Rila-gebergte foto's & tips

'349397' door whelder '349397' door whelder

BulgarijeRila-gebergte

BulgarijeRila-gebergte

Ik zie je

whelder

Veel soorten sprinkhanen hebben een bruinige of groene kleur waardoor ze tussen het gras nauwelijks zichtbaar zijn. Maar als je eigenwijs op een margriet gaat zitten val je natuurlijk wel heel erg op. Een buitenkansje vor de fotograaf natuurlijk.

'562761' door hikinghipsters '562761' door hikinghipsters

BulgarijeRila-gebergte

BulgarijeRila-gebergte

Hiking

hikinghipsters

We hebben 6 uur vanaf het Rila klooster gehiked naar De Ivan Vasof hut. We hebben last minute daar nog een bed kunnen regelen maar veel slaap zouden we niet hebben omdat we de wekker om 3:30 gezet voor de 2 uur durende hike naar een top die over de Rila lakes uitkeek. We waren precies een kwartier voor zonsopgang op de top en werden beloond met dit uitzicht!

'524024' door marjolijn '524024' door marjolijn

BulgarijeRila-gebergte

BulgarijeRila-gebergte

Traditionele zang en.

marjolijn

Juni 2015 was ik een weekje in Bulgarije. Eerder plaatste ik al een serie foto's. Leuke herinneringen heb ik aan een bijeenkomst met enkele lokale dames in Dobursko. Dit dorp ligt in het Rilagebergte, niet ver van wintersportplaats Bansko. Een groepje oudere dames, en ook een enkele jongere, heeft zich tot taak gesteld de traditionele plaatselijke dansen en gezangen te bewaren en over te dragen op het nageslacht, en op geïnteresseerde toeristen. Dit alles uiteraard in bijpassende klederdracht.

'547195' door marjolijn '547195' door marjolijn

BulgarijeRila-gebergte

BulgarijeRila-gebergte

Kerstfresco Bulgarije

marjolijn

Voorjaar 2015 maakte ik een rondreis door Bulgarije. Daarin kan een bezoek aan het Rilaklooster natuurlijk niet ontbreken. Onderweg naar dit klooster, een dag eerder, bekeken we ook een klein kerkje in het dorp Dobursko. Daar maakte ik deze kerstfoto. Dobursko ligt in het Rilagebergte, niet ver van booming wintersportplaats Bansko. Het Kerst-fresco is te vinden in de Teodor Tiron i Teodor Stratilatkerk. Dit 17e eeuwse kerkje is nu een museum. Orthodoxe iconen en fresco’s worden geschilderd volgens vaste regels. Op een kersticoon staat, uiteraard, de geboorte van Christus afgebeeld, compleet met ster van Bethlehem, os en ezel. De rustende Maria ligt altijd op een rood kussen, omdat deze kleur het goddelijke symboliseert. Op de voorgrond wordt steevast de wassing van het Christuskind afgebeeld.

'333292' door whelder '333292' door whelder

BulgarijeRila-gebergte

BulgarijeRila-gebergte

Na de Oogst

whelder

Oogsten is hard werken in het bergdorp Goverdarci in het Rila-gebergte. Alles gebeurt nog met de hand. Hier is een flinke hoeveelheid hooi verzameld. Reden voor vrolijkheid die avond. Waarschijnlijk is er al een eerste slok locaal gestookt gedestilleerd genuttigd en dat zal niet de laatste zijn van de avond. Drank of niet ik zou niet graag ruilen met de man die daar bovenop het hooi zit.

'390867' door whelder '390867' door whelder

BulgarijeRila-gebergte

BulgarijeRila-gebergte

Bergklooster

whelder

Hoog in het Rila-gebergte ligt het gelijknamige klooster. Het is één van de belangrijkste religieuze centra van het land met een kerk die van binnen en van buiten beschilderd is, heel veel kloostercellen en enkele musea. Overdag is het er druk maar als je de sfeer echt wilt proeven moet je er overnachten. Je slaapt dan in eenvoudige kloostercellen maar in een geweldige omgeving. Eten kun je in de restaurants aan de bergbeek buiten de kloostermuren. Zorg wel dat je op tijd het klooster weer binnen bent want tegen zonsondergang gaat de poort letterlijk op slot.

'562821' door hikinghipsters '562821' door hikinghipsters

BulgarijeRila-gebergte

BulgarijeRila-gebergte

Hiking in het Rila...

hikinghipsters

Op weg naar de Ivan Vasof hut en de Rila lakes kwamen we deze paarden tegen ze liepen zo in het wild! Erg mooie beesten!

'344503' door whelder '344503' door whelder

BulgarijeRila-gebergte

BulgarijeRila-gebergte

Zwart-Wit panorama

whelder

Het Rila-gebergte is op sommige punten erg ruig. In zwart-wit komt dat mooi uit. Deze foto is genomen op ruim 2000 meter hoogte bij één van de zeven Rila-meren. Een prachtig wandelgebied.

