Zo vermijd je de 10 meest voorkomende oplichtingspraktijken op reis
Oplichters in het buitenland worden steeds creatiever én gewiekster. Door deze lijst van de brutaalste oplichtingspraktijken in het buitenland te lezen word jij geen slachtoffer van oplichting in het buitenland.
1. Vertrouw nooit een taxichauffeur
‘Ik weet wel een kortere weg’, zegt de taxichauffeur zodra hij ziet dat je een bezoeker bent. Trap er niet in, want voordat je het weet blijkt de kortere weg een ontzettende ómweg. Prent daarom een aantal herkenningspunten langs de route in je hoofd – een kerk, een rotonde, een winkelcentrum, etc. – en vraag naar de snelste weg. Wijkt hij van jouw route af? Dan corrigeer je hem. Soms ontbreekt de meter of wordt ermee gesjoemeld. Het is daarom een goed idee om van tevoren de gemiddelde prijs op te zoeken en een soortgelijke prijs af te spreken. Vraagt hij meer? Dan zoek je toch gewoon een andere taxi.
2. Controleer altijd de wisselkoers
Het gebeurt zowel op straat als in échte wisselkantoren: geld wisselen tegen een zeer ongunstige wisselkoers. Soms geven ze zelfs verouderde valuta uit. Het kan daarom geen kwaad om vooraf de actuele wisselkoers en het uiterlijk van de valuta te checken. Tel je geld voor de zekerheid nog eens na, ook al kan dat misschien onbeleefd overkomen. Het komt namelijk nog wel eens voor dat de verkoper een biljet dubbelvouwt of dubbel telt.
3. Blijf om je heen kijken tijdens een goocheltruc
Je kent ze vast van de boulevards aan de Spaanse Costa: het populaire straatspelletje met de bekers en de bal. Raad jij onder welke beker de bal zit, dan vermenigvuldig je je inzet. We snappen best dat het je aandacht trekt en dat je uit nieuwsgierigheid een kijkje gaat nemen. Maar terwijl je aandachtig de snelle handbewegingen van de goochelaar probeert te volgen, slaat zijn handlanger toe door je zak te rollen. Bewaar je afstand dus en houd in de gaten wat er om je heen gebeurt.
4. Voorkom een schadeclaim: check de spullen die je huurt
Op vakantie een auto, scooter of jetski huren bij een groot verhuurbedrijf levert doorgaans geen problemen op. Maar als je een voertuig huurt bij een particulier of klein bedrijfje loop je het risico om je borg te verliezen. Hoe? Simpel, een handlanger van de verhuurder beschadigt het voertuig zonder dat jij het doorhebt. Let bij het oppikken in ieder geval extra goed op reeds aanwezige beschadigingen en laat ze registreren. En probeer als het even kan te parkeren onder toezicht.
5. Wees alert bij de pinautomaat
Je staat te pinnen en plotseling duikt er een local op die je wilt helpen. Pinnen lukt in je eentje ook wel, toch? Wijs de hulp dus direct af, want voordat je het weet heeft hij je pincode onthouden en het op je portemonnee gemunt.
6. Probeer geen armbandjes
Dit trucje wordt veel toegepast in Parijs. Een straatverkoper komt naar je toe en schuift pardoes een armbandje om je pols en trekt het aan. Zodra het ding om je arm zit vraagt hij naar geld. Houd hem dus goed in de smiezen en trek je arm terug als hij ernaar reikt. Dit trucje wordt overigens ook wel eens gebruik als afleiding, zodat iemand anders je zak kan rollen
7. Kijk uit voor de rozenverkoper
Je kent ‘m wel, de rozenverkoper die op je af komt tijdens het eten in een restaurant. Er schuilt niet echt een gevaar in deze actie, maar de verkoper probeert in te spelen op je schuldgevoel. Ga je toch voor de boeg, dan rekent hij een extreem hoge prijs voor de bloem(en). Een klassieker.
8. Vertrouw niet iedereen op straat
Wees selectief met het uitkiezen van een omstander die voor jou een foto van je maakt. Ga af op je intuïtie en ben huiverig voor iemand die het heel ijverig aanbiedt. Het zal immers niet de eerste keer zijn dat iemand geld wilt zien voor het maken van een foto of keihard wegsprint.
9. Trap niet in de truc met de portemonnee
Zakkenrollers zijn vandaag de dag zó sluw dat ze een lege portemonnee in je looproute leggen, alleen maar om te kijken op welke plek jij instinctief naar je eigen portemonnee grijpt. Het schijnt namelijk zo te zijn dat je het niet kunt laten om te checken of je eigen bezit nog wel op de juiste plek zit. Een omstander houdt je goed in de gaten, zodat hij weet welke zak hij moet rollen.
10. Let op ticketfraude
Je staat in de rij bij het loket voor tickets voor een bepaalde trekpleister of show. Er lijkt maar geen beweging in te komen en je ziet het kaartje al aan je neus voorbij gaan. Gelukkig is daar het personeelslid dat jou kaartjes aanbiedt tegen een hogere prijs, zodat je niet meer in de rij hoeft te staan. Het aanbod is misschien verleidelijk, maar je kunt er gif op innemen dat ze nep zijn. Deze oplichtingspraktijk komt regelmatig voor in Parijs en Londen.
Ben jij weleens opgelicht in het buitenland?