Tokio verslaat culinair Parijs image
Indian

Tokio verslaat culinair Parijs

Tokio is de nieuwe gastronomische hoofdstad van de wereld. Jean-Luc Naret is de directeur van de beroemde Michelin Guide en heeft meer restaurants in Tokio gewaardeerd met drie sterren dan in Parijs.

De laatste editie van de Michelin Guide is half november in de verkoop gegaan, met daarin het schokkende nieuws voor de Fransen. Het undercoverteam van Michelin heeft in totaal elf restaurants in Tokio gewaardeerd met drie sterren. Één meer dan in Parijs.

Drie sterren

Ook met het totaal aantal toegekende sterren overstijgt Tokio de Franse hoofdstad, in totaal kregen 197 restaurants 261 sterren. Michelin let daarbij op kwaliteit, evenwichtigheid en de prijsverhouding van de eetgelegenheid. Drie sterren betekent 'uitstekende keuken en het bezoeken waard'.

Kritiek

Toch waren niet alle koks in Japan blij met de komst van Michelin. De Japanners vragen zich vooral af hoe een buitenlander de unieke Japanse gerechten kan beoordelen. Vandaar dat Jean-Luc voor de Tokio 2010 editie alleen Japanse inspecteurs zal gebruiken.

Oneerlijk

Met de nieuwe tussenstand van de Michelinsterren wordt Parijs van de eerste plaats gestoten. 'Ik vrees dat de Franse douane me op zal wachten op het vliegveld', grapt Naret. 'Al moet ik zeggen dat het niet echt een eerlijke wedstrijd is. Tokio heeft 160.000 restaurants, terwijl Parijs er maar 60.000 heeft.'

Foto: kvrooij.reisreporter.nl

Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.