Tirana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Skanderbeg

Tirana,
Albanië


Skanderbeg verwierf zijn heldenroem in de 15e eeuw. Nog steeds prijkt zijn familiewapen trots op de rode Albanese vlag: de zwarte tweekoppige adelaar.

Gjergj Kastrioti was van adellijke en Albanese afkomst maar werd in zijn jeugd gevangen genomen door de Ottomanen en gedwongen om te vechten in hun leger, waar hij de hoogste rangen bereikte. Hij kreeg er zijn nieuwe naam Skanderbeg: Skander naar Alexander de Grote en beg naar ‘prins’. Uiteindelijk keerde hij zich tegen de Ottomanen en vocht hij voor de vrijheid van zijn geboorteland Albanië. Hij deed dit vanuit het kasteel Krujë, waar hij naar verluidt ook werd geboren rond 1405. Maar liefst 35 jaar lang wist hij de vijand uit het oosten tegen te houden. Pas na zijn dood viel Albanië.

Het hele land eert de volksheld nog steeds. Skanderbeg is dan ook het boegbeeld van de meest triomfantelijke tijd die Albanië ooit heeft gekend. Het grote plein in Tirana draagt zijn naam en wordt gedomineerd door het standbeeld van de held te paard, met naast hem de rode vlag. Hij kijkt uit naar het Nationaal Historisch Museum, het grootste museum van het land.