Griekenland

Griekenland is gelegen in zuidoost Europa en beslaat het zuidelijkste deel van het Balkanschiereiland en daarnaast een groot aantal eilanden. Het is een land met ruim 11 miljoen inwoners. Het grenst aan de landen Albanië, Macedonië, Bulgarije, Turkije en de wateren van de Middellandse Zee, Ionische zee en de Egeïsche Zee.

Er heerst een mediterraan klimaat, waar het in de zomer warm en droog is en in de winter zacht. Met ongeveer 300 zonuren per staat zo goed als vast dat het een zonbestemming is.  

De hoofdstad van Griekenland mag dan een van de oudste bewoonde steden ter wereld zijn, de tijd heeft er niet stil gestaan. Vanaf één van de bekendste bezienswaardigheden van Athene , de Akropolis , heb je een geweldig uitzicht over de stad, de Agora, de Agia Apostoli kerk en de oude volksbuurt Plaka. Culturele bezienswaardigheden zijn er in overvloed en de shopliefhebbers kunnen terecht in de Ermou street.

In het noordwesten van Griekenland ligt de tweede grootste stad Thessaloniki. Loop door Ano Poli, een traditionele, oude wijk. In de straten rondom het Aristotelesplein vind je genoeg terrasjes, cafés, restaurants en winkeltjes. De muren om de stad heen brengen je langs overblijfselen vanuit de Griekse en Romeinse tijd.

Heraklion , de hoofdstad van het eiland Kreta , is een van de oudste nederzettingen van Europa. Binnen de vestingmuren vindt je de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, bijvoorbeeld de Venetiaanse Loggia. Loop door de stad en langs de oude haven en je zult nog meer indrukwekkende dingen tegenkomen.  

Naast Kreta zijn de meest populaire eilanden: Zakynthos , dat bekend staat om de grillige kust, hoge kliffen en de verlaten stranden zoals Navagio Beach. Samos met de zandstranden, schilderachtige dorpjes en vissershavens. De bergachtige Rhodos met een rijk verleden en talloze monumenten. Het altijd groene Corfu met mooie baaien en gezellige dorpjes. Ontstaan door een vulkaan, ligt aan de westkant van het land Santorini , met steile rotsen waar prachtige witte huisjes bovenop staan. In Lesbos vindt je traditionele gebouwen, pittoreske dorpen, monumenten, kerken. Daarnaast is het natuur en landschap erg afwisselend. Rotsachtige heuvels en stranden zijn kenmerkend voor het eiland Mykonos , waar ook het nachtleven bruist. Tenslotte het fietseiland Kos , met een mooie haven, heldere zee en lange standen.

Het is niet alleen zon, zee en strand. Er zijn ook bergen, beboste hellingen, kloven en druipsteengrotten. Onder andere de Olympus Gebergte, de kloven van Vikos-Aoös en de Samariakloof hebben de status van nationaal park. Griekenland is voor strandgangers, cultuurliefhebbers, watersporters en uitgaansvolk een geliefde bestemming!

 

Informatie over Griekenland

Alle highlights van Griekenland

Beste foto's & tips van Griekenland

'509266' door RReintjes '509266' door RReintjes

Griekenland

Griekenland

Onbewoond eiland

RReintjes

Het kleine, op dieren na, onbewoonde groene eilandje Moni is rijk aan pijnbomen, tamme herten, geiten, konijnen, pauwen.....en dagjestoeristen. In de tweede wereldoorlog werd het door de Duitsers bezet, die er een bunker bouwden, met als doel de haven van Piraeus te verdedigen. S.v.p. openen.

'514715' door Jelle51 '514715' door Jelle51

Griekenland

Griekenland

Spetter spatte met he

Jelle51

In het voorjaar kan het al behoorlijk warm zijn op de Griekse eilanden. En omdat zoet water schaars is worden zelfs de kleinste poeltjes benut. Zo ook deze vink die het water lekker omhoog gooit om af te koelen.

'499665' door daphnekeune '499665' door daphnekeune

Griekenland

Griekenland

Tripitos Arch - Paxos

daphnekeune

Dit is de Tripitos Arch op Paxos, een klein eilandje onder Corfu. De boog is ontstaan door de instorting van een zeegrot. De kust van Paxos is prachtig en aangezien het eiland klein is (zo'n 10 km lang en 3 km breed) kun je heel eenvoudig op 1 dag het eiland rondvaren (en nog wel twee keer ook). Tevens leent het eiland zich ook perfect voor het maken van wandeltochten, en soms zijn bezienswaardigheden zoals deze boog zelfs mooier vanaf land, dan vanaf de zee!

Praktische informatie over Griekenland

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  mei, juni en september
 • Internet extentie
  gr
 • Hoofdstad
  Athene
 • Aantal inwoners
  10,6 miljoen
 • Oppervlakte
  3,2x Nederland
 • Reistijd
  3:30
 • Talen
  Grieks
 • Religie
  grieks orthodox (98%)
 • Tijdverschil
  1 uur later
 • Tijdsverschil
  1 uur later
 • Telefooncode
  30
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  Nee
 • Aanvlieghaven
  Athene (ATH), Thessaloniki (SKG) en Heraklion (HER)
 • Nationale feestdagen
  25 maart Onafhankelijkheidsdag, 28 oktober Nationale Feestdag

Kaart van Griekenland en omgeving

Griekenland: alleen voor mannen met baarden

Twintig prachtige kloosters liggen in de afgesloten orthodoxe wereld van het Griekse schiereiland Athos. Deze autonome monnikenstaat is een eeuwenoude wereld enkel voor mannen, die op zoek zijn naar god. Hoe weten de monniken dit lapje land volledig voor zichzelf te houden?

Twintig prachtige kloosters liggen in de afgesloten orthodoxe wereld van het Griekse schiereiland Athos. Deze autonome monnikenstaat is een eeuwenoude...

Welk Grieks eiland past het beste bij jou?

Het perfecte eiland kiezen voor je volgende reis naar Griekenland kan best moeilijk zijn. Want welke van de zesduizend moet je kiezen? Wij helpen je een handje op weg.

Het perfecte eiland kiezen voor je volgende reis naar Griekenland kan best moeilijk zijn. Want welke van de zesduizend moet je kiezen? Wij helpen je e...

Durf jij deze bloedstollende bungeejump aan?

Sinds kort kun je bungeejumpen van een klif op het Griekse eiland Zakynthos en in vrije val afstevenen op het beroemde scheepswrak op Navagio-strand. Bekijk het filmpje en vlieg mee. Zou jij het durven?

Sinds kort kun je bungeejumpen van een klif op het Griekse eiland Zakynthos en in vrije val afstevenen op het beroemde scheepswrak op Navagio-strand....