Mont Blanc foto's & tips

'276586' door fotofreak '276586' door fotofreak

FrankrijkMont Blanc

FrankrijkMont Blanc

Uitzicht op de Mont..

fotofreak

In Chamonix ga je met een treintje naar boven naar zo'n 1900 meter en dan heb je een adembenemend uitzicht op de Mont Blanc. Ik kan hier uren naar kijken, dit verveelt toch nooit?

'401655' door jacomien '401655' door jacomien

FrankrijkMont Blanc

FrankrijkMont Blanc

De briesende stier

jacomien

We rijden en wandelen een rondje rondom de Mont Blanc. Een prachtig en zeer afwisselend gebied waar in de bergen ook grote kuddes koeien lopen. Een grote wagen staat aan de kant van de weg om de koeien te melken. Aan de ene kant gaat de koe naar binnen om er vervolgens gemolken aan de andere kant weer uit te gaan. En dan een stuk of tien tegelijk. Natuurlijk gaan we hier even kijken. Er is ook een stier aanwezig. Bij de uitgang steken ze de weg over en lopen naar de volgende wei. Deze stier ook. In die wei gaat hij eerst al het zand en stof over zich heen gooien. Blijkbaar reageert ie zich even af. Het was uitkijken voor mijn camera maar ik kon het doordat ik achter een schuurtje stond toch even vastleggen. (even openen en: de stier ligt niet aan de ketting hoewel dat erop lijkt )

'276581' door fotofreak '276581' door fotofreak

FrankrijkMont Blanc

FrankrijkMont Blanc

Mont Blanc

fotofreak

Dit was zo prachtig. Het weer was geweldig, zelfs warm. We liepen allemaal in t-shirt. En dan zo'n fantastisch uitzicht, dit is toch puur genieten?

'408162' door jacomien '408162' door jacomien

FrankrijkMont Blanc

FrankrijkMont Blanc

Berggeiten

jacomien

Een mooie verrassing! Met de trein vanaf St Gervais naar de Nid' Ã?igle. Een spannende rit en een prachtige belevenis! En daar boven zie je de gletcher heel anders. Heel dikke ijslagen en sneeuw. En tot onze grote verrassing: berggeiten, klein en groot!!

'404257' door jacomien '404257' door jacomien

FrankrijkMont Blanc

FrankrijkMont Blanc

Berggeit

jacomien

Een korte wandeling in de bergen na een regenachtige regendag. Enkele momentjes met wat minder regen dan veel. En behalve de prachtig optrekkende wolken uit het dal klommen ook wij uit het dal zeker toen we deze berggeit en zijn vriendjes zagen lopen in een natte wei. De geiten kwamen nieuwsgierig kijken. Deze sprong er uit! Wat een prachtig gewei en wat een mooi dier! Toen we doorliepen hoorden we hem nog lang klingelen!

'509593' door DeMecheleir '509593' door DeMecheleir

FrankrijkMont Blanc

FrankrijkMont Blanc

Mont Blanc

DeMecheleir

De Mont Blanc...Bezocht in de zomer van 2015... Niet op z'n Columbus met klimgerief en allerlei musketons maar gewoon met de camper en daarna met het treintje naar boven. De eindhalte was Mer de Glace, één van de mooiste gletsjers van Europa.

'401146' door jacomien '401146' door jacomien

FrankrijkMont Blanc

FrankrijkMont Blanc

Gletsjer

jacomien

Een gletsjer is een ijsmassa die gevormd wordt op land en dik genoeg is om bergafwaarts te stromen. 15 miljoen vierkante kilometer aardoppervlak wordt bedekt door gletsjers. Ze oefenen door hun enorme gewicht en sterke slijpende werking grote invloed op het land eronder uit. Een gletsjerdal heeft een U-vormige doorsnede, in tegenstelling tot een rivierdal dat meer V-vormig is. Aldus Wikipedia; beter kan ik het niet vertellen. Behalve dat dit de gletsjer is van de Mont Blanc die erboven ligt. Ongelooglijk imponerend om uit de verte te zien, maar nog meer om er zo dicht mogelijk bij te staan en te kijken, te luisteren ( het kraakt aan alle kanten!) en tot je door te laten dringen. Het komt nauwelijks over op een foto en helaas volgde er regen en kon ik niet maken wat ik nog meer wilde. Maar wat is dit mooi!!!

'403551' door jacomien '403551' door jacomien

FrankrijkMont Blanc

FrankrijkMont Blanc

Genoeg

jacomien

We kunnen hier nauwelijks genoeg van krijgen. De avondzon op de bergen en daar boven de bergen uit die ene Witte Berg: de Mont Blanc. Maar we moeten verder omdat het al snel donker gaat worden en we nog veel en ver weg moeten in het donker. Toch maak ik nog een aantal plaatjes en we genieten, op weg naar de Petit St. Bernhard. ( 2013 augustus Grens Frankrijk Italie.): even openen!

