Burgas foto's & tips

'501338' door blauwvinger '501338' door blauwvinger

BulgarijeBurgas

BulgarijeBurgas

Nessebar

blauwvinger

Nesebar is een stad in Bulgarije in de oblast Boergas. Ze telt 5800 inwoners (in 2004). Het historische deel van de stad is gelegen op een klein schiereiland aan de Zwarte Zee. Nesebar staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. (bron: Wikipedia)

'531637' door enroute2 '531637' door enroute2

BulgarijeBurgas

BulgarijeBurgas

Vogelparadijs

enroute2

Bulgarije is een waar vogelparadijs. Een van de minst zeldzame vogels lijkt misschien wel de ooievaar, omdat je ze zo vaak tegenkomt, maar ze zijn toch steeds weer verrassend om te zien. Deze kwam ineens vanuit het riet langs een meer aangevlogen en schoot onder de brug door om in de verte weer te verdwijnen. Ik kon hem nog net op het juiste moment vastleggen.

'447994' door gekkofan '447994' door gekkofan

BulgarijeBurgas

BulgarijeBurgas

St.George klooster in

gekkofan

16 kilometer van Burgas aan de Zwarte Zee in Bulgarije ligt het mooie stadje Pomorie. Even buiten de stad vind je het klooster van St. Georges met zijn mooie inkomstpoort, torentje en kloostertuin.Leuk detail : je kan er lekkere rakyia kopen door de broeders gestookt.

'538378' door enroute2 '538378' door enroute2

BulgarijeBurgas

BulgarijeBurgas

Zwerm roze pelikanen

enroute2

Net toen we Dolno Ezerovo naderden, zagen we deze groep roze pelikanen hoog in de lucht voorbij vliegen. Dat had ik nooit van deze schijnbaar logge dieren verwacht en zeker niet met zoveel. Deze zgn. zweefvliegers, die tijdens de trek over land gebruikmaken van thermiek, behoren tot de zwaarst vliegende vogels. Ze kunnen een gewicht bereiken van 14 kilo, worden tot 1,80 meter lang en kunnen een spanwijdte hebben van wel 3 meter. Het was een spectaculair gezicht en we hebben naar de zwerm gestaard totdat die in de verte verdween.

'516130' door gekkofan '516130' door gekkofan

BulgarijeBurgas

BulgarijeBurgas

Bootjes in de haven..

gekkofan

Pomorie is een stad in het zuidoosten van Bulgarije, gelegen op een nauw schiereiland in de baai van Burgas. De stad ligt aan de Zwarte Zee . Kleurrijke bootjes op het droge aan de haven.

'500923' door Fransvdg '500923' door Fransvdg

BulgarijeBurgas

BulgarijeBurgas

Memento Mori

Fransvdg

Geen vrolijke foto deze keer, maar wel een heel Bulgaarse. Overal kom je rouwadvertenties tegen, op voordeuren, op bomen en natuurlijk ook bij kerken. Deze foto heb ik gemaakt bij de kathedraal van Sint-Cyrillus en Methodius in Bourgas. De eerlijkheid gebiedt me om te zeggen dat er nog veel meer advertenties hingen, maar als ik een totaalfoto had gemaakt was alles wel heel klein geworden. Op de advertenties worden de mensen verzocht om te denken aan overledenen die al langere tijd geleden overleden zijn. Soms al jaren. Vaak wordt er ook een kleine herdenkingsdienst voor de overledene georganiseerd. Ik vind dit een mooie manier van herinneren, Het kan de nabestaanden zeker steunen in hun verdriet.

'501252' door Fransvdg '501252' door Fransvdg

BulgarijeBurgas

BulgarijeBurgas

Waterpret

Fransvdg

Het is ongeveer dertig graden en er is een plein met kleine fonteintjes. Daar komen de kinderen dan natuurlijk graag op af, zoals hier in Bourgas. Maar er zijn ook volwassenen die nog lekker jong van geest zijn. Je droogt toch weer snel.

