Zuid Albanië foto's & tips

'452786' door JMoerkens '452786' door JMoerkens

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

Syri i Kalkër

JMoerkens

'Syri I Kaltër' betekent in het Albanees 'Het Blauwe Oog'. Het laat zich eenvoudig raden waarom deze plek zo genoemd wordt. Het blauwe gedeelte in de foto betreft een karstverschijnsel waar een zoetwaterbron ontstaan is. Hier komt per seconde, onder hoge druk, 6 kubieke meter helder mineraalwater naar boven. Wat écht bijzonder is aan deze plek is de diepte. Duikers zijn tot op heden afgedaald in het gat tot de ongelooflijke diepte van 50 meter. Maar nog altijd hadden zij de bodem niet bereikt. De daadwerkelijke diepte is vooralsnog onbekend. Je vindt de plek op zo'n 20 kilometer van de badplaats Saranda. Het bevindt zich bovendien in een prachtige groene omgeving! Zo mooi kan het weinig bezochte Albanië dus zijn.

'490027' door JMoerkens '490027' door JMoerkens

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

Albanië Bezoeken...va

JMoerkens

Albanië heeft eigenlijk alles in zich om een succesvol vakantieland te worden. De mensen zijn gastvrij, de stranden zijn mooi, er is prachtige (en bijzonder verrassende) natuur te vinden en ook op cultureel vlak heeft het veel te bieden. Maar hoe hard de regering en de bevolking ook hun best doen, het toerisme komt nog niet zo hard op gang als in nabije landen. Jammer, maar anderzijds is het daardoor nu ook nog een authentiek pareltje als je het een kans geeft! Mocht je een vakantie boeken naar Albanië een te groot risico vinden, kun je altijd nog een 'proefdagje' doen vanaf Corfu. Wanneer je op dit heerlijk comfortabele Griekse vakantie-eiland verblijft, kun je in nog geen uur met een bijzonder snelle shuttleboot in Albanië zijn. Vanuit badplaats Saranda kun je leuke tochten maken naar archeologisch stadje Butrint of de beeldschone bronnen Syri I Kalker. Ik was na een dag méér dan overtuigd van de mogelijkheden die het land te bieden heeft. Ik ga dan ook zeker eens terug, en dan voor langere tijd. Op de foto een prachtige autoweg langs het meer van Butrint. Aan het kleine rode autootje zie je mooi dat dit nog best een aardig uitgestrekt gebied is!

'204769' door Gerrit '204769' door Gerrit

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

Ksamil

Gerrit

Helemaal in het uiterste zuiden van Albanie tegenover Korfu en tegen de Griekse grens aan ligt Ksamil, een plaats die sterk expandeert onder de groeiende belangstelling van vooral Oost-Europeanen.

'435540' door JMoerkens '435540' door JMoerkens

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

50 Meter!!!

JMoerkens

Wat moet je verwachten bij Albanië?! Ik vond het land verrassend mooi! De inwoners zijn zeer gedreven om hun landje aan te prijzen, en hopen op een toerisme-boost. Dit zou niet onterecht zijn, want het land heeft veel te bieden. Stranden die niet onderdoen voor de populairdere landen, vriendelijke mensen, en mooie ongerepte natuur. In de omgeving van badplaats Saranda vind je The Blue Eye. Eigenlijk betreft het hier een aantal bronnen, waarvan deze links in de foto de bekendste is. Het blauwe oog is een bijna mythische bron, waarin duikers al tot 50 meter diepte zijn gedaald. Nog steeds was dat niet het einde. De uiteindelijke diepte is nog een mysterie! Ik vond het gebied fantastisch mooi!!

'89540' door paulinedekker '89540' door paulinedekker

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

BEDANKT!!!

paulinedekker

Bedankt voor jullie warme reacties op mijn foto van de week.. Ik loop te glunderen!

'462106' door MarcoSmits '462106' door MarcoSmits

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

Bunkers in Albanie

MarcoSmits

Het landschap wordt meerdere malen "verstoord" door de vele bunkers die de Albanezen tegen Tito moesten beschermen. Al met al was onze trip verrassend en het landschap toch erg mooi.

'520222' door damfschoenmakers '520222' door damfschoenmakers

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

Boos

damfschoenmakers

Deze oude dame wachte ons al op want toeristen betekent geld maar onze reisgids zij ons niets te geven. Ze was alcoholliste en kocht van het geld er direct drank voor en toen ze in de gaten had dat we haar niets gaven werd ze boos.

