Zuid Vietnam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zuid Vietnam image

Dalat - Crazy House, Xuan Huong meer en bloemen

Zuid Vietnam
Vietnam
Ronderegt

Dalat - Crazy House, Xuan Huong meer en bloemen

Zaterdag 29 maart 2014:
Ontbijtje genuttigd op een zonovergoten terras, fotospullen gepakt, op het tegenover het hotel liggende busstation alvast gekeken voor het vervolg van onze reis en toen via de buitenwijk van de stad door kleine en steile straatjes rondgelopen tot we al slingerend bij de ingang van het Crazy House aankwamen. Dit huis lijkt op een attractie uit de Efteling, bestaat uit diverse gebouwen in de vorm van bomen en boomstronken die verbonden worden door steile en hoge trappen met vaak lage relingen, er zijn zelfs kamers waar je kunt overnachten. Op dit moment wordt er druk gewerkt aan een uitbreiding die in 2020 gereed dient te zijn, maar ook daar kun je gerust rondkijken en omhoog klimmen, het is een bouwplaats maar daar maakt niemand zich hier druk om, er is zelfs sprake van dat er geen bouwvergunning is maar dit zou als reden kunnen hebben dat de eigenaresse en ontwerpster Hang Nga een dochter is van voormalig president Truong Chinh.
Weg vervolgd naar het centrum, informatie over excursies ingewonnen, koffie gedronken, stukje groente, vis en vleesmarkt gelopen ... padden/kikkers staan hier ook op het menu, vers te koop voor consumptie.
Via het meer naar het Flower Park gelopen, een Keukenhof in het klein, wel mooi aangelegd en gelegen, schuilen voor een bui, na het Flower Park lunchen we en nemen een besluit over de dag van morgen: daar de georganiseerde dagexcursies zoveel bezoeken afleggen, besluiten we om zelf enkele locaties te gaan bezoeken, 3 attracties liggen schijnbaar zo dicht bij elkaar dat het te doen moet zijn, alleen liggen ze in/bij Nam Ban wat zo'n 30km van Dalat ligt, dus alleen nog vervoer regelen. Sandwich kaas kopen we in als avondeten en dan per taxi terug, we informeren bij het busstation bij een aardige dame en daar vertrekt niet de bus, in een van de hoofdstraten bij een bushalte in de rijrichting moeten we zijn, ok, zien we morgen wel, komt goed.
Dalat heeft ook zijn eigen witte en rode wijn, op het busstation kopen we een flesje rood en nuttigen dit later, ik moet zeggen: lekker wijntje.

Vrijdag 28 maart 2014:
Vandaag met de bus het binnenland in naar Dalat, we worden opgehaald met een kleine bus en elders in Nha Trang stappen we over in een zogenaamde slaap/zit bus, dit is een bus met 3 rijen stoelen (2 lagen boven elkaar) en 2 gangpaden, kortom je ligt meer dan je zit, zeker als zoals in deze bus de rugleuningen gaar zijn. Nog wat mensen ophalen en dan de stad uit naar het 150km verderop gelegen Dalat wat op 1500m hoogte op het Lang Bian plateau ligt tussen heuvels en langs de Cam Ly rivier. Voor we daar arriveren gaat de route langs bergen van meer dan 2000m hoogte met mooie vergezichten, voor Dalat veranderd het landschap en zien we koffieplantages, groentevelden en bloemkwekerijen.
Deze keer zitten we eens buiten het centrum en wel in Hotel Melody, rustig gelegen ten zuiden van het Xuan Huong meer dat in 1919 is aangelegd toen de Fransen de Cum Ly rivier indamden, voor 580.000 Dong (20,- euro per kamer, per nacht) krijgen we een prachtig ruime kamer met balkon en zicht op de bergen en een deel van de stad. In de verte barst een onweer los, je ziet het boven de bergen weerlichten en evenlater regent het hevig maar niet al te lang. Na een korte pauze, genietend van ons nieuwe uitzicht, lopen we naar het centrum en kijken op een deel van de markt, wat opvalt is het aanbod aan aardbeien, bramen, bloemen en heel veel artisjokken, zo veel worden er hier gekweekt dat er zelfs thee van wordt verkocht. Etenstijd, het voorafje bestaat uit kippensoep "op straat" en als hoofdgerecht rijst met kip afgesloten bij een koffiezaak met een cappuccino waarna we ons door een taxi naar het hotel laten brengen en de dag afsluiten.

Foto's

adae2.jpg
adae2.jpg
Ronderegt
cbc87.jpg
cbc87.jpg
Ronderegt
bbeef.jpg
bbeef.jpg
Ronderegt