wordt er dan gedanst. Hier zie je meisjes in nationale klederdracht dansen bij het visserijmuseum. De kleding bestaat uit een klukka (gebreide onderjurk), zwarte wollen bovenkleding, een meestal gestreept schort en een mutsje met een kwast. Op officiële feesten, zoals op 17 juni (onafhankelijksdag) dragen ze een kanten schort en een hoge witte muts.

'456910' door MiekeDeHaas '456910' door MiekeDeHaas

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

Schip in verval...(ti

MiekeDeHaas

De naam van dit schip is BA 64 en doet me denken aan de film Titanic uit 1997. De film gaat over 2 geliefden Rose en Jack. De film was succesvol en elf Oscars. Wie kent de film niet? Op weg naar Látrabjarg, ligt dit schip op het drogen. Het is ooit aangespoeld en men heeft het daar laten liggen. Het is een schip uit 1912 en het eerste stalen schip in IJsland. Voor pottenkijkers ligt het daar prachtig aan de kust. Je kunt er helemaal omheen. Roest, gaten, begroeiing van planten, enz. het is allemaal te bewonderen.

'494149' door MiekeDeHaas '494149' door MiekeDeHaas

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

Fietsen in IJsland

MiekeDeHaas

We hebben vele fietsers gezien in IJsland met al hun bagage er achterop.. De wegen lenen zich er uitstekend voor. Soms is het een uitdaging om daarna weer een tijd op dezelfde hoogte te fietsen. Voor alle duidelijkheid, ik heb daar niet gefietst. Maar het lijkt me machtig om op deze weg te fietsen die zich tussen de bergen slingert. En je komt bijna geen auto tegen. Je moet wel meer dan een paar weken hebben, anders mis je de highlights.

'458916' door MiekeDeHaas '458916' door MiekeDeHaas

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

Speciale zonsondergan

MiekeDeHaas

Ons guesthouse lag nabij de fjord Ísafjardjúp en bedachten 'even' naar de zonsondergang te gaan kijken. De zonsondergangen in Ijsland blijven duren en dat is logisch omdat het in augustus (20 augustus) maar even donker is. Deze foto is genomen om 22.09 uur. Om 11.00 uur zaten we er nog maar toen werd de lucht langzaam oranje.

'461493' door MiekeDeHaas '461493' door MiekeDeHaas

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

Op weg naar...Látrabj

MiekeDeHaas

Rijden door de Westfjorden verveelt nooit. De uitzichten zijn zeer divers, weids en prachtig. Wanneer je op weg bent naar de vogelrots Látrabjarg kom je langs de Breidavik baai.

'490279' door corriedewinter '490279' door corriedewinter

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

Van eindeloos naar...

corriedewinter

We volgen in de Westfjorden zoveel mogelijk de eindeloze kustwegen 61 en 62 langs de fjorden totdat we uiteindelijk uitkomen in Latrabjarg, de uiterste westpunt, waar je grote groepen papegaaiduikers en andere zeevogels kunt observeren. Hier kijk je naar het landschap in de buurt van Latrabjarg, een rivier van smeltwater meandert naar de fjord; er is zelfs een zandstrand. Zoals je ziet is het behoorlijk klimmen voor een auto; het is net te doen zonder 4WD. Maar wat is het genieten, het landschap verandert voortdurend van kleur, zeker als de zon even doorkomt.

'492639' door MiekeDeHaas '492639' door MiekeDeHaas

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

Eén van de diepe...fj

MiekeDeHaas

Ik zal het vast al wel een keer verteld hebben dat de Westfjorden een schitterend schiereiland is. De rit langs de 8 fjorden is een onmisbaar deel wanneer je dit schiereiland bezoekt. Isafjordajúp is een van die 8 diepe fjorden. Ook het stadje met de gelijknamige naam is de moeite waard om te bezoeken.

'366877' door corriedewinter '366877' door corriedewinter

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

Vakantiewerk in...ori

corriedewinter

Isafjördur is de belangrijkste handels- en vissersplaats in de Westfjorden. Het ligt tussen 600 m hoge bergen, waardoor 's winters de zon er 6 weken niet schijnt. De terugkomst van de zon wordt op 25 januari uitbundig gevierd met zonnekoffie en pannenkoeken met slagroom. Nu is het zomer, tijd voor een lange vakantie (bijna 10 weken). De middelbare scholieren en studenten krijgen baantjes van de gemeente, zodat ze zich niet hoeven te vervelen. Hier doen ze een spelletje in nationale klederdracht (pesuföt) bij het visserijmuseum (zeer de moeite waard). De kleding bestaat uit een klukka (gebreide onderjurk), zwarte wollen bovenkleding, een meestal gestreept schort en een mutsje met een kwast. Op feesten, zoals op 17 juni (onafhankelijksdag) dragen ze een kanten schort en een hoge witte muts.

'503296' door dennisenroel '503296' door dennisenroel

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

Een snavel vol

dennisenroel

Als we in juni op vogelrots Látrabjarg verblijven, zijn de voorbereidingen voor het broedseizoen in volle gang. De puffins zijn druk met het bekleden van hun nesten, wat heel vermakelijk is om te zien. Het zijn al niet zulke behendige lopers, maar met een bek vol takjes en gras is het helemaal niet om over naar huis te schrijven. Deze toekomstige papa of mama heeft er welgeteld vijf minuten over gedaan om over een afstand van een meter zijn nest te bereiken.

'525629' door corriedewinter '525629' door corriedewinter

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

Intiem moment met een

corriedewinter

Het broedseizoen is gestart op Latrabjarg, het uiterste puntje van de Westfjorden, waar duizenden vogels een plekje kiezen voor een nest. De papegaaiduikers zijn op hun mooist:de kleuren van de snavel zijn lekker fel en de veren kunnen niet witter. Dit mannetje rust even uit: het graafwerk voor het holletje zit erop en het ei is gelegd. Straks vliegt hij weer naar zee voor de maaltijd. Nu even niets.. Op de vogelrots Latrabjarg kan je de vogels tot heel dichtbij benaderen. Ze zijn niet bang en vliegen ook niet weg. Blijf wel op ongeveer een meter van de rand van de klif, dichterbij zit het vol met holletjes. Ga ook op je buik liggen, dat is het veiligst.

'430605' door corriedewinter '430605' door corriedewinter

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

Op zijn zondags op...

corriedewinter

Kennen jullie dat? Er op je mooist uitzien en iedereen laten weten dat je er trots op bent? Bij vogels heet dat prachtkleed en het dient een hoger doel: aantrekkelijk zijn voor de vrouwtjes. Deze papegaaiduiker vind ik wel erg mooi; hij heeft vast succes: de kleuren van zijn snavel zijn lekker fel en zijn veren zijn mooi wit. Hier smelt je toch voor als vrouw? Gezien op Latrabjarg, het uiterste puntje van de Westfjorden.