'546393' door enroute2 '546393' door enroute2

BulgarijeBurgas

BulgarijeBurgas

Mandrensko meer

enroute2

Het is net alsof deze meeuwen iets bijzonders aan het bekijken zijn, alle snaveltjes dezelfde kant op. Ik denk dat ze eerder met de rug naar de wind staan, net als koeien en schapen dat doen. We maken hier een wandeling rond het Mandrensko meer, ten zuiden van Boergas, en hebben heel wat vogels gespot en ook een telling gedaan. Ik vond het vooral een sport om ze vliegend scherp in beeld te krijgen en ben blij met deze opname.

'204705' door Mocca '204705' door Mocca

BulgarijeBurgas

BulgarijeBurgas

De pier van Burgas

Mocca

De pier van Burgas Burgas, de op een na grootste stad aan de zwarte zee kust, ligt aan de zuidelijke kust van Zwarte zee, vlakbij Zonnestrand (35 km) en Nessebar.

'500511' door Fransvdg '500511' door Fransvdg

BulgarijeBurgas

BulgarijeBurgas

Oostblok architectuur

Fransvdg

Dit plein in Bourgas vind ik een voorbeeld van Oostblok architectuur. Een heldenmonument, een overheidsgebouw en een groot plein. Gelukkig hebben ze er tegenwoordig ook een speels accent aan weten te geven, door de fonteintjes waar de Bulgaarse kinderen zich leuk kunnen vermaken.

'500810' door Fransvdg '500810' door Fransvdg

BulgarijeBurgas

BulgarijeBurgas

Na het detail, nu het

Fransvdg

Op mijn vorige foto zag je een detail uit een reliëf in een oorlogsmonument in Bourgas. Dan hoor ik natuurlijk ook het volledige monument te laten zien. Bij deze....

'424179' door whelder '424179' door whelder

BulgarijeBurgas

BulgarijeBurgas

Zwarte zee badplaats

whelder

Nessebar is een historisch plaatsje aan het Bulgaarse deel van de zwarte zee. Door zijn vele Byzantijnse resten staat het op de werelderfgoedlijst van Unesco. Op de foto zie je daar een prachtig voorbeeld van. Let op de geglazuurde tegels. Ik dacht persoonlijk dat alle Russen samen met Europese jongeren in het nabijgelegen Sunny Beach op vakantie gingen maar nu blijkt dat de Russen toch ook nog een eigen badplaats aan de Zwarte Zee hebben. Sotsji

'500779' door Fransvdg '500779' door Fransvdg

BulgarijeBurgas

BulgarijeBurgas

Kameraadschap

Fransvdg

Dit is een fragment uit een van de twee beeldenreliëfs in een groot oorlogsmonument in Bourgas.Het ene reliëf laat strijdende soldaten zien, het andere de burgerbevolking die de soldaten begroet (of afscheid neemt, dat is me niet duidelijk.) Het is overduidelijk een heldenverering uit de Oostbloktijd. Maar toch deed het me ook wel wat.

'209575' door roelvonk '209575' door roelvonk

BulgarijeBurgas

BulgarijeBurgas

Oude vrouw in Nesebar

roelvonk

Deze foto werd genomen in oktober 2009 bij de kustplaats Nesebar in de buurt van Burgas. Ondanks dat ik normaal gesproken enige schroom heb om zomaar mensen op de foto te zetten kon ik deze kans niet laten schieten. De vrouw riep haar kat om binnen te komen.

'204765' door Mocca '204765' door Mocca

BulgarijeBurgas

BulgarijeBurgas

Een vissersdorpje

Mocca

Een vissersdorpje ca. 10 km zuidelijk van Burgas. Het grootste deel van de huisjes zijn illegaal gebouwd. Leuk in de zomer, maar in koude wintermaanden lijkt me niet zo prettig om daar te wonen.

'206646' door Steakel '206646' door Steakel

BulgarijeBurgas

BulgarijeBurgas

Groet

Steakel

Lekker op de trap "hangen"! Het centrum van Bourgas is de ontmoetingsplaats voor de jeugd. Bourgas is een stad in Bulgarije, gelegen aan de Zwarte Zee en de hoofdstad van de gelijknamige oblast. Het is de vierde stad en de grootste haven van het land. Boergas speelt ook een grote rol in de olie-industrie van Bulgarije. De stad telt 275.000 inwoners en heeft een internationale luchthaven.