Reykjavik foto's & tips

'454607' door MiekeDeHaas '454607' door MiekeDeHaas

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

Vikingschip in...Reyk

MiekeDeHaas

Reykjavik als stedentrip is zeker de moeite waard. Tweederde van de totale Ijslands bevolking woont in deze stad. Het is een hippe stad met veel jongeren, restaurantjes, winkeltjes, musea, discotheken, beelden, interessante gebouwen en bezienswaardigheden. Het wordt ook wel de IPod der hoofdsteden genoemd. Het heeft een oud centrum. In de haven van Reykjavik staat een sculptuur (zie foto) van een Vikingschip. Sólfar van Jon Gunnar Árnason. Het betekent de Zonnevaarder. Het is een stalen constructie, op de plek waar gedacht wordt dat Ingólfur Arnarson er voor het eerst aan land kwam. Het moet een soort droomboot voorstellen en is een ode aan de zon. Het schip lijkt te koersen richting het noorden, de zonsondergang tegemoet. Ik heb er een avondopname van gemaakt waarbij de zon bijna onder was.

'503367' door corriedewinter '503367' door corriedewinter

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

Blijf een weekend in.

corriedewinter

Een weekend in Reykjavik aan het eind van je reis vind ik een prachtige afsluiter. Na de overweldigende natuur de verrassende IJslandse cultuur. Ik sta hier op de toren van de bekende Hallgrimskirkja en kijk in de richting van de haven. Rechts zie je de enige rooms-katholieke kathedraal van IJsland, een ontwerp van dezelfde bouwer. De kerk lijkt op een Engelse kathedraal. Je ziet ook het vuurtorentje bij de haven waar je een walvistour kunt maken, maar dat heb je misschien al in het noorden gedaan. Wat minder bekend zijn de volgende activiteiten: Ga vanaf het operagebouw bij de haven links naar de Kolaportid, de grote vlooienmarkt, die in een aantal hallen is gehuisvest. Inwoners huren er een kraam en er is van alles te koop: van antieke boeken tot kleding en veel eten. Er zijn kraampjes waar je haaienvlees kunt proeven, maar ik ging voor het zoete roggebrood dat in blikken wordt ingegraven in de warme grond en zo langzaam gaart. Verder zijn er jonge kunstenaars die hun werk tentoonstellen en verkopen. De hallen zijn open op zaterdag en zondag van 11 tot 5 uur. Je kunt ook zelf een kraam huren. Huur een fiets om Reykjavik te verkennen of ga met een fietstour mee. Je komt niet alleen langs highlights, de gidsen laten je ook allerlei plekjes zien waar je kunt eten of drinken. Vertrek: vrijdag en zaterdag om 10 of 11 uur. Rechtsaf vanaf de vlooienmarkt, aan de kade Aegisgardur. Neem vooral badkleding mee, want je kunt ook gaan zwemmen bij Nautholsvik in het zuidwesten van de stad, verder naar links, niet op de foto te zien. Hier is een strand waar het water van de warme bronnen bij Perla zo de zee instroomt. Echt warm is het niet, zo’n 15-19 graden, maar er zijn ook hot tubs van 30 graden. Dan de laatste tip: de lekkerste pizza’s en pasta eet je bij Caruso, Austurstraeti. Mooie afsluiter toch?

'493392' door JMoerkens '493392' door JMoerkens

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

The Sun Voyager

JMoerkens

De opvallende, en inmiddels aardig beroemde sculptuur "The Sun Voyager" vind je aan de waterkant in Reykjavik. Het staat er sinds 1990, en helaas is de maker van het kunstwerk een jaar ervoor al overleden aan leukemie. Omdat hij dit werk dus mogelijk gemaakt heeft tijdens zijn ziekte, geloven sommige mensen dat hij hiermee een boot creëerde om zielen naar de overkant te varen. Volgens kunstkenners is dit echter een hoax. Hij wilde een droomboot creëren, een ode aan de zon, een symbool voor licht en hoop. Het was een grauwe dag toen ik er was, en dan straalt de sculptuur niet direct licht en hoop uit. Het heeft eerder een dramatische aanblik. Maar het lijnenspel in het staal vind ik wel mooi in combinatie met de standplaats aan het water.

