Albanië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Skanderbeg en Kastriot

Albanië


Ik denk nog wel eens terug aan Kastriot, dat jochie dat altijd voor het Skanderbeg-museum in Krujë stond, wachtend op toeristen. Hij had een paar woordjes Engels en nog wat meer Italiaans geleerd en voor een paar lekë vertelde hij je zo lang je maar wilde over de funderingen van het oude kasteel en over zijn held Skanderbeg, naar wie zijn ouders hem vernoemd hebben.

Skanderbeg leefde in de 15e eeuw en heette eigenlijk Gjergj Kastrioti. Hij was van adellijke en Albanese afkomst maar werd in zijn jeugd gevangen genomen door de Ottomanen en gedwongen om te vechten in hun leger, waar hij de hoogste rangen bereikte. Hij kreeg er zijn nieuwe naam Skanderbeg: Skander naar Alexander de Grote en beg naar ‘prins’. Uiteindelijk keerde hij zich tegen de Ottomanen en vocht hij voor de vrijheid van zijn geboorteland Albanië. Hij deed dit vanuit het kasteel Krujë, waar hij naar verluidt ook werd geboren rond 1405. Maar liefst 35 jaar lang wist hij de vijand uit het oosten tegen te houden. Pas na zijn dood viel Albanië.

Het stadje Krujë ligt 20 kilometer boven de hoofdstad Tirana en huisvest het Skanderbeg-museum, dat in 1982 werd opgericht. Zeker in die jaren stonden de pracht en de luxe van dit museum in schril contrast tot de straatarme omgeving. In het onderdrukte land was maar weinig voorhanden maar een eerbetoon aan deze strijder leek het regime op zijn plaats. De witte constructie die aan een fort doet denken werd gebouwd naast de ruïnes van het oude kasteel en herbergt collecties die herinneren aan de glorieuze strijd die de volksheld voerde in de 15e eeuw.