Schotland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Schotland image

Een brief aan Schotland

Schotland
Groot-Brittannië
MarleenvM

Een brief aan Schotland

Liefste Schotland, 

In 2011 was ik al een keertje op bezoek in je hoofdstad Edinburgh en na die stedentrip wist ik dat ik nog een keertje naar je toe wilde komen. Ik wilde meer van je zien, voelen en beleven. Dit jaar kwam het er dan eindelijk weer van. Helaas werd het maar een week dus zou het weer een klein stukje worden maar dan wel een hele andere kant. 

Deze keer stond het in het teken van de Highlands. Al die prachtige natuur moest ik echt met eigen ogen gaan zien en je hebt me niet teleurgesteld, integendeel zelfs. Ik kan zelfs zeggen dat ik een beetje verliefd op je ben geworden…. 

We hebben veel verschillende landschappen gezien op onze route die niet eens zo lang was. Beboste heuvels, lang gerekte meren, ruige kusten en mooie stranden. En elke keer als ik dacht dat ik het allemaal wel gezien had liet je weer iets heel anders zien. Je bleef me verrassen en het verveelde me nooit. Hoeveel afwisseling kun je hebben op zo’n relatief klein stukje land. 

En in die landschappen hebben we veel dieren gezien. Onderweg natuurlijk heel veel schapen, daar sta je natuurlijk ook een beetje om bekend. En die houden zich niet aan verkeersregels maar ik zette mijn auto daar graag voor aan de kant. Had ik mooi meer tijd om van de omgeving te genieten. En met een beetje geluk zagen we roofvogels, herten en Schotse Hooglanders. Al had ik die laatste wel meer verwacht om te zien. 

Ook hebben we van het leven onder water en langs de kust mogen genieten. Een van je inwoners heeft ons meegenomen op een boottochtje en ik heb met volle teugen genoten van alles wat we te zien kregen. Jan-van-Genten, aalscholvers, meeuwen, reigers, bruinvissen en zeehonden. 

Overal werden we hartelijk ontvangen, wat een vriendelijk volkje. Of dit nu was bij de bakker, museum of gewoon onderweg bij een tankstation maakte niet uit. Altijd in voor een leuk gesprek met een vleugje humor. Tenminste als ik ze kon verstaan wat niet altijd zo was. Het Engels is al lastig te verstaan maar het Schots-Gaelisch is helemaal onmogelijk. Maar wel heel leuk om te horen. Volgens mij doe je er ook alles aan om die taal te behouden want ik zag het veelvuldig overal terugkomen, vooral op straatnaamborden. 

In de pubs werden we heel gastvrij ontvangen en veel gespreken werden aangeknoopt met de lokale bevolking en hoe meer bier of whisky hoe luidruchtiger. Ik hou sowieso wel van die pubcultuur die bij je heerst. Daar zou ik best aan kunnen wennen. Aan het eten kan ik wat minder goed wennen. Sommige gerechten heb ik me echt niet aan gewaagd. Haggis bijvoorbeeld heb ik overgeslagen omdat ik weet wat er in zit. Ik ben niet zo’n held dus ook al die stoofpotjes met de meest bijzondere ingrediënten zijn mij iets te avontuurlijk. Maar als het gaat om die zalm van jou was dat een heel ander verhaal. Volgens mij kwam ik meteen aan mijn halfjaarlijkse quotum aan vis in een week tijd. 

Als ik aan jou denk, denk ik ook automatisch aan kastelen. Allerlei soorten en maten hebben we gezien. Van sommige was niet veel meer over dan een paar muren en sommige waren volledig ingericht. Het mooiste vond ik toch wel de ruïnes die in een verlaten landschap stonden. Heerlijk zijn ook de bijbehorende mythes en legendes. Geesten die terug keren op het slagveld, het mannelijke elfje dat in de bossen woont of de geest van het meisje dat nog door kastelen dwaalt. Of je deze verhalen gelooft of niet het geeft sommige plekken nog net dan beetje extra. En jullie hebben het tot een kunst verheven. En als je op een regenachtige dag als enigste bij een kasteelruïne rondstruint en de wind giert langs de muren dan slaat de fantasie snel op hol, bij mij wel tenminste. 

En dan is er nog het weer, dat is natuurlijk wel een dingetje. Met een gematigd zeeklimaat heb je redelijk milde winters maar ook vrij warme zomers. Maar wat je gegarandeerd voorschotelt is neerslag gedurende het hele jaar. Ik heb het allemaal voorbij zien komen. Motregen, een buitje, pijpenstelen, hoosbui en gewoon de hele dag regen. Toch kan de zon kan er ook behoorlijk schijnen heb ik gemerkt. Ik heb wel eens Schotten horen zeggen “If you don’t like the weather in Scotland, wait ten minutes”. En het klopt heel vaak !! 

Ik ga eigenlijk nooit terug naar een land waar ik al geweest maar ik maak voor jou wel uitzondering. Graag zou ik nog bijvoorbeeld de Orkney en Shetland eilanden willen bezoeken en Isle of Skye moet ook schitterend zijn. Dus wie weet zien we elkaar weer over een tijdje. 

Heel veel liefs, 

Reis-Reporter aticketto