De geheime plekjes van de Mekongdelta image
Lkoedam

De geheime plekjes van de Mekongdelta

Een Mekongdelta met smalle weggetjes, droomachtige riviertjes en prachtige tempelcomplexen, maar geen toeristen. Bestaat die nog?

Chau Doc is het meest authentieke stuk Mekongdelta. Foto: Paul de Roos
Chau Doc is het meest authentieke stuk Mekongdelta. Foto: Paul de Roos (© Columbus Travel 2015)


De Mekongdelta van Vietnam is zo plat als een pannenkoek, met uitzondering van een paar bergjes in het noorden. Het landschap is groen en wordt doorsneden door honderden kanalen, stroompjes en rivieren. Hé, waar hebben we dat meer gezien? We krijgen echter nooit de kans te denken dat we in Broek-in-Waterland zijn. Dat komt omdat we om de haverklap een tempel tegenkomen, overal Vietnamezen op brommers rondrijden en de koeien slimmer uit hun ogen kijken dan bij ons. Op de rivieren zijn de grootste attractie de drijvende markten, waar naast een overdaad aan fruit en groente ook vis, shampoo en doodskisten in de aanbieding zijn. Maar de markten zijn vaak erg toeristisch. Hoe krijg je nog iets van ongerept Vietnam mee?



An Binh: onwaarschijnlijke oase



In onze queeste naar ongestoorde plekjes rijden we verder en steken de ene na de andere rivier over. De Vietnamezen bouwen als dollen aan bruggen, maar op veel plaatsen moeten we nog met een veerpont. De meeste zijn van het kleine, overbeladen en verouderde type dat krantenkoppen veroorzaakt als ‘Veerpont zinkt in Vietnam: 1600 passagiers verdronken, 200 ganzen gered’. We belanden zodoende op het eiland An Binh, dat eigenlijk niet veel meer is dan een verzameling kleine lapjes grond in de rivier Tien, verbonden door krakkemikkige houten brugjes. Het is er onwaarschijnlijk groen – een oase van tropische fruitplantages en vooral heel veel rijstvelden.



De killing fields van Pol Pot



Hoe verder we doorstoten naar het noorden, hoe minder commercie en drukte we tegenkomen. In het plaatsje Ba Chuc, aan de Cambodjaanse grens, zien we eindelijk geen toeristen meer. Tussen Ba Chuc en het dertig kilometer noordelijker gelegen Chau Doc vinden we het meest authentieke stuk Mekongdelta. Dunbevolkt, smalle weggetjes, prachtige tempelcomplexen en, zoals gezegd, geen toeristen. De Cambodjaanse psychodictator Pol Pot overspeelde hier zijn hand door in 1978 een inval te doen en drieduizend dorpelingen over de kling te jagen. Vietnam pikte het niet, viel Cambodja binnen en verdreef de bedenker van the killing fields. Een herdenkingsmonument, beheerd door de lichtexcentrieke leden van de boeddhistische Hoa Hao-sekte, herinnert hieraan – in de ‘Bottenpagode’ worden duizenden schedels en botten van Pol Pots slachtoffers bewaard. Rondom dit bouwwerk liggen tempels van de Hoa Hao, waar je hele dagen kunt doorbrengen, in alle rust.



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)