Albanië feestdagen

Wil je tijdens je reis niets missen van de nationale feestdagen en festivals in Albanië, bekijk dan onderstaand overzicht van de belangrijkste feestdagen. Want op je vakantie, mag een feest of festival natuurlijk niet ontbreken. Op officiële feestdagen kunnen winkels en kantoren gesloten zijn en is het soms moeilijk om te reizen. Bekijk hier onder het actuele overzicht van alle feesten:

Wil je tijdens je reis niets missen van de nationale feestdagen en festivals in Albanië, bekijk dan onderstaand overzicht van de belangrijkste feestdagen. Want op je vakantie, mag een feest of festival natuurlijk niet ontbreken. Op officiële feestdagen kunnen winkels en kantoren gesloten zijn en is het soms moeilijk om te reizen. Bekijk hier onder het actuele overzicht van alle feesten:

1 januari - Nieuwjaarsdag

2 januari - De dag na Nieuwjaarsdag
In Albanië ook een officiële feestdag.

6 januari - Driekoningen 
Op deze dag vieren de christenen het bezoek van drie wijzen aan het kind Jezus in Bethlehem. Een wonderlijke ster heeft hen tot hem geleid.

14 maart - Summer Day
Officiële feestdag.

21 maart - Nowruz (Perzisch Nieuwjaar)
Nowruz betekent 'nieuwe dag' en is in oude Perzische landen nog altijd een belangrijke feestdag.

April - Goede Vrijdag
Op deze dag wordt in kerkdiensten de kruisiging van Jezus herdacht. De klokken luiden voor aanvang van de dienst niet, als teken van rouw.

April - Pasen 
Men viert de opstanding van Jezus uit de dood nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is. Christenen herdenken met Pasen de herrijzenis van Jezus uit het graf, op de derde dag na zijn kruisiging. In veel kerken wordt in de nacht van Stille Zaterdag op Paaszondag een wake gehouden. Aan het einde van deze wake wordt de Paasdag met feestelijk gezang begroet.

Mei - Hemelvaartsdag
Op donderdag de veertigste dag na Pasen vieren christenen de hemelvaart ('Ascensionis Domini') van Jezus Christus. Het is de veertigste dag na zijn opstanding uit het graf en tien dagen voor Pinksteren (nederdaling van de Heilige Geest). 

24 en 25 mei - Pinksteren 
Op deze vijftigste dag na Pasen, de laatste dag van de paastijd, wordt in de christelijke kerken herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. Tevens wordt de geboorte van de (katholieke) kerk herdacht. In tegenstelling tot Kerstmis en Pasen kent Pinksteren tegenwoordig geen wereldse uiterlijkheden meer. 

1 juni - Internationale Dag van het Kind (Kinderdag)
Ouders geven hun kinderen cadeaus en nemen ze mee op excursies naar pretparken, dierentuinen of musea.

19 oktober - Moeder Teresa Dag 
Ter ere van de zaligverklaring van moeder Teresa. Paus Johannes Paulus II verklaart op 19 oktober 2003, zes jaar na haar overlijden, moeder Teresa zalig. 19 oktober is in Albanië vanaf die dag de officiële feestdag voor moeder Teresa.

28 november - Onafhankelijkheidsdag (Dita e Pavarësisë)

29 november  - Bevrijdingsdag (Dita e Çlirimit)

8 december - Nationale jeugddag (Dita Kombëtare e Rinisë)

25 en 26 december -Kerstmis 

Informatie over Albanië

Meer Albanië inspiratie

'509663' door JMoerkens '509663' door JMoerkens

AlbaniëBlue eye spring

AlbaniëBlue eye spring

Blue-Eye Spring

JMoerkens

De Blue-Eye Spring (Syri i Kalker) in het zuiden van Albanië is de moeite waard om te bezoeken. De intens blauwe bron is legendarisch, omdat men er in heeft gedoken tot een diepte van 50 meter en nog steeds had de duiker de bodem niet gezien. Niemand schijnt dus te weten hoe diep de bron is. Het gebied om de bron heen is prachtig om te zien, echt een sprookjesbos. Door het kraakheldere water zie je de meest prachtige kleuren en kun je elke onderwaterplant tot in detail bekijken van boven de oppervlakte. Op de foto zie je de bron (het donkerblauwe) en de fantastische kleuren in het water.

'495727' door RoyanvanVelse '495727' door RoyanvanVelse

AlbaniëNoord Albanië

AlbaniëNoord Albanië

Vrij in een herboren.

RoyanvanVelse

Albanië is een bijzonder land. Ik werkte er een jaar lang toen het zijn wonden likte na de val van het extreme communisme en nu bloeit het op tot een modern land met een prachtige natuur. In het noorden ligt Valbonë, een berggebied met een ijskoude rivier met de gelijknamige naam. Oude bunkers en een vervallen staatshotel zijn sporen uit de verleden tijd, maar paarden die nu vrij rondlopen zijn inmiddels de blikvangers geworden,

'488664' door travelbag '488664' door travelbag

AlbaniëTheth

AlbaniëTheth

In de bergen van Teth

travelbag

Na een lange dag trekking over een pas, komen we aan in Teth. Een leuk plaatsje en een mooi gebied om te wandelen. Mooi gelegen tussen de bergen en het groen.

Bekijk alle foto's en tips