Zuid-Korea - gejaagd door de wind image
Ivo

Zuid-Korea - gejaagd door de wind

Onze reisplannen voor Zuid-Korea vallen in het water als we op de vlucht moeten slaan voor een aanstormende tyfoon. Wat volgt is een improvisatieklas reizen, die ons voert langs omaatjes die zonder zuurstoffles naar zeewier duiken, een berggebied dat uit een horrorverhaal van Stephen King lijkt te zijn gekopieerd en … een schitterend ongeluk.



We zijn naar Zuid-Korea gekomen om een verhaal te maken over het zuidwesten van het land. Eerst zouden we gaan eilandhoppen in de Gele Zee, om te eindigen met een tempelovernachting in de bergen van de zuidelijke provincie Jeollanam-do. Het eerste eiland, Jeju, hebben we gehaald, maar de vlucht ernaartoe was onstuimig, met dank aan een fikse zeewind. Niet direct zorgwekkend, tot gastvrouw Jaeki – die een Airbnb runt achter een cafeetje aan de kust – ons vertelt dat het de voorbode is van een aanstormende tyfoon. Op het Japanse Okinawa is al een dode gevallen.



In het huiselijke café – een valse piano, een plasmascherm, een notenbrander – volgt echtgenoot Paek vanachter zijn laptop de prognoses van de Koreaanse meteorologische dienst. Er hangt een gespannen stilte, slechts onderbroken door het huilen van de wind en het zoemen van koelkasten vol fris en bier. Mogelijk dat de tyfoon nog afbuigt, zegt Jaeki, maar haar gezicht spreekt boekdelen: al te lang in deze windstreek rondhangen is spelen met vuur. Veerdiensten zullen worden opgeschort, en wanneer ook het vliegveld sluit, zitten we vast, met alle gevolgen van dien. Niet het soort opwinding waarnaar we op zoek zijn.



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 52



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.