'135357' door paulinedekker '135357' door paulinedekker

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

Light in the darkness

paulinedekker

In Albanie zijn veel kleine kerken. Eigenlijk zijn het meer kapelletjes. Prachtige muurschilderingen, van onder tot boven en ook het plafond was bewerkt met de prachtigste taferelen. Het was er vaak te donker omk te fotograferen (zonder statief) , maar dit was er één waar het licht prachtig naar binnen viel....in de hoek stond nog een mooi, wit kruis.

'488595' door photofreak '488595' door photofreak

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

Pogradec

photofreak

Pogradec is een stad in het zuidoosten van Albanië. De stad is de voornaamste plaats aan de Albanese zijde van het Meer van Ohrid, dat op de grens met Macedonië ligt. De naam is afkomstig van het Macedonische Podgradec, gevormd uit pod, 'onder' en gradec; afgeleid van grad: 'stad', en betekent dus 'onder de kleine stad'. Op het moment dat ik er was, regende het, jammer genoeg. Maar daardoor lijken de kleuren wel feller.

'508989' door RoyanvanVelse '508989' door RoyanvanVelse

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

Oudheid in Albanië

RoyanvanVelse

Er valt nog veel te ontdekken in Albanië. Langs de weg naar het zuiden liggen de ruïnes van Apollonia, een stad die 2500 jaar geleden werd gesticht door Griekse kolonisten. Sommige muren staan nog overeind en de zuilen hebben de tijd getrotseerd. Nog steeds worden er beelden teruggevonden in de grond. Sinds kort wordt alles geëxposeerd in een nabijgelegen museum.

'545046' door konne000 '545046' door konne000

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

Puur toeval

konne000

Puur toeval was het dat we op deze prachtige plek belandden. We waren op zoek naar een camperplek en in ons boekje stond er eentje en wel Benjë Novosele. Na veel vragen bij huisjes, uiteindelijk gevonden. Het bleek een natuurlijk bronnenbad te zijn zo'n 5 km. van de weg af. En maar rijden en maar rijden, tot we plots dit beeld voor ons kregen. Zei gelijk tegen mijn vrouw: "Dit ken ik! Heb ik in de Columbus gezien!" Bij terugkomst gezocht en daadwerkelijk hij staat in de Columbus nr. 56 (2016). Een fantastische plek naar later bleek en hebben hier 3 dagen vertoeft. Er bevinden zich hier een 4-tal natuurlijke thermale bronnen, elk geschikt voor een andere kwaal. Op de foto zijn er twee te zien en komen van links. De oude Ottomaanse brug voert je er naar toe. De anderen liggen dieper de gorge, de Lengaricë-vallei in. Hier moet je van links naar rechts steeds de Vjosa rivier oversteken. Daarnaast kun je hier prachtig wandelen in het Nemecerka-gebergte!

'211429' door Gerrit '211429' door Gerrit

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

Klaprozen

Gerrit

Langs de ongelooflijke slechte onverharde weg tussen Berat en Gjirokaster, zo'n 5 km ten zuiden van Berat is het landschap idyllisch. Bergen, natuur en kleine landbouwperceeltjes wisselen elkaar af.

'410856' door VSEELDRAEYERS '410856' door VSEELDRAEYERS

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

Gjirokastër, stad met

VSEELDRAEYERS

Gjirokastër, stad met 1000 trappen. Foto van ruïne, UNESCO-werelderfgoed. Bezoek aan het kasteel van Girokastër te Albanië; een pareltje dat menig toerist in de toekomst zou moeten bezoeken.

'488655' door photofreak '488655' door photofreak

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

Fotogenieke man

photofreak

Deze man heeft bij mij heel wat teweeg gebracht. Dit kan je lezen in mijn blog 'de groep kwijt'. Dit is tevens mijn laatste foto van het prachtige Albanië. Ik kan iedereen aanraden om dit land te bezoeken. Het is (nog) niet toeristisch en de mensen zijn erg vriendelijk. En, ook heel belangrijk, zeer fotogeniek.

'434035' door jvanmoorsel '434035' door jvanmoorsel

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

Terrace with a view

jvanmoorsel

Ondanks dat de Macedonische zijde van het Meer van Ohrid bekender is, is de Albanese minstens net zo mooi en ook zeker het bezoeken waard. Ik was zelf zeer onder de indruk van het land en vooral van de vriendelijke mensen, ondanks dat ik er maar een dag was. Deze foto is gemaakt in het dorpje Lin, vlakbij het Macedonische Struga en de doorgaande weg richting Elbasan en Tirana.