'367505' door evaantonio '367505' door evaantonio

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

Solfar

evaantonio

Sommige Ijslanders noemen de Solfar, of Sun voyager in het Engels, de Eiffeltoren van Reykjavik, omdat de sculptuur zo bekend geworden is. Het werk dateert uit 1990 en is een ontwerp van de ijslandse beeldhouwer Jón Gunnar Árnason. Solfar staat in het centrum van Reykjavik, aan de oceaan en die toplocatie draagt bij aan de kracht van het werk.

'501151' door dennisenroel '501151' door dennisenroel

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

Legoland City

dennisenroel

Nog niet eerder waren we in een hoofdstad die zo dorps aanvoelt als Reykjavik. Bovenop de Hallgrímskirkja heb je een mooi uitzicht over de stad. De vergelijking met Legoland is niet ver gezocht gezien de fel gekleurde huisjes. Het is een leuke stad om te bezoeken. Je vindt er vooral veel hippe winkels en de sfeer is er uitermate relaxed. Hoewel het een geijkt beeld is, kan deze nog fijn mee met het maandthema.

'103153' door pkbergen '103153' door pkbergen

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

Vikingschip

pkbergen

In de haven van Reykjavik staat een kunstwerk van een vikingschip. Een heerlijk plekje om lekker te zitten en over het water uit te kijken. Leuke ontmoetingsplaats voor zowel toeristen als bevolking.

'507215' door JMoerkens '507215' door JMoerkens

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

Onnavolgbare...Archit

JMoerkens

Reykjavik is wellicht de hoofdstad met de meest 'dorpse' sfeer waar ik tot op heden geweest ben. Het is er rustig, compact, maar wel sfeervol. Het is leuk om een beetje rond te dwalen, maar er zijn niet talloze bezienswaardigheden. Wat ik wél kan aanraden is even binnenlopen bij Harpa, een groot concert- en congrescentrum aan het water. Ik ben dol op moderne architectuur, en voor mij was het gebouw een lust voor het oog. Je weet soms niet hoe het in elkaar steekt, want het is een behoorlijk complex ontwerp. Het is pas sinds 2011 in gebruik, en de grote concertzaal biedt plaatsen aan 1800 bezoekers. Ik vind dit gebouw nu al iconisch en denk dat zijn bekendheid alleen maar zal groeien. Op de foto zie je een stuk van de voorgevel van het gebouw. Geen touw aan vast te knopen waar je naar kijkt, maar juist dát vind ik zo typerend voor het gebouw.

'445147' door sidonius '445147' door sidonius

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

Jachthaven Reykjavik.

sidonius

Even iets anders uit IJsland. Reykjavik is de hoofdstad en ruim twee derde van de 300.000 inwoners van het land woont hier. Aan de haven staat een hypermodern gebouw, de Harpa Concerthal en Congrescentrum. Het is opgetrokken van gekleurd glas, en prachtig om te zien. Binnen is het strak ingericht, en is veel met spiegelglas gewerkt. Deze foto van de jachthaven is gemaakt vanuit de bovenste verdieping van het gebouw. Ook mijn profielfoto heb ik in dit gebouw gemaakt, in het spiegelende plafond.

'489890' door WKerkhof '489890' door WKerkhof

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

Hallgrimskirkja

WKerkhof

Een hele bijzondere kerk staat in Reykjavik. De Hallgrimskirkja wat letterlijk kerk van Hallgrimur betekend. Van buiten een bijzonder gebouw om te zien, maar ik vond de binnenkant ook schitterend. Het oogt redelijk minimalistisch, op het imposante kerkorgel na. De architect van de kerk is Guðjón Samúelsson. Zijn inspiratie voor het ontwerp van de kerk zijn de basaltformaties die je op veel plekken in IJsland kunt vinden! Ik vind dat erg mooi gelukt! Wil je naar boven de toren in moet je daar een kleine bijdrage voor betalen (uitzicht moet fenomenaal zijn), maar de kerk bezichtigen is binnen en natuurlijk buiten helemaal gratis!

