Zuid Vietnam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zuid Vietnam image

Zuid Vietnam

Zuid Vietnam
Vietnam
Traveline

Het goeie leven in de Mekong Delta

De Mekong in Vietnam heeft heel veel armen. Deze armen stromen in het zuiden van het land vanuit Cambodja naar de zee. Eigenlijk lijkt de Mekong Delta op Amsterdam. Wanneer je vanuit Cambodja Vietnam binnen rijdt, zie je overal smalle waterweggetjes. In de toeristische volksmond worden deze wateren ook wel kanalen genoemd. Met een krakende en bijna uit elkaar vallende bus, waarin mensen zes uur op lage rode plastic krukjes zitten, passeer je duizenden kleine bruggetjes. Onder deze bruggetjes stromen de kanalen van De Mekong.
Het water is bruin en de bomen aan de oever zijn groen. Deze mooie combinatie prikkelt samen met het lekkere buitenlevengevoel de zintuigen. Het buitenlevengevoel komt voornamelijk op zondag goed tot zijn recht. De mensen zijn vrij. Ze spelen bordspellen buiten voor hun huis met familie en vrienden. De kinderen houden hun vlieger strak in de lucht. Sommigen slaan een shuttle-tje met hun badmintonracket. Het Zuid-Vietnamese buitenleven doet je goed.
Vanuit meerdere plaatsen in de Mekong Delta kun je de kanalen van de Mekong ontdekken. Mijn eerste ontmoeting met een handjevol kanalen was in Can Tho. Deze drukke stad heeft twee indrukwekkende floating markets waar 's ochtends vroeg rond zes uur fruit, vlees en groenten verhandeld en verkocht wordt. De mensen varen kriskras door elkaar heen. Af en toe is er een botsing, maar de marktlui zijn zo behendig met hun boten dat ze de situatie in twee seconden herstellen.
In Ben Tre, twee uur ten zuiden van Ho Chi Minh-City, kun je een andere unieke Mekong Delta-trip ervaren. Met een houten bootje, zonder andere toeristen, vaar je over de rivier. Je slaat uiterst smalle kanaaltjes in, de palmbladeren aanraken en de heerlijke kokosnootgeur die uit de kokosfabriek komt ruiken. Het is stil, je hoort vogels fluiten en ziet overal mensen aan het werk. Er wordt gewassen, gevist, gebouwd, eten klaar gemaakt en verzorgd. Niemand zit stil. Overal is leven, maar wel op een hele mooie en rustgevende manier.