'331809' door whelder '331809' door whelder

BulgarijeRila-gebergte

BulgarijeRila-gebergte

Alpine plant

whelder

In het Rila-gebergte kun je op heel wat plekken boven de 2000 meter wandelen. Tijdens een wandeling naar de 7 meren kwamen wij deze prachtige bleom tegen. Ik kan er weinig over vinden. Ziet hij het zo uit als hij is uigebloeid of is dit zijn volle bloei?

'349746' door whelder '349746' door whelder

BulgarijeRila-gebergte

BulgarijeRila-gebergte

Boerenland

whelder

Goverdartsi in het Rila-gebergte is nog een ahthentiek boerendorp met ooievaarsnesten op de lantarenpalen. De landerijen worden met de hand bewerkt. Toen wij er in juli waren werd er volop gehooid. Het hooi werd vervoerd met afgedankte vrachtwagens uit de Sovjet-tijd en boerenkarren zoals je hier op de foto ziet.

'294386' door Johannes '294386' door Johannes

BulgarijeRila-gebergte

BulgarijeRila-gebergte

Skiën is fijn...

Johannes

Ik ga al jaren naar Borovetz, een ski-oord dat zo'n 60 km ten zuiden van Sofia. Het is een goede plek waar je als beginnende en ook als wat meer ervaren skiër veel plezier kunt hebben. Deze serie foto's heb ik gemaakt van een "afstandje". Was leuk om te zien hoe mensen de ski-dag uitstraalden...

'568274' door Jan10e '568274' door Jan10e

BulgarijeRila-gebergte

BulgarijeRila-gebergte

Bustrip Rila, Bulgaar

Jan10e

Als je voldoende dagen hebt tijdens je stedentrip, trek dan een dag uit om het Rila klooster te bezoeken. Je ervaart dan ook het landelijke Bulgarije. Je kunt natuurlijk kiezen voor een prijzige complete alles inclusief excursie. Wij hebben gekozen voor de lokale bus. Zodoende zijn er diverse stops in de dorpen onderweg en zitten er niet alleen toeristen in de bus. Er is een apart busstation om de bus naar het Rila klooster te nemen. Aan de uitvalsweg Tsar Boris III richting Kulata in het zuid westen van de stad. . De bus vertrekt stipt om 10.40. Op de toeristenkaart stond vermeld alleen in het weekend. Maar hij gaat dus elke dag! Kaartje koop je bij de chauffeur. 11 Lev / 6,50 €. Het is een 18 seater en vol is vol. Kom dus niet op het laatste moment. Met de stops erbij (in Rila zelfs 20 min) duurt de reis 2,5 uur. De weg is verder prima. Landschappelijk steeds de bergen in zicht, boerenland en verlaten fabrieken. Je hebt 2 uur de tijd om het klooster/kerk/museum bezoeken. Een lunchpakket is fijn als je niet veel tijd in het restaurant daar wilt doorbrengen. Om 15.00 uur vertrekt de bus voor de retourreis. Weer op tijd kaartje kopen bij de chauffeur. Zelfde prijs. De terugreis duurt 2 uur dus om 17.00 uur ben je weer terug bij het busstation.

'1089738' door Jan10e '1089738' door Jan10e

BulgarijeRila-gebergte

BulgarijeRila-gebergte

Classic cars

Jan10e

Dagtocht naar Rilaklooster. Wij reizen met de lokale bus (de Rila special noem ik hem maar even) vanuit Sophia naar het Rila Klooster. Onderweg maakt de bus een tussenstop in het plaatsje Rila waar dan ook van chauffeur wordt gewisseld. We vernemen dat de bus over 20 min. weer verder gaat. Dus kunnen even naar het toilet en maken een wandelingetje. Bij de brug over de Rilskja is een paviljoentje waaronder het afdak hele oude boomstammen? liggen. De brug geeft prachtig zicht naar het Rilagebergte. Er zijn nog wat antieke zaken te bewonderen aan de andere kant. Deze twee oude vervoersmiddelen.

'948714' door marjolijn '948714' door marjolijn

BulgarijeRila-gebergte

BulgarijeRila-gebergte

Traditie

marjolijn

De laatste jaren heb ik Oost-Europa wat meer verkend. Voor oktober aanstaande stond Moldavië op het programma, maar -balen-! de reis is door de reisorganisatie geannuleerd. Als troost nog maar eens in oude foto's van Roemenië en Bulgarije gedoken. Deze is van juni 2015, een bijeenkomst met enkele lokale dames in Dobursko. Dit dorp ligt in het Rilagebergte, niet ver van wintersportplaats Bansko. Een groepje oudere dames, en ook een enkele jongere, heeft zich tot taak gesteld de traditionele plaatselijke dansen en gezangen te bewaren en over te dragen op het nageslacht, en op geïnteresseerde toeristen. Dit alles uiteraard in bijpassende klederdracht. De foto is een uitsnede uit een veel groter groepsportret, maar omdat enkele dames op die grotere foto wat minder flatteus geportretteerd zijn, heb ik ze er maar afgesneden.