Kopenhagen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kopenhagen image

Het centrum, Frederiksstaden & de Kleine Zeemeermin

Kopenhagen
Denemarken
EvelineVanPutten

Het centrum, Frederiksstaden & de Kleine Zeemeermin

27 november 2015
Ons weekendje weg begon al vroeg deze keer. Om half 5 stonden wee naast ons bed, om tien over vijf reden we naar Paul en om kwart voor zes stonden we op Laan van NOI. We wilden eigenlijk het hele stuk met de trein doen, maar helaas, het boemeltje tussen Den Haag en Zoetermeer begint pas later met rijden. Toen we om kwart over zes op Schiphol waren, kon het feestje gaan beginnen. Alhoewel… mijn ticket was niet helemaal goed, het woordje “van” ontbrak. Zal dat een probleem zijn? Bij de douane was eerst mijn tas aan de beurt. Mijn koffer werd goedgekeurd, maar mijn handtas moest open. Geen idee wat ze tijdens de scan zagen, maar uiteindelijk mocht hij mee. En toen mijn jas. Die moest ook nog even extra gecontroleerd worden, maar mocht uiteindelijk ook mee. Toen ging ik zelf bij de poortjes ook nog eens af, dus werd ik ook nog eens uitgebreid gefouilleerd. Maar uiteindelijk mocht ook ik mee!

Even later mochten we boarden. We zaten lekker vooraan, rij 8. Halverwege de vlucht kregen we een ontbijtje: twee boterhammen met kaas. Daar waren we wel aan toe! Vijf kwartier later kwamen we aan in Kopenhangen. Om naar het centrum te gaan, verkozen we de metro. De rij om een kaartje te kopen was alleen immens… Even later hadden we een kaartje en gingen we voorin in de metro zitten. De metro’s hier rijden zonder chauffeur, heel apart eigenlijk! Dat geeft je wel de mogelijkheid om lekker naar buiten te kijken. Nog geen 20 minuten later stonden we bij Christianshavn, waarna we nog zo’n half uur gelopen hebben naar ons hotel. Helaas mochten we nog niet inchecken en koffers kon je tegen betaling (!!) achter laten in het hotel. Belachelijk eigenlijk, maar goed. We zijn naar het centrum gelopen en met ons 100% Kopenhagen boekje in de hand kwamen we bij het restaurantje Mormors aan de Bredgade. Je kreeg het gevoel dat je bij oma zat: ouderwetse behang, de lamp en de foto’s aan de muur… Maar de sandwiches en de smoothies waren lekker!

Toen we naar buiten liepen, zagen we ineens de bontmuts-mannetjes. Deze bontmuts-mannetjes waren op weg naar Amalienborg Slot, de winterresidentie van de Deense koninklijke familie. De wisseling van de wacht bij Amalienborg gebeurt iedere dag om 12.00. Die wacht komt aangemarcheerd vanaf het kasteel Rosenborg. Leuk om te zien! Hierna zijn we doorgelopen naar het noorden en hebben we een bezoek gebracht aan het Kastellet, het Churchillparken en hebben we gekeken naar de Skt Albans Kirke, het Frihedsmuseet én Den Lille Havfrue (lees: de kleine zeemeermin). Je moet even zoeken naar het beeldje, want echt groot is ze niet, maar ze is wel leuk om te zien! Via de Bredgade zijn we weer teruggelopen naar de Alexander Nevskij Kirke en de Marmorkirken. De Marmorkirken is heel mooi van binnen! Zeker de koepel is mooi om te zien. Na nog wat winkeltjes bekeken te hebben zijn we naar het Skuespillhuset gelopen, een architectonisch hoogtepuntje dat boven het water is gebouwd en wat een theater is. Vervolgens kwamen we bij Nyhavn, de wel bekende gekleurde huisjes aan het water. Een heel schattig gezicht! Op de Kongens Nytorvn, een plein in het centrum van Kopenhagen, hebben we een kerstmarkt gezocht en zijn we wat gaan drinken bij Baresso. Uiteindelijk zijn we via het Rosenborg Have naar het Rosenborg Slot gewandeld, een mooi park voor een mooi kasteeltje.

Wandeling 2 was nu voltooid, nu maar eens wandeling 1 uit het boekje lopen. De wandeling begon bij het Ørstedsparken. Via een gezellige kerstmarkt zijn we weer teruggelopen naar station Nørreport. Via de Købmagergade, één van de gezellige winkelstraten in Kopenhagen, zijn we naar de Rundetårn gelopen. Deze van oorsprong astronomische observatietoren ligt midden in de stad en biedt een prachtig uitzicht over Kopenhagen. Je hoeft nauwelijks trappen te lopen, want de spiraalvormige gang brengt je omhoog. Heel grappig eigenlijk! Hierna was het shopping-tijd! Nu zijn wij niet zo van het shoppen, maar op de Kronprinsessegade, Strøget en de Nygade zijn genoeg winkels. Zowel kleine schattige winkeltjes met de meest uiteenlopende dingetjes, lampen, cupcakes en noem maar op, als grote ketens zoals de H&M, Gucci en de Lego-winkel. Nu was het ook nog eens Black Friday, dus de winkels en de winkelstraten waren overvol! Wel erg gezellig! Via de Frederiksberggade zijn we naar de hoofdingang van Tivoli gelopen. We besloten eerst even naar het hotel te gaan om alvast in te checken en een powernap te nemen. We hadden al 24 kilometer afgelegd vandaag!

Na onze powernap zijn we – gewapend met thermolegging onder mijn broek, mutsen op en handschoenen aan – naar Tivoli gelopen. Tivoli is een pretpark uit 1843. Er zijn niet alleen attracties, maar vooral ook veel uitgangsgelegenheden met cafés en restaurants. En in deze tijd van het jaar zijn er héél veel lampjes, kerstbomen, kerststalletjes en andere kerstversiering. De sfeer is er wel echt fantastisch! We hebben er lekker rond gedwaald tussen de attracties, kersthuisjes en eettentjes. We hebben onszelf getrakteerd op een Pulsar – een typische Deense (of IJslandse?) hotdog, een Turkse dürum en als toetje Churros met chocola. Fantastisch! We sloten de avond af met een drankje in de Biergarten en zijn toen weer naar het hotel gelopen. In totaal 37037 stappen of terwijl 29,24 kilometer gelopen. We zijn wel toe aan een beetje slaap….!

Foto's

767e5.jpg
767e5.jpg
EvelineVanPutten
54a5b.jpg
54a5b.jpg
EvelineVanPutten
507ff.jpg
507ff.jpg
EvelineVanPutten
4c6f4.jpg
4c6f4.jpg
EvelineVanPutten
8353d.jpg
8353d.jpg
EvelineVanPutten
81b4d.jpg
81b4d.jpg
EvelineVanPutten
7e188.jpg
7e188.jpg
EvelineVanPutten