'402077' door jacomien '402077' door jacomien

FrankrijkMont Blanc

FrankrijkMont Blanc

Bergmassief

jacomien

Ook de bergen rondom de hoogste top, de Mont Blanc, zijn overweldigend. Grotendeels nog met sneeuw bedekt steken de puntige bergen af tegen de volledig met sneeuw bedekte Mont Blanc. vroeg in de middag komen de eerste wolken. het is wonderschoon. (Chamonix 2013)

'403485' door jacomien '403485' door jacomien

FrankrijkMont Blanc

FrankrijkMont Blanc

Avondzon

jacomien

We rijden met een grote boog rondom de Mont Blanc. Een zeer afwisselende tocht met hoge bergen en dalen, ruime uitzichten en dichtbegroeid gebied. We zijn op weg naar de Col du Petit Bernard om vervolgens door de tunnel terug te gaan naar de plek waar we onze tent hebben neergeset. Het is al laat in de middag of wel: vroeg in de avond. De zon staat al laag en beschijnt op een schitterende manier het berggebied waar we nu zijn. Natuurlijk een kleine wandelstop.

'405672' door jacomien '405672' door jacomien

FrankrijkMont Blanc

FrankrijkMont Blanc

Alleen

jacomien

Bijna alleen, want een eindje verder zie ik nog iets. maar de persoon op het krukje zit uit te rusten en ongetwijfeld te genieten van de schoonheid van de natuur, de ruimte en de stilte, het diepe dal en de grote bergen. ( Chamonix- augustus 2013)

'401307' door jacomien '401307' door jacomien

FrankrijkMont Blanc

FrankrijkMont Blanc

Top

jacomien

Vanaf Brevent bij Chamonix is o.a. de Mont Blanc in volheid te zien ! Zeker bij het prachtige heldere en zonnige weer.Dit is de top van de Mont Blanc, de hoogste berg van het Mont Blancmassief en lange tijd de hoogste berg van Europa zoals ik op school leerde. Tegenwoordig is dit de Elbroes in de Kaukasus. De top ligt op 4810 meter en is de hoogste van de Alpen. Hij ligt op de grens van Frankrijk, Italie en Zwitserland. Metingen in 2007 tonen aan dat de top sinds 2003 2 meter is gestegen(!) Dat schijnt met de klimaatsverandering te maken te hebben.( even openen!)

'407876' door jacomien '407876' door jacomien

FrankrijkMont Blanc

FrankrijkMont Blanc

In de maneschijn

jacomien

We zitten voor onze tent in de bergen in de buurt van de Mont Blanc te genieten van de maan die zoveel licht geeft dat alles in de omgeving verlicht is. De wolken schuiven soms helemaal en soms maar een klein beetje voor de maan maar de bergen met sneeuw blijven verlicht. Dit is genieten!

'401014' door jacomien '401014' door jacomien

FrankrijkMont Blanc

FrankrijkMont Blanc

Voor alles is een weg

jacomien

Vanuit Chamonix gaan we met de kabelbaan naar het eerste station: Planpraz. daar zijn heel veel wandelingen mogelijk naar boven, naar beneden maar ook op gelijk vlak enige of vele kilometers verder. Een deel van de mensen die naar Planpraz gaat heeft heel grote bepakking bij zich. Vanaf deze eerste stop gaan zij parapanten: aan grote vliegers/parachtes nemen zij de weg door de lucht. Zelfstandig, alleen of samen: leraar en leerling. het is heel boeiend om dit te zien. Zij zijn natuurlijk afhankelijk van de wind en landen na korte of lange tijd op een veld ergens in de buurt van Chamonix. Een andere mogelijkheid is om een station verder te gaan: met een gondel voor 40 personen baar ruim 25 meter: Brevent. Ook daar weer vele wandelwegen en eventueel overnachten in een hut. Het uitzicht hier is bijzonder mooi. Aan de overkant de toppen van/en de Mont Blanc ( ruim 4800 m.) De gletcher is van hieruit goed te zien. En beneden op de berg en in het dorp zijn nog enkele wegen te zien. Wandel, auto en fiets wegen ! (Even openen)

'400713' door jacomien '400713' door jacomien

FrankrijkMont Blanc

FrankrijkMont Blanc

Rond de Witte Berg

jacomien

Mijn roadtrip ging de afgelopen weken rondom de Mont Blanc. Aan alle kanten een heel aantrekkelijke tocht waar veel te zien is. 's Avonds, vlak voor zonsondergang, stond ik te kijken naar de avondzon die in prachtig licht de bergen liet zien. De foto is gemaakt aan de oostkant van de Mont Blanc, bij de Kleine St Bernardpas, net in Italie..

