Wonderlijk: dit doet de natuur met een leegstaand kasteel image
Jo Senden

Wonderlijk: dit doet de natuur met een leegstaand kasteel

Dit kasteel lijkt zo uit het sprookje van Assepoester te zijn geslopen. Sinds dit kasteel in de Franse regio Poitou-Charentes leeg kwam te staan na een brand, heeft de natuur hier vrij spel gehad. En dat levert magische plaatjes op...

Je kunt het je zo voorstellen dat in de 13e eeuw prachtig geklede dames en heren rondzwierden in dit kasteel dat omgeven is door bossen en een mooie gracht. De geschiedenis van het kasteel, genaamd Chateau de la Mothe-Chandeniers, is rijk. Zo heeft na het jaar 1200 de machtige Barcley dynastie er gewoond. Vanaf de middeleeuwen was het van de Britten tot het geplunderd werd door de Fransen. Hierna heeft het kasteel verschillende particuliere eigenaren gehad, waarvan de laatste het kasteel verliet in 1932. 



Leerkracht Marc Deyemer kocht de rechten van het kasteel in 1981, met het idee om het kasteel weer in zijn oude glorie te herstellen. Dit is echter nog niet mogelijk, omdat een Franse bank het land rond het kasteel kocht. Er staan heel wat liefhebbers te popelen om het kasteel op te knappen, waarvan enkelen een campagne gestart zijn om het kasteel te redden, maar het lot van het kasteel is nog steeds onzeker. In het filmpje krijg je in ieder geval een mooi kijkje in en rond deze magische plek.





Foto en video: Dronecontrast