Onze top 5 winterse avonturen in Fins Lapland image

Onze top 5 winterse avonturen in Fins Lapland

Fins Lapland beslaat héél Noord-Finland en is maar liefst twee en een half keer groter dan Nederland. Een keuze maken uit het enorme aanbod van activiteiten kan daardoor nog klap lastig zijn. In samenwerking met Buro Scanbrit, dé vakantiespecialist naar Noordwest-Europa, selecteerden wij alvast vijf winterse avonturen voor een onvergetelijke vakantie binnen de poolcirkel. 


Altijd al eens het noorderlicht willen zien? Zo doe je het! (Foto: Buro Scanbrit)

1. Gediplomeerd noorderlichtzoeker worden

Tijdens deze vijf uur durende noorderlichtsafari ga je per sneeuwscooter naar een iglo net buiten Saariselkä, waar je alles te weten komt over dit oogstrelende natuurfenomeen. In de iglo wordt onder andere een noorderlichtfilm getoond en kun je ijssculpturen bewonderen. Iets verderop, in de Kammi Cabin, kun je vervolgens genieten van een heerlijk driegangenmenu. Als je er in de juiste periode heen reist, is de kans groot dat je ook zélf het noorderlicht kunt aanschouwen. Aan het einde van de rit word je in ieder geval beloond met een diploma voor je ervaring als noorderlichtzoeker. 

Zelf op zoek naar het noorderlicht? Boek de 8-daagse Winter Adventure Saariselkä Hotel
Op zoek naar rust en ruimte, maar ook naar allerlei activiteiten die je kunt ondernemen? Dan is deze reis voor jou. Je verblijft in het stijlvolle Santa’s Tunturi Hotel in Saariselkä, dat is gelegen in een prachtige omgeving aan de rand van Nationaal Park Urho Kekkonen, met afwisselende berglandschappen, langlaufloipes en natuurpaden. Er ligt ook een klein skigebied bij het stadje. Excursies zoals een sneeuwscootertocht en een huskysafari zijn bij de prijs inbegrepen. Vanaf € 932 p.p. op basis van twee personen.


Altijd al eens een duik willen nemen in ijskoud water? Zo doe je het! (Foto: Buro Scanbrit)

2. Drijven tussen de ijsschotsen

Het is waarschijnlijk niet het eerste wat in je opkomt als je denkt aan een beetje ontspanning, maar ijsdrijven is een bijzonder rustgevende ervaring. Voor deze twee uur durende excursie draag je je eigen warme kleding met daaroverheen een speciaal, waterdicht pak. Het pak zorgt ervoor dat je in het ijskoude water en tussen de ijsschotsen en -blokken warm blijft en blijft drijven. Op zich natuurlijk al een unieke ervaring. Maar het wordt pas écht onvergetelijk als je het noorderlicht aan de hemel ziet. Hoe arctisch wil je het hebben? Liefhebbers kunnen na afloop genieten van een bezoek aan een sauna. 

Zelf tussen het ijs drijven? Boek de 8-daagse Winter Adventure Arctic Delight 
Op een rustige locatie, verscholen tussen de bomen en langlaufloipes, ligt het gezellige familiehotel Ylläsrinne. De uitvalsbasis voor dit unieke winterse avontuur, waarop je kennis maakt met een fatbike, husky’s en rendieren. In de avonduren ga je tijdens een sneeuwschoenwandeling op zoek naar het noorderlicht en maak je een spectaculaire sneeuwscootertocht naar de top van de Ylläs-berg. Vanaf € 1389 p.p. op basis van vier personen. 


Altijd al eens willen fatbiken? Zo doe je het! (Foto: Timo VeijalainenBuro Scanbrit)

3. Fatbiken door de sneeuw

Een unieke manier om het Lapse landschap te verkennen is per fatbike, een mountainbike met dikke banden voor extra grip in de sneeuw. Perfect dus om de rustige en besneeuwde (wandel)paden in het gebied, door bossen en over meren, mee te trotseren. Zelf ervaren waarom deze nieuwe trend zo populair is geworden? Trek er 2,5 uur lang op uit met een gids en stop onderweg voor een lokale versnapering in een Lapse hut. 