'498748' door hamminga '498748' door hamminga

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

Uitzicht op Reykjavik

hamminga

Vanaf de 74,5 meter hoge kerk 'Hallgrímskirkja' heb je prachtig uitzicht over de stad Reykjavik en de omgeving. Ondanks het ijskoude en grijze weer eind april van dit jaar, maken de gekleurde huizen het uitzicht alsnog warm en vrolijk.

'484330' door Zandkorrel '484330' door Zandkorrel

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

Reykjavik

Zandkorrel

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland, maar wel een hele kleine. Geen wereldstad, maar wel aangenaam om te verblijven. Zoek een hoog punt op en zie hoe kleurrijk deze stad is. Net lego (al komt dat uit Denemarken).

'488357' door WKerkhof '488357' door WKerkhof

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

Hallgrimur kerk

WKerkhof

Een hele bijzondere kerk staat in Reykjavik. De Hallgrimur. Van buiten een bijzonder gebouw om te zien, maar ik vond de binnenkant ook schitterend. Het oogt redelijk minimalistisch, op het imposante kerkorgel na. Wij hadden geluk, want toen we door de kerk wandelde, was er iemand op het orgel aan het spelen, wat dit bezoek een magisch tintje gaf! Wil je naar boven de toren in moet je daar een kleine bijdrage voor betalen, maar de kerk bezichtigen is helemaal gratis!

'452272' door MiekeDeHaas '452272' door MiekeDeHaas

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

De haven Reykjavik

MiekeDeHaas

Deze charmante haven ligt grenst aan het schitterende muziek/concertgebouw Harpa en heeft een prachtige ligging. Er liggen ook mariniersschepen. De wolkenlucht heeft vele kleuren hetgeen tegelijkertijd betekent dat er veel regen op komst is. De volgende dag hadden dan ook een bui (de hele dag)

'488707' door corriedewinter '488707' door corriedewinter

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

Hummer in Reykjavik

corriedewinter

Ik ben toch wel een beetje verbaasd als ik deze luxe Hummer middenin Reykjavik zie staan. Bij IJsland denk je aan ruige natuur, outdoorkleding en trekkings. Welnu, dat kan je met deze limousine dus ook doen. Het bedrijf Icelimo trekt ook het binnenland in, uiteraard ga je dan met een Hummertruck. Je kunt het zo duur maken als je wilt. Deze wagen heeft plaats voor 20 personen. Icelimo Stórás, Reykjavík, IJsland +354 554 4000

'544185' door RoyanvanVelse '544185' door RoyanvanVelse

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

Reykjavik in de winte

RoyanvanVelse

In Reykjavik, op een wat meer afgelegen punt, staat de Perlan (de Parel). Dit is een futuristisch ogend gebouw met aan de buitenkant een aantal grote cilindrische tanks die gevuld zijn met warm water. Deze wateropslag bestemd voor de stadsverwarming kan maar liefst 21 miljoen liter bevatten. Bovenin is een cafetaria gevestigd met een 360 graden panoramaterras en een prachtig uitzicht over de stad. Adembenemend is het uitzicht over de besneeuwde woningen en de zee en het reliëf in de verte.

'453195' door JMoerkens '453195' door JMoerkens

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

Lego in Reykjavik

JMoerkens

Bij elke reis vind ik het leuk om de hoofdstad van het land te zien. Naar mijn mening kun je daar veel te weten komen over de cultuur, de mentaliteit, de geschiedenis en de meest recente ontwikkelingen. Reykjavik is zeker niet de mooiste hoofdstad van Europa (wel de meest noordelijke). Maar ik vond het desondanks heel leuk om er een nachtje te verblijven en een stadswandeling te doen. Wanneer je bovenop de bekende kerk (Hallgrimskirkja) staat, lijken de huizen van Reykjavik sterk op Lego- of Monopoly-huisjes met die kleurtjes!

'445529' door Appie007 '445529' door Appie007

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

Aurora Borealis in...

