Top 5 Ierse surprises image
Lkoedam

Top 5 Ierse surprises

Wil je in Ierland de horden naar hun roots zoekende Amerikanen vermijden, reis dan af naar het graafschap Donegal en het aangrenzende Noord-Ierland. Hier wachten je nog echte verrassingen.

Foto: Ilse Schrama
Foto: Ilse Schrama (© Columbus Travel 2015)


In het graafschap Donegal, in het uiterste noordwesten van Ierland, is het Ierland van de verbeelding: ruige kusten, afgelegen pubs en mysterieuze ruïnes uit lang vervlogen tijden. Maar dan zonder de toeristenmassa's die je elders in het land opwachten. Perfect te combineren met een reis door het aangrenzende Noord-Ierland, dat nog steeds, volledig onterecht, worstelt met een slechte reputatie.



Volg in reuzenvoetsporen



Volgens de legende bouwde de reus Finn McCool een pad door de zee om met zijn Schotse tegenhanger Benandonner te vechten. Dat pad staat bekend als de Giant's Causeway. De veertigduizend zeskantige basaltblokken die er massaal in zee en op het strand liggen, zijn het gevolg van snel afgekoelde lava. De Noord-Ieren hebben rond hun enige brokje werelderfgoed een milde tourist trap gebouwd. Overigens: het andere eind van de legendarische Causeway ligt in Fingal’s Cave op het Schotse eiland Staffa.



Verken grotten



De Maghera Caves doen denken aan een door een reus vertrapt kasteel van bladerdeeg. Het strand wordt begrensd door enorme rotsen die bestaan uit lagen gesteente van een paar centimeter dik en schots en scheef uit het zand steken, met hier en daar een enorme grot. Misschien was het wel dezelfde reus Finn McCool die ook al verantwoordelijk wordt gehouden voor de Giant’s Causeway.



Ga eilandhoppen



Ierland is een eiland maar het heeft ook tientallen eilanden die de moeite waard zijn om te leren kennen. Wij wilden naar het veraf gelegen Tory Island om de enige nog levende koning van Ierland te leren kennen, maar er ging iets verkeerd met de hotelreservering. Shit happens. Gelukkig stuitten we op Inishfree Charters, een tourbedrijfje dat ons meenam voor een wilde rit over de golven in een Zodiac (rubberbootje met houten bodem) naar Aran Island. Aran (Arainn Mhór in het Keltisch) is zo’n vijftien vierkante kilometer groot, heeft 500 inwoners en kan bogen op prachtige zandstranden en meren. Voor de moderne Robinson Crusoe: er is een pub. Inishfree Charters heeft overigens ook een niet-opblaasbare boot en een duikshop. Ze organiseren vanuit Burtonport zeevistochten en duiktochten naar fraaie scheepswrakken in het helderste stukje Noordzee. Je zou onderweg dolfijnen en zelfs walvissen kunnen tegenkomen



Zoek het fort



Soms is vierkant beter en soms is rond beter. De bouwers van Grianan Ailigh kozen voor rond. Dit fort werd in de nevelen van de geschiedenis ergens in 800 voor Christus gebouwd door legendarische Ierse chieftains. Het werd in de twaalfde eeuw na Christus verwoest door de Vikingen en in de negentiende eeuw gerestaureerd. Waarom rond? Volgens de één omdat boze geesten zich graag in hoeken verstoppen, volgens de ander omdat het fort ook een religieuze functie vervulde, aangezien het op een belangrijk kruispunt van aardstralen staat. Het fort staat op een 244 meter hoge heuvel. Je kunt het van onderaf niet zien en het kostte ons meer dan een uur om het te vinden.



Loop op de klippen van Slieve League



601 meter lijkt niet zo héél erg hoog en de zee lijkt dichtbij. Tot je beseft dat het notendopje beneden een enorme vissersboot is. De klippen van Slieve League zijn de op één na hoogste van Ierland en de op zes na hoogste van Europa. Je kunt er naartoe lopen via het zestien kilometer lange pad dat de dorpjes Bunglas en Malinbeg verbindt. Donegal heeft zo wel meer ongelooflijk gevarieerde en relatief onaangetaste landschappen. Bij iedere bocht in de weg kun je een geheel nieuw gezicht van dit land zien. Verbaas je echter niet te lang, want de weg naar Slieve League is smal en de afgrond diep.


Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)