image
Sigrid Spinnox

Antwerpen: de barokke thuisstad van de Vlaamse Meester Rubens

Rubens is voor Antwerpen wat Gaudi voor Barcelona is: zijn kunst en visie hebben mede het uitzicht en karakter van Antwerpen bepaald. Barok is in deze kunststad dan ook springlevend.  De pracht en praal leeft zowel voort in de gebouwen als in het flamboyante karakter van de Antwerpenaren. Het is niet voor niets dat een van de meest prestigieuze modeacademies in deze stad gehuisvest is.

Treed in de voetsporen van Rubens

Rubenshuis AntwerpenFoto: Sigrid Spinnox 

Midden in Antwerpen ligt het Rubenshuis, volledig opgetrokken in de geliefde barokke stijl van Rubens. Dit prachtige stadspaleis is een oase van rust en creativiteit. Gewoon even zitten op een bankje in de prachtige binnentuin is al genoeg reden voor een bezoek - zeker nu de restauratiewerken aan het tuinpaviljoen en de portiek volledig zijn afgerond. Rondom de tuin bevinden zich het woonhuis en het atelier, grotendeels ontworpen door de meester zelf. Dit is de plek waar hij leefde, werkte, zijn koninklijke gasten ontving en waar kunstgeschiedenis geschreven is. 

Carolus Borromeuskerk AntwerpenDe Sint-Carolus Borromeuskerk is hét schoolvoorbeeld van kerkelijke barokbouwkunst. Foto: Sigrid Spinnox

In de Antwerpse Carolus-Borromeuskerk aan het intieme Hendrik Conscienceplein vind je vier werken van Peter Paul Rubens, waaronder De Kruisoprichting en De Kruisafneming, erfgoed van wereldformaat waar je bijna met je neus op staat.  Rubens had als schilder, decorateur en architect een hand in het ontwerp van de toren, de voorgevel, het hoogaltaar, het plafond én de Mariakapel, wat leidde tot een explosie van barok. 


Ontdek kunst van wereldniveau in gezellige huismusea

In Antwerpen vind je ook enkele kleinere musea met grootse collecties van wereldniveau. Zo is het Snijders&Rockoxhuis - deels de voormalige woning van Rubens’ tijdgenoot Nicolaas Rockox - een ware kunsttempel. In het Museum Mayer van den Bergh vind je een uitzonderlijke kunstcollectie van voornamelijk middeleeuwse kunst uit de Nederlanden. Tot 9 januari 2022 kun je er de iconische ‘Dulle Griet’ van Pieter Bruegel en de ‘Madonna’ van Fouquet tijdelijk samen bewonderen.


Het meest geheime straatje van Antwerpen: de Vlaeykensgang

Foto: Sigrid Spinnox

Vraag het aan de meeste Antwerpenaren en ze zullen je de weg ernaartoe niet kunnen zeggen, zo verscholen ligt de Vlaeykensgang die eigenlijk een wirwar van steegjes en gangetjes is. In honderd jaar is hier nauwelijks iets aan veranderd. 


Meer Belgische kunststeden? Lees ook: 

  

  


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!