'410630' door jacomien '410630' door jacomien

FrankrijkMont Blanc

FrankrijkMont Blanc

Van alles....

jacomien

Boven op de berg bij de gletcher is van alles te horen, terwijl het heel stil is verder. Dat wat we horen is het water onder de gletcher, vallende en rollende steentjes, geschuifel..... Ook kun je van alles zien...: bewegend ijs en sneeuw. Heel bijzonder en bijzonder mooi. De witte sneeuw is vuil en bestoft. Het is een geweldige ervaring om hier te staan. Vanuit St Gervais gaat er een tandrad treintje heel langzaam naar boven. En daarna zijn er prachtige wandelingen te maken.

'401261' door jacomien '401261' door jacomien

FrankrijkMont Blanc

FrankrijkMont Blanc

Berggeit

jacomien

Helaas geen helder weer en dus ook niet aantrekkelijk om hoog de bergen in te gaan. Maar deze wandeling niet ver uit de buurt van onze verblijfplaats was leuk. De regen was weer even gestopt. De wolken stegen prachtig van uit ons wandelgebied naar boven. En deze geit stond heerlijk aan een takje te knabbelen.

'403521' door jacomien '403521' door jacomien

FrankrijkMont Blanc

FrankrijkMont Blanc

Helaas...

jacomien

Helaas werden de mooie heldere en (overdag) warme dagen afgebroken door hevige regenval en onweer. Na anderhalve dag klaarde het een beetje op en dat leverde weer mooie maar heel andere plaatjes op. ( Bionassay- Frankrijk- augustus 2013)

'400813' door jacomien '400813' door jacomien

FrankrijkMont Blanc

FrankrijkMont Blanc

Kruising van wegen

jacomien

Vanuit Chamonix, waar veel kabelbanen en gondels naar boven gaan, is dit punt per kabelbaan te bereiken Als je uitstapt is ook deze omgeving overweldigend en vele wegen gaan naar grotere hoogten of weer naar beneden. Wij kozen voor een wandeling hier (1999 m) en mijn sportieve partner maakte daarna nog een wandeling naar de top, de Breven, van 2525 meter. Het uitzicht hier is grandioos mooi!

'407944' door jacomien '407944' door jacomien

FrankrijkMont Blanc

FrankrijkMont Blanc

Berggeitjes

jacomien

Zeker 10 berggeitjes liepen er boven in de bergen bij de gletcher van Chamonix rond. Grote geiten en kleintjes. We waren een eindje het pad af gegaan. Het was een prachtige belevenis!

'407774' door jacomien '407774' door jacomien

FrankrijkMont Blanc

FrankrijkMont Blanc

Heel mysterieus

jacomien

Wat gebeurt er? ............Plotseling ontstaat er een grote stofwolk......We horen gestamp en gestommel. Gelukkig sta ik achter een schuurtje. Er is een beest te zien. En dan nog meer stof en nog meer. Het dier is niet te zien. Meer mensen blijven achter het schuurtje staan. Bijna iedereen in shock. Met een bijna bibberende arm probeer ik dit mysterie vast te leggen. Ik houd mijn adem in en de mensen naast me ook. "Het" blaast ook. En weer die stofwolk. BRRR.

'440820' door RGeerdink '440820' door RGeerdink

FrankrijkMont Blanc

FrankrijkMont Blanc

Mont Blanc

RGeerdink

De Mont Blanc ligt op de grens met Italië dicht bij Chamonix. De berg is vanuit de verre omtrek goed te bewonderen. Hij torent hoog boven alles uit. Deze foto is genomen in Semnoz. Ik was hier op mijn racefiets naar toe gereden. Er staat alleen een hotel op de top van de berg die ten (zuid)westen van Annecy ligt in de Haut-Savoie (hoogte ca 1850 m). Ik schat de afstand hemelsbreed ca 60 km. Bij helder weer kun je dus enorm ver kijken. De Mont-Blanc heb ik van hieruit wel kunnen waarnemen, bij de Mont Blanc zelf helaas niet. Een dure kabelbaan bracht ons naar 3842 m hoogte (Aiguille du Midi) maar door de mist (lage wolken) viel er niet veel te zien en was de koud bijna ondraaglijk.

'402092' door jacomien '402092' door jacomien

FrankrijkMont Blanc

FrankrijkMont Blanc

Andere kant

jacomien

Aan de andere kant van de hoge witte bergen ligt een schitterend groen landschap waar de kuddes koeien iedere dag gemelkt moeten worden. Een grote kar met machines komt langs en de laatste twee koeien worden begeleid naar de plek waar ze moeten zijn.

'403308' door jacomien '403308' door jacomien

FrankrijkMont Blanc

FrankrijkMont Blanc

Reflectie

jacomien

Een wandeling in de bergen. Een wei met mooie koeien. Een houten houthakkershuis met heel veel prachtige stukken openhaard hout. En een raam om naar binnen ( of naar buiten:)) te kijken. En ik zag dit: een koe in de wei die nieuwsgierig keek naar wat ik deed. " Nou, gewoon een foto maken van de weerspiegeling van de koe in de wei in het raam!!"