Zelf fatbiken door de sneeuw? Boek de 8-daagse Winter Adventure White Silence 
Bomen die bedekt zijn in een dik pak sneeuw, meren die veranderd zijn in gladde ijsvlaktes, een nachtelijke hemel die getekend wordt door het noorderlicht; tijdens de Winter Adventure White Silence ben je voortdurend met en in de indrukwekkende natuur bezig. De inbegrepen excursies sluiten hier mooi bij aan. Zo ga je op huskysafari, op sneeuwschoenwandeltocht en op bezoek bij een rendierherder en zijn dieren. Krijg jij geen genoeg van de Lapse buitenlucht? Trek er dan in je vrije tijd te voet, per (langlauf)ski of per stepslee op uit. Om de ervaring compleet te maken overnacht je in een houten blokhut. Vanaf € 999 p.p. op basis van vier personen. 


Altijd al eens sleetje willen rijden met husky's? Zo doe je het! (Foto: Buro Scanbrit)

4. Sleetje rijden met husky's

Word op geheel Lapse wijze één met de ongerepte natuur, door in een groep van maximaal zeven deelnemers op een vierdaagse huskysafari te gaan. Voordat dit ultieme outdooravontuur van start gaat krijg je eerst uitleg over het inspannen van de honden en het besturen van de slede. Met je eigen slede maak je in totaal één korte en vier lange tochten, variërend van vier tot zes uur, afhankelijk van het licht en de weersomstandigheden. De huskytochten zullen steeds uitdagender worden. Gedurende deze vier dagen ga je intensief om met de dolenthousiaste husky’s, want je verzorgt ze zelf na de tochten. Een ervaring die je niet snel zal vergeten. En je maakt er ook nog eens vierpotige maatjes voor het leven mee. 

Zelf huskysleeën? Boek de 8-daagse Winter Adventure Husky Experience 
Ervaar de Finse wildernis door met husky’s de ongerepte natuur in te trekken. Je maakt in totaal vijf tochten van maximaal zes uur. Gedurende deze reis verblijf je een nacht in een Äkäskero Wildernis Cabin, op het terrein van een huskyboerderij in een prachtige omgeving. De overige nachten verblijf je samen met de overige deelnemers in hutten die verspreid liggen door Noordwest-Lapland. Vanaf € 2087 p.p. op basis van 2 personen. 


Altijd al eens in een ijshotel willen slapen? Zo doe je het! (Foto: Buro Scanbrit)

5. Overnachten in een ijssuite

IJskunstenaars bouwen in de buurt van Ylläs het Lapland Hotel SnowVillage, dat je geheel in stijl per sneeuwscooter bereikt, elk jaar weer van de grond op. Binnen in het ijshotel worden dan unieke slaapkamers, verrassende sculpturen, een trouwkapel, trendy restaurant en bar uitgehouwen. De toilet-, douche- en saunafaciliteiten vind je in het hoofdgebouw. In totaal beschikt het hotel over 26 ijssuites met bedden van ijs, voorzien van rendiervellen, goed geïsoleerde matrassen en slaapzakken met fleecevoering. De temperatuur in zo’n ijssuite is constant -5 °C. Van nature een koukleum? Geen zorgen, want in de ochtend word je gewekt met een glas warme bessensap en er is een heuse warme ruimte met gezellig restaurant, open haard en bar. Ook goed om te weten: er is gratis wifi in de lobby. Met dit unieke verblijf sleep je trouwens óók nog een diploma in de wacht. 

Zelf slapen in een ijssuite? Boek de 8-daagse Winter Adventure Ylläs 
Deze reis is zéér geschikt voor als je naast een ruim aanbod aan excursies ook op zoek bent naar een hotel met uitstekende faciliteiten. Als je terugkeert van een excursie kun je jezelf opwarmen in de sauna of bar van Hotel Saaga, dat ook nog eens aan een skipiste ligt. Je overnacht daarnaast óók nog in Lapland Hotel SnowVillage, dat je bereikt met een sneeuwscooter vanuit Ylläs. Vanaf € 1599 p.p. op basis van twee personen. 

Finnen en hun sauna's. Hoe zit dat nou?

Zitten en zweten; Finnen vinden het héérlijk. Er zijn zelfs meer sauna’s dan dat er auto’s rondrijden. Het jaarlijkse WK saunazitten werd in 2010 afgeschaft, nadat een finalist overleed aan oververhitting. Met de van oorsprong Finse term ‘sauna’ wordt een ruimte aangeduid waarin je een droog heteluchtbad kunt nemen. Het zweten wordt veroorzaakt door de torenhoge temperatuur van 80-120 °C en als reinigend ervaren. Vrouwen en mannen gaan gescheiden naar de sauna, waar bloot de norm is. Tegenwoordig draait het allang niet meer alleen om wellness; er wordt bijvoorbeeld regelmatig zaken gedaan.

Ga voor meer informatie en boekingen naar buroscanbrit.nl/columbus