Appie007

Het blijft een mooi gezicht. In februari ben ik naar IJsland geweest en heb de nieuwe Sigma 18-35 mm f/1.8 (!) uitgetest. Wat een geluk hadden wij, zowel met het noorderlicht als met deze lens.... Foto is onbewerkt, ISO 400 en met een sluitertijd van 13 seconde dankzij de f/1.8 We waren er stil van.

'347401' door mmlvriends '347401' door mmlvriends

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

Vikingschip

mmlvriends

Bij de haven in Reykjavik staat dit roestvrijstalen kunstwerk van een vikingschip. Als je in Reykjavik bent, is het leuk om even een wandeling te maken langs de haven. Er is bedrijvigheid van vissersschepen en je hebt een mooi zicht over de stad en het omliggende landschap. Het is de hoofdschap van IJsland, maar voor onze begrippen is het meer een groot dorp. De hoofdstraat (winkelstraat) is in de winter (die erg lang is) verwarmd zodat je er ook in de winter goed over straat kunt!

'485764' door WKerkhof '485764' door WKerkhof

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

Minimalistisch

WKerkhof

Een hele bijzondere kerk staat in Reykjavik. De Hallgrimur. Van buiten een bijzonder gebouw om te zien, maar ik vond de binnenkant ook schitterend. Het oogt redelijk minimalistisch, op het imposante kerkorgel na. Wij hadden geluk, want toen we door de kerk wandelde, was er iemand op het orgel aan het spelen, wat dit bezoek een magisch tintje gaf!

'207775' door Martie '207775' door Martie

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

Ode aan de Zon.

Martie

Dit stalen vikingschip werd in 1990 vanwege het 200-jarig bestaan van Reykjavik geplaatst aan de Skulagata. De naam van het kunstwerk is Solfar (Ode aan de Zon), wat op deze foto erg goed tot zijn recht komt. De foto is genomen in juli, wanneer het in IJsland nauwelijks donker wordt. Deze zonsondergang is eigenlijk tevens een zonsopkomst!

'354813' door Floydian '354813' door Floydian

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

Frikirkjan - Reykjavi

Floydian

Deze kleine kerk valt op door zijn witte muren en groene dak en ligt erg mooi langs de oevers van het meer Tjörnin. Ze staat er al sinds 1902 en is een voorbeeld van IJslandse architectuur. Omdat bouwmaterialen erg schaars waren werd vooral gebruik gemaakt van drijfhout en metaalplaten om het geheel af te dekken. Het is een kerkgebouw van de vrije Lutheraanse kerk en naast misvieringen, vinden hier soms ook muziek concerten plaats. Camera; Canon EOS 1Ds mkIII Lens; Canon 70-200mm 2.8L IS USM Exposure; 30 sec Aperture; f22 Filter; none ISO; 100 RAW

'512802' door laidbackfool '512802' door laidbackfool

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

Bergen voor de kust

laidbackfool

Voor de kust van Reykjavik vind je waanzinnig mooie bergen. Bedekt met de eerste laag sneeuw van het seizoen. Het blijft iets fascinerends steden aan de voet van bergen. Het heeft iets mystiek. Zeker als er noodweer op komst is. Winter is coming...

'148635' door Ahasverus '148635' door Ahasverus

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

Geysir

Ahasverus

Uitbarsting van de Geysir in een winters Ijsland

'544923' door hamminga '544923' door hamminga

IJslandReykjavik

IJslandReykjavik

De oude haven van...R

hamminga

De oude haven van Reykjavik is een mooie plek om rond te lopen. Het is erg leuk om hier langs de kade te struinen, de schepen te zien liggen en iets warms te drinken in een van de cafeetjes die je hier vindt in de oude gerenoveerde vissershutten. Het hele jaar door vertrekken vanuit deze haven walvisexcursies en je vindt er leuke winkeltjes en galeries. Op de achtergrond doemen de besneeuwde bergen op, wat de ligging van deze stad zo bijzonder maakt. Toen wij er waren was het ijzig koud door een gure poolwind, maar daardoor niet minder mooi...