'434202' door jvanmoorsel '434202' door jvanmoorsel

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

Gastvrijheid

jvanmoorsel

Gisteren plaatste ik bij een andere foto al dat ik de Albanezen zo vriendelijk vond, en zo ook dit koppel. Ze hadden een piepklein winkeltje in het dorpje Lin (aan het meer van Ohrid). Desondanks waren ze er erg trots op en lieten ze graag alles zien. Toen ik na afloop ook nog iets kocht kon de glimlach er helemaal niet meer vanaf.

'508820' door damfschoenmakers '508820' door damfschoenmakers

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

In gedachte

damfschoenmakers

Deze marktvrouw zat bij een kraam met allerlei schoenen en alles door elkaar gegooid. Ze was in gedachte en zat zo een minuut lang voor zich uit te staren totdat iemand haar iets vroeg.

'552859' door konne000 '552859' door konne000

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

Gorge

konne000

Bij Benjë tref je een prachtige oude Ottomaanse brug. Deze markeert het einde van de meanderende rivier de Vjosa, die dwars door het prachtige Nemercerka gebergte loopt. Hierdoor is er een enorme smalle gorge ontstaan, die je bij laag water 5 km. inwaarts kunt bewandelen. Op de foto staat de persoon even te kijken hoe het toch wel hoge water te trotseren!

'321175' door Jenita '321175' door Jenita

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

De vlag van Albanië..

Jenita

Gjirokastër is een van de oudste steden van Albanië met een historisch deel dat op de lijst van Werelderfgoed staat. Enver Hoxha is hier geboren (bekend van zijn medogenloze dictatuur waar geen ruimte was voor vrije geloofs- en meningsuitingen). Overigens heeft hij het land ook wel goede dingen gebracht o.a daling van het analfabetisme, gelijkheid voor vrouwen en de levensverwachting steeg. De burcht van Gjirokastër is onlangs gerestaureerd en de grootste van het land.

'543502' door konne000 '543502' door konne000

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

Syri i Kalter

konne000

Het meest bijzondere natuurverschijnsel in Albanië vond ik wel dit 'blauwe oog' of wel Syri i Kalter. Hier wordt een zeer heldere stroom water van 12 graden loodrecht omhoog gestuwd. Vele malen hebben duikers reeds getracht te kijken van welke diepte dit kwam en ze zijn tot 50 meter gekomen. Op een steen naast de bron wordt de eerste duiker Xhemal Mato geëerd. Rondom deze bron ligt een bos met vele mooie planten en zwermen vele bosbeekjuffers rondom je hoofd. Een heel bijzondere plek, die langzamerhand een grote aantrekkingskracht op de toeristen heeft gekregen! Een bezoekje zeker waard (vanaf Sarande landinwaarts richting Gjirokaster).

'212284' door Gerrit '212284' door Gerrit

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

Tepelene

Gerrit

Ten Noorden van Gjirokaster versmalt het dal van de Drino zich en wordt het berglandschap mooier en mooier. Hier een zicht op het plaatsje Tepelene met in het midden zichtbaar het 18e eeuwsche kasteel van Ali Pasja hoog boven de rivier.

'169609' door paulinedekker '169609' door paulinedekker

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

Breien en spinnen ...

paulinedekker

De dochter van deze vrouw nodigde me uit voor de koffie. Altijd leuk om binnen te kijken in de kleurrijke huizen. Deze vrouw was bezig wol op te rollen, daarna ging ze breien. De koffie was erg sterk. Gelukkig kreeg ik er een glas water bij.....

'545386' door konne000 '545386' door konne000

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

Klokkentoren

konne000

Gjirokaster is een vrij bekende en redelijk grote plaats in midden-zuid Albanië, die op de werelderfgoed lijst staat! De oude stad met steile straten is zeker een bezoek waard. Deze straten leiden je uiteindelijk naar een burcht. Hier is binnen een museum gevestigd met wat oorlogsherinneringen en buiten is het hoogtepunt de klokkentoren en ruïnes daarom heen. Van hieruit heb je een prachtig overzicht over de stad

'89457' door paulinedekker '89457' door paulinedekker

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

Boodschappen doen ...

paulinedekker

Ik verbaasde me over die grote deur...