Dettifoss

De indrukwekkende waterval Dettifoss wordt gezien als de krachtigste waterval van Europa. De waterval heeft een hoogte van 44 meter en is ongeveer honderd meter breed. In de buurt van de Dettifoss liggen twee kleinere watervallen: de Hafragilsfoss (27 meter hoog) en de brede Selfoss. Dit gebied maakt deel uit van de Jökulsárgljúfur.

Informatie over Dettifoss

Beste foto's & tips van Dettifoss

'505888' door A.Verleg '505888' door A.Verleg

IJslandDettifoss

IJslandDettifoss

Na de waterval

A.Verleg

Na de waterval is het landschap veel ruiger en woester dan er voor. Voor de waterval lijkt het land haast liefelijk in vergelijk met de dat erna. Zelfs de weg er naartoe vanaf route 1 is, ook al is het een gravelweg, beter dan na de waterval. Wij kwamen dus over die erg slechte weg met een normaal autootje. Het is te doen, maar neem de tijd.

'508936' door EvelineVanPutten '508936' door EvelineVanPutten

IJslandDettifoss

IJslandDettifoss

Springen en klimmen..

EvelineVanPutten

Vanaf Myvatn zijn we richting het noorden gereden om de Dettifoss te bekijken. Deze waterval is 44 meter hoog en 100 meter breed en valt in de Jökulsá á Fjollum-rivier. Vanaf de parkeerplaats naar de waterval is het zo'n 500 meter lopen over 'maanlandschap'. Vervolgens kun je vanaf de Dettifoss stroomopwaarts lopen naar de Selfoss. Het eerste stuk is goed te doen; grind en rotsen wisselen elkaar af. Vervolgens wordt je getrakteerd op een prachtig mooi uitzicht op de Selfoss. De Selfoss is maar 13 meter hoog, maar ook zo'n 100 meter breed met mooie basaltkolommen. Nu hebben wij altijd de neiging om van het pad af te gaan en dichterbij een waterval te komen. Zo ook deze keer. Springend en klimmend gingen we van rots naar rots, langs de steile kliffen, om de Selfoss scherp in beeld te krijgen. Je weet ook: één misstap en je eindigt in de rivier. Gelukkig ging het goed en konden we nog een paar prachtige foto's schieten!

'519289' door A.Verleg '519289' door A.Verleg

IJslandDettifoss

IJslandDettifoss

Bulderend geweld

A.Verleg

De weg die wij met ons klein autootje reden was niet best, wel heel mooi. We kwamen uit het noorden en na veel gehots en geknots kwamen we aan bij een bulderende waterval. Watervallen trekken me altijd al aan maar het geweld van deze was overweldigend, Dettifoss. De mensjes aan de overkant laten zien hoe groot deze stortvloed is.

